Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Voiculescu propune crearea Fondului Național de Solidaritate

Dan Voiculescu propune crearea Fondului Național de Solidaritate

de Ion Alexandru    |   

Dezechilibrele din sistemul public de pensii, subfinanțat și administrat ineficient în ultimii 30 de ani, reprezintă cea mai mare amenințare la adresa stabilității financiare a României, atrage atenția, pe blogul personal, profesorul Dan Voiculescu. Acesta arată că, în prezent, nici 10 la sută dintre pensionari nu-și pot asigura, din resurse proprii, asistența medicală de calitate, o alimentație sănătoasă și accesibilă sau condiții de locuit decente.

O soluție pentru depășirea acestei situații este crearea unui Fond Național de Solidaritate, care să fie finanțat de agenții economici care au cifra de afaceri de peste un milion de euro și care să suplimenteze fondurile din sistemul public de pensii. Familia Voiculescu anunță că, odată ce acest Fond va fi înființat, va contribui cu 1% din profitul pe anul trecut.

 

Anunțul profesorului Voiculescu vine în contextul în care a constatat un entuziasm apărut ca urmare a alocării a peste 30 de miliarde de euro pentru România, din partea Uniunii Europene. Acest entuziasm ar trebui echilibrat printr-o analiză lucidă referitoare la ce poate și ce nu poate face statul român cu aceste fonduri.

“În mod evident, suma menționată - care, repet, printr-o negociere inteligentă și bine pregătită, poate fi suplimentată cu 3-5 miliarde de euro – nu trebuie folosită pentru a acoperi găuri bugetare, ci pentru a angrena prosperitate și dezvoltare durabilă. Așa cum susțin constant, agricultura, marile lucrări de infrastructură și investiția în inteligența românească (inventții, inovații, cercetare) sunt destinațiile prioritare ale unor investiții strategice responsabile”, atrage atenția Dan Voiculescu.

În aceste condiții, arată profesorul, cea mai dificilă provocare pe agenda Guvernului, cu implicații sociale dramatice, rămâne rezolvarea situației pensionarilor. Este un subiect complex, care poate fi abordat, simultan, din două perspective. Respectarea efectivă a dreptului fundamental al pensionarilor la un nivel de trai decent. “După o viață de muncă, seniorii României sunt îndreptățiți la minimum trei elemente esențiale: asistență medicală de calitate, inclusiv acces la cele mai eficiente tratamente farmaceutice; alimentație sănătoasă, echilibrată, permanent accesibilă (ca preț și modalități prin care poate fi procurată) și condiții de locuit decente, la standarde europene. Din orice evaluare obiectivă, raportând nivelul pensiilor la costul real al traiului cotidian, devine evident că, în prezent, nici 10% din pensionarii României nu-și pot asigura, din resurse proprii, cele trei elemente esențiale menționate”, arată Dan Voiculescu.

 

Falimentul sistemului de pensii, un cataclism național

Profesorul subliniază că este esențială identificarea soluțiilor de suplimentare a resurselor alocate eliminării dezechilibrelor din sistemul public de pensii, care, “după aproape 30 de ani de subfinanțare și administrare ineficientă, au devenit cea mai mare amenințare la adresa stabilității financiare a României”.

“Falimentul sistemului public de pensii ar reprezenta un cataclism național fără precedent”, precizează acesta, adăugând că, “de-a lungul timpului, am propus mai multe măsuri pe această temă. Din păcate, rivalitățile politice, interesele de moment sau ignoranța unora le-au întârziat. Poate că astăzi, în al doisprezecelea ceas, când orice întrebare despre creșterea punctului de pensie tulbură întregul Guvern, există mai multă receptivitate”.

 

Avem nevoie de fapte, nu de principii generoase

Dan Voiculescu reia propunerea privind crearea Fondului Național de Solidaritate, un proiect care să fie finanțat cu un procent din profitul obținut de agenții economici care au o cifră de afaceri de peste un milion de euro, dedicat suplimentării fondurilor din sistemul public de pensii.

“Concret, dacă o firmă înregistrează un profit de 100.000 de euro (10% din cifra de afaceri), 1.000 de euro să fie alocate Fondului Național de Solidaritate destinat pensionarilor! (…) Sunt convins că peste 90% dintre cei care au o afacere prosperă vor susține real o astfel de măsură! Unii din responsabilitate, alții din orgoliu, dar, mai ales, din rațiuni pragmatice: dezvoltarea generală a societății în care trăiesc se va regăsi și în evoluția propriilor afaceri”, mai arată profesorul. Voiculescu scrie că necesitățile sistemului public de pensii nu pot fi asigurate dintr-o singură direcție, dar este esențial să se asume solidaritatea cu pensionarii, ca prioritate guvernamentală.

“Spiritul comunitar (consecința directă a solidarității) este esențial pentru democrație în general și pentru orice societate prosperă. Europa Unită este construită, în primul rând, pe baza solidarității statelor membre. Pentru a-și consolida inclusiv statutul european, România are nevoie de solidaritate. Pentru că toți avem nevoie de fapte, nu doar de principii generoase, am vorbit cu fetele mele și toate trei sunt de acord ca 1% din profitul pe anul trecut să fie depus în acest Fond de Solidaritate. Mai este nevoie doar de voința Guvernului pentru ca Fondul să poată exista”, a conchis Dan Voiculescu.

 

Familia Voiculescu este dispusă să contribuie la acest sistem cu 1 la sută din profitul pe anul trecut

Subiecte în articol: Dan Voiculescu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri