Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Întoarcerea la daci și romani: Excursii în Evul Mediu și în Antichitate

Întoarcerea la daci și romani: Excursii în Evul Mediu și în Antichitate

de Diana Scarlat    |   

Turismul se face și în timp, nu doar în spațiu, cu ajutorul trupelor de reconstituire istorică. De mai mulți ani se dezvoltă acest trend al „reenactmentului” - un fel de teatru în care actorii nu sunt neapărat profesioniști ai scenei, ci pasionați de istorie, dedicându-și timpul liber participării la scenete care conțin multe elemente reale de luptă sau din viața de zi cu zi a strămoșilor.

Trupele de „reenactment” vin în România din întreaga lume, iar cele românești se deplasează la evenimente internaționale, iar localitățile în care se organizează spectacole cu gladiatori sau turniruri încep să atragă turiști, chiar dacă nu sunt stațiuni recunoscute. Județul Constanța și-a lansat în acest fel cetățile aproape uitate, prin spectacole de reconstituire istorică la care sunt invitați să participe turiștii care ajung pe litoral, iar localitățile din întreaga țară în care există vestigii antice sau medievale sunt deja prinse în calendarele anuale de evenimente de acest fel.

În acest weekend va fi primul spectacol de reconstituire istorică de la Cugir – o premieră pentru localitate -, unde vor participa trupe foarte importante de „reenactment”, precum Terra Dacica Aeterna. Până în septembrie vor fi astfel de spectacole în toată țara, unele dintre ele fiind deja tradiții locale, în ultimii ani.

Asociația de „reenactori” are adevărate unităţi militare cu războinici daci, arcaşi sarmaţi, legionari din Legio V Macedonica și o trupă de auxiliari Numerus Singulariorum Britannicorum, gladiatori ai şcolii Ludus Ursus Nigrus, plus haine, oale, podoabe și chiar mirodenii sau produse cosmetice reconstituite după descrierile din documente istorice antice și medievale.

TDA este prima asociaţie de reconstituire istorică antică din România, înfiinţată în 2007, cu sediul la Cluj-Napoca și filiale la Deva şi Bucureşti, având peste 100 de membri voluntari: arheologi, istorici, antropologi, cadre didactice, informaticieni, economişti, jurişti, artişti, meşteşugari, antreprenori, elevi sau studenţi. Toți aceștia lucrează împreună pentru reconstituirea istoriei antice din România, din perioada războaielor daco-romane (sec. I î. Hr. – II d.Hr.) și prezentarea aspectelor din viaţa civilă şi militară ale dacilor, romanilor şi sarmaților.

Retrăirea pe viu a istoriei

Practic, asociația de reconstituire istorică le oferă atât membrilor, cât și publicului oportunitatea de a retrăi istoria pe viu. Cei care doresc să facă mai mult decât să asiste la spectacole pot participa activ la atelierele TDA. În contact cu membrii asociației, discipolii află amănunte intens studiate despre structurile militare antice, dotate cu echipament şi recuzită realizate în conformitate cu sursele arheologice. În cadrul atelierelor sunt prezentate și meşteşugurile antice şi pot învăța cum se confecționau diverse unelte sau arme, replici ale modelelor originale.

Sunt peste 20 de ateliere civile pe care asociația le deschide pentru publicul larg, în cadrul evenimentelor de reconstituire istorică, ilustrând viaţa cotidiană antică: fierărie, metaloplastie, fabricare de armament, artilerie romană antică, tir cu arcul, pielărie, olărit, arte textile antice, prelucrare de lemn şi os, monetărie, scriere, jocuri romane, mozaic, sculptură în piatră, cosmetică, gastronomie, muzică şi dans sau diverse ritualuri la care pot participa toți cei care își doresc să trăiască, pentru câteva zile, ca acum 2.000 de ani.

Evenimente în fiecare weekend

În perioada 13-14 iulie, toate acestea se vor desfășura la Singidava, Cugir, în județul Alba, într-o primă ediție, iar week-end-ul viitor, între 19 și 21 iulie, va fi organizat festivalul CELTIC, deja cu tradiție, la Băile Figa, în Bistriţa. Trupele de „reenactori” vor ajunge și la Zilele comunei Luncoiu de Jos, în județul Hunedoara, pe 27-28 iulie, apoi la Apulum Alba Iulia, în perioada 16-18 august, urmând Romula Fest (23-25 august), la Dobrosloveni, Olt, iar unul dintre cele mai mari festivaluri de reconstituire a istoriei antice va fi organizat chiar de asociația Terra Dacica Aeterna, la Simeria, în județul Hunedoara, în perioada 30 august-1 septembrie. Ediția din acest an a DacFest se va desfășura în același loc - Măgura Uroiului – dar organizatorii vor să dezvolte și mai mult experiențele excursiei în timp, prelungind programul fiecărei zile de eveniment și prin camparea pe timp de noapte în tabăra de la Simeria. La DacFest vor participa, anul acesta, mai multe trupe internaționale de reconstituire istorică decât au fost până acum, venind cu noutăți absolute, în completarea spectacolului antic.

Mai mult decât pasiune sau hobby

Pe lângă reconstituirea luptelor celebre din perioada dacilor și a romanilor sau a întrecerilor între gladiatori, la aceste festivaluri se organizează și concursuri de gastronomie antică. Echipele din mai multe țări își prezintă delicatesele făcute după rețete găsite în arhivele muzeelor de arheologie și istorie, dar cu ingrediente care se pot găsi astăzi la magazine. Juriul concursului de gastronomie este format din personaje istorice care își iau rolul foarte mult în serios, la fel ca toți ceilalți participanți la festivaluri. Preparatele sunt gătite în aceleași condiții ca acum 2.000 de ani, la focuri în fața corturilor.

Cel mai numeros public este, de fiecare dată, la concursurile de gladitori, unde se vând și se cumpără sclavi... Iar una dintre piesele de rezistență este bătălia dintre daci și romani din anul 106 care e mereu aplaudată de spectatorii fascinați de acest melanj de știință, teatru interactiv și design care definește conceptul de „reenactment” - intraductibil în limba română, dar care s-ar putea reda ca „reconstituire” sau „reconstrucție”, repunere în act a istoriei.

Membrii acestor asociații sunt oameni care trăiesc pentru a recrea istoria. Fie că sunt daci, romani, sciți, sarmați, celți, druizi sau reprezintă alte popoare antice, participanții la festivalurile de reconstituire istorică au, de obicei, alte roluri în societatea contemporană, făcând „reenactment” din pasiune. Dar această pasiune a lor a devenit un mod de viață.

Comunități care au două vieți

S-au constituit într-o comunitate aparte, își organizează viața în funcție de calendarul de evenimente de „reenactment” din fiecare țară, se cunosc, sunt prieteni și se consideră o mare familie, chiar dacă în timpul luptelor de reconstituire istorică par a fi cei mai mari dușmani și chiar dacă reprezintă popoare care cu sute sau mii de ani în urmă s-au luptat aprig.

Chiar dacă sunt din asociații diferite, se cunosc între ei, sunt prieteni, sunt ca o familie. În România, fenomenul a-nceput la Măgura Uroiului, din inițiativa unui profesor universitar din Cluj-Napoca, de la Arte Plastice, Paul Cheptea, care a înființat Asociația de reconstituire istorică Terra Dacica Aeterna. Mai întâi și-a făcut un echipament de legionar (roman – n.r.), are și costumul lui Traian replicat aproape 1 la 1.

Sunt deja 16 ani de când trupele de reenactment se întâlnesc periodic și cresc împreună, devenind parte a unor programe turistice în localitățile unde se organizează astfel de festivaluri.

Primul festival de lângă cetățile dacice a fost organizat la Costești, apoi a devenit internațional și s-a extins, ajungând la Măgura Uroiului, pe Cușma Dacilor de la Simeria, lângă Deva, din inițiativa a trei oameni: Angelica Bălos, președinta filialei Deva a asociației Terra Dacica Aeterna, Radu Barb, care acum este director general al Direcției Generale de Administrare a Monumentelor și Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara și Laura Oană, jurnalistă din Deva care a avut ideea să mute locul de desfășurare al festivalul, când deja evenimentul căpătase altă anvergură față de faza incipientă.

Fenomenul are peste 100 de ani

În vestul Europei, astfel de evenimente se organizează de peste 100 de ani. În Germania, fenomenul a debutat din 1905, iar în Marea Britanie există acțiuni de acest fel din 1972. „Reenactment-ul” nu presupune o reconstituire foarte strictă, dar respectă adevărul istoric.

Deși par desprinși din filmele istorice, mulți dintre luptătorii și meșteșugarii care participă la reconstituirea istorică, la acest tip de evenimente, au cu totul altfel de activități de zi cu zi. Unii spun că trăiesc două vieți în paralel, în două lumi diferite. Nu e ca și cum ar avea pur și simplu două tipuri de activități sau un hobby, pentru că „reenactment-ul” presupune un alt tip de implicare, o pasiune dusă la extrem.

Nu e ca și cum ar juca într-o piesă de teatru, ci e mult mai mult, pentru că în timpul actului științifico-artistic, fiecare individ este mai mult decât un personaj fictiv, trăindu-și cu maximă implicare și pasiune o existență paralelă într-o altă perioadă a istoriei.

Astfel de asociații sunt create în continuare, fenomenul luând amploare în ultimii ani. În România sunt astfel de grupuri de „reenactment” în mai multe județe, mulți participând la diferite tipuri de evenimente de reconstituire istorică, pentru perioada antică și medievală. Toți acești iubitori de istorie se întrec în diverse concursuri cu specific antic, se luptă între ei, iar la finalul fiecărui eveniment sărbătoresc împreună, încă o dată victoria asupra istoriei, prin prietenia lor, ca urmași ai celor care se războiau realmente cu două milenii în urmă.

Spectaculoase sunt și festivalurile medievale, precum cel de la Cetatea de Scaun a Sucevei, care anul acesta va avea loc în perioada 15-18 august. Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare” a fost nominalizat la „Destinația Anului” la categoria „Atracții cultural-educative”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: evul mediu antichitate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri