Profesorul Dan Voiculescu atrage, din nou, atenția, într-un text publicat pe blogul personal, asupra faptului că prețurile extrem de ridicate la alimente, într-o țară săracă, pot produce dezechilibre sociale și economice majore. Voiculescu subliniază că resursele interne de hrană trebuie să reprezinte o prioritate națională strategică, iar alimentele trebuie să fie nu doar sănătoase, ci și la un preț accesibil categoriilor vulnerabile.
„Conform datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică, în primul trimestru al anului 2020, prețul alimentelor a crescut cu peste 3%. Mai mult, la unele produse de bază, precum legumele și fructele, scumpirea a atins 10%”, scrie Dan Voiculescu. Principala cauză a acestui efect este reprezentată de creșterea fără precedent a volumului importurilor pe acest segment. „Potrivit INS, în primele trei luni ale anului 2020 România a cumpărat alimente de la partenerii externi în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro, depășind net exporturile și stabilind un record negativ pentru ultimii 30 de ani”, arată profesorul.
În opinia sa, consecințele imediate ale acestei stări de fapt vor fi devalorizarea monedei naționale, ca efect al deficitului comercial, reducerea puterii de cumpărare a cetățenilor români și diminuarea pieței disponibile pentru produsele autohtone. „Pe scurt, pierderi pe linie!”, arată Dan Voiculescu.
România poate deveni o forță europeană în zona produselor alimentare
„Mâncarea scumpă într-o țară săracă poate produce dezechilibre sociale și economice majore! Din acest motiv, consider că asigurarea securității alimentare a României prin fructificarea responsabilă a resurselor interne trebuie să reprezinte o prioritate națională strategică. Alimentele trebuie să fie sănătoase și la un preț accesibil, inclusiv pentru categoriile sociale vulnerabile!
Dispunem de un fond agricol excepțional, de producători cu tradiție, beneficiem de o piață internă relevantă și de o consistentă cerere externă. România are toate datele pentru a redeveni o forță europeană în zona produselor alimentare”, precizează profesorul. Însă, pentru a transforma în realitate un astfel de potențial, este necesar să ne susținem concret producătorii – de la asistență financiară semnificativă la facilități de acces rapid și consistent în zona de desfacere. Produsele românești sunt căutate și apreciate atât de cumpărătorii individuali, cât și de marile rețele de magazine («retailerii» internaționali). Printr-o strategie alimentară responsabilă, statul român trebuie să acorde producătorilor români posibilitatea de a concura cu șanse reale pe piețele interne și externe.
Garantarea securității alimentare
Dan Voiculescu mai arată că beneficiile vor fi multiple. „Va fi garantată securitatea alimentară a României; se va genera o creștere concretă a nivelului general de trai; se va echilibra balanța comercială (raportul exporturi-importuri); vom îndeplini angajamentele asumate față de partenerii externi; ne vom redobândi demnitatea națională”.
Profesorul Voiculescu susține că, dacă semnalul de alarmă nu este luat în serios, moneda națională va fi afectată, va crește deficitul comercial și va scădea puterea de cumpărare