Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De ce sunt specializările universitare în agricultură foarte atractive

De ce sunt specializările universitare în agricultură foarte atractive

de Diana Scarlat    |   

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți tineri s-au specializat pentru a lucra în agricultură, iar universitățile de profil au păstrat același număr de studenți, chiar și în condiții de criză. Piața românească are în continuare nevoie de specialiști, pentru că s-au pornit foarte multe afaceri de familie sau IMM-uri în domeniul agricol, în mediul rural. Cei mai mulți absolvenți de studii superioare în agricultură își găsesc imediat un loc de muncă pe specializarea lor, iar unii vor să facă studiile chiar pentur că au pornit deja o afacere și doresc să o gestioneze cât mai bine. De câțiva ani, și ofertele de muncă în străinătate au început să fie atractive pentru inginerii agronomi și pentru specialiștii cu studii universitare în domenii conexe, care câștigă peste 2.000 de euro. Dar și în România sunt câștiguri mari, cu mult peste media veniturilor din alte domenii de activitate, mai ales datorită finanțărilor din fonduri europene pentru agricultură.

Semnalele venite din mediul universitar arată că agricultura merge din ce în ce mai bine în România. În timp ce alte universități se plând de o scădere dramatică a numărului de candidați, de la un an la altul, cele care pregătesc specialiști pentru agricultură au în continuare o cerere chiar mai mare decât oferta locurilor, la anumite specializări. „În condițiile în care am avut o scădere dramatică a numărului de studenți în România, de la peste un milion în anul 2007, la 500.000, în toată această perioadă, în cele patru Universități de Științe Agricole și Medicină Veterinară, de la București, Cluj, Iași și Timișoara, numărul studenților a rămas constant la 28.000. S-au înregistrat, de la un an la altul, ușoare creșteri sau scăderi, dar, în general, numărul a rămas constant. Asta cred eu că demonstrează o atractivitate a profesiei, direct sau în domenii conexe agriculturii”, spune Sorin Câmpeanu, rectorul USAMV din București. Mai important este faptul că cea mai mare parte dintre absolvenții universităților cu profil agricol lucrează în domeniul agriculturii și se pot angaja imediat după finalizarea studiilor. „În domeniul biotehnologiilor, 55% dintre absolvenți lucrează imediat după ce termină studiile, în domeniul în care s-au pregătit. Până la 78%, ajung să lucreze la șase luni după terminarea studiilor, iar până la 100% își găsesc un loc de muncă anul următor, fie pleacă din țară. Știm că există oferte de muncă pentru specialiști în agricultură și în afara țării, dar nu avem date exacte, pentru că încă nu avem capacitatea de monitorizare a lor”, mai spune Câmpeanu.

Afaceri de familie și IMM-uri

Faptul că aproape 85% din suprafața României este în mediul rural a făcut posibilă dezvoltarea unor mici afaceri în domeniul agricol, iar fondurile de la Uniunea Europeană și rezultatele bune ale celor care au pus bazele unor mici ferme în ultimii ani i-au încurajat pe mulți să se orienteze către acest domeniu. Din acest motiv, mulți dintre studenții de la Agronomie provin din medii în care deja există aceste afaceri și vor să se specializeze pentru a putea garanta profitul, pe termen lung. „Grupul de studenți ai USAMV provine, așa cum este și firesc, de altfel, din mediul rural. Mulți dintre ei vin fie pe baza nor inițiațive în mediul agriculturii ale familiilor din care provin, fie se inspiră din exemplele de succes ale celorlalți, din ultimii ani. Mulți au afaceri și evident se întorc să lucreze. Atractivitatea studiilor universitare la USAMV este dată și de exemplele de succes și de posibilitățile de finanțare din fonduri europene. Chiar pe 25 octombrie, când am semnat un parteneriat cu Primăria Generală a Capitalei, pentru stagii de practică și peisagistică, i-am rugat pe cei aproape 300 de studenți prezenți la eveniment să ridice mâna cei care nu sunt din București și am constatat că aproape toți erau din afara Bucureștiului, din mediul rural”, mai spune rectorul USAMV București.

Viitorii ingineri agronomi știu exact ce vor

Statutul de fabrici de diplome, despre care se discută intens în ultimii ani, referitor la universitățile din România, care nu fac legătura cu cererea de pe piața forței de muncă nu se aplică și Universităților de Științe Agronomice și Medicină Veterinară. Cei care aleg să studieze la USAMV știu exact ce vor și chiar refuză o specializare în alte domenii decât cel pe care l-au ales. Foarte căutate au fost, până recent, specializările Medicina veterinară, Cadasrtu și Management în agricultură, dar, de circa trei ani cele patru universități de științe agricole din România au înregistrat o creștere masivă a atractivității programului de studiu Agricultură. „Dacă avem capacitate de școlarizare de 240 de locuri, rezultate în urma evaluării ARACIS, 160 sunt bugetate, 80 cu taxă. Vin candidați care vor să se înscrie la acest program, iar unii nu reușesc, pe baza mediilor, să obțină locuri la buget sau nici măcar cu taxă. Au fost situații în care le-am oferit alte programe de studiu și ne-au spus că preferă să mai aștepte un an, pentru a intra la acest program. Nu acceptă nici măcar pomicultură sau zootehnie, care sunt foarte apropiate de programul Agricultură”, explică Sorin Câmpeanu, rectorul USAMV București.

78% dintre absolvenții universităților de Științe agricole se angajează în domeniile pentru care s-au pregătit, la cel mult șase luni de la absolvire

Afacerile de familie și IMM-urile își trimit oamenii la studii, pentru a se specializa ca ingineri agronomi. Este nevoie de specialiști, pentru a crește producția, atât în marile ferme, cât și în micile afaceri, care devin din ce în ce mai atractive pentru cei din mediul rural, iar absolvenții de studii agronomice găsesc foarte ușor locuri de muncă.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri