Jurnalul.ro Editoriale De la Mizil la Paris, toți au nevoie de bani europeni

De la Mizil la Paris, toți au nevoie de bani europeni

de Daniel Apostol    |   

Posibilă întrebare la Radio Erevan: „E adevărat că Uniunea Europeană va da României un ajutor de un miliard de euro?” Radio Erevan răspunde: „E adevărat, doar că Uniunea Europeană nu va da 1 miliard, ci nu va mai lua de la România. Și nu un miliard, ci aproape 500 de milioane de euro. Iar restul de peste 600 de milioane sunt banii pe care România trebuia să-i primească oricum din fondurile structurale anul acesta”.

         Despre ce e vorba, de fapt? Europa întreagă va fi lovită economic crunt din cauza pandemiei de coronavirus. Bogații și săracii Uniunii Europene au început să ia măsuri de protejare a mediului de afaceri autohton. Dar, pentru că „bogații cu bogații și săracii cu săracii”, multe speranțe ale statelor membre, dar sărace ale UE se îndreaptă acum spre deciziile pe care le va lua Comisia Europeană. Care a și anunțat instituirea unui „cadru temporar” necesar atenuării șocului economic, dar și suspendarea, tot temporară, a condițiilor stricte impuse de pactul de stabilitate (vezi plafonul acceptat de deficit bugetar). Multe economii firave, precum România, așteaptă ajutoare financiare concrete. O primă veste a venit de la Cabinetul Von der Leyen, dar, ca în bancurile cu Radio Erevan, percepția nu e neapărat egală cu realitatea. Pentru combaterea efectelor COVID-19, Comisia Europeană va direcționa către România peste un miliard de euro. Din cei peste un miliard de euro, 483 de milioane de euro vor fi alocate prin renunțarea în acest an la obligația de a solicita României rambursarea prefinanțărilor neutilizate din fondurile structurale, iar 637 de milioane de euro, prin virarea avansului aferent fondurilor structurale pentru anul 2020 în cursul lunilor martie și aprilie.

         Potrivit oficialilor Comisiei Europene, fondurile vor avea scopul de a sprijini sistemele de sănătate prin finanțarea achizițiilor de echipamente de protecție, medicamente și teste, de a adapta mediul de muncă din domeniul sanitar la situația actuală, de a asigura accesul persoanelor vulnerabile la facilitățile medicale și de a oferi creditare pentru IMM-uri pentru atenuarea șocurilor financiare provocate de criza COVID-19.

         Deci, pe fond, Comisia Europeană ne dă bani pentru că nu ne ia. Mă întreb dacă nu cumva doamna von der Leyen ar trebui să-și regândească întregul mandat la conducerea Comisiei, inclusiv programul său „de guvernare”, adaptat la situația de urgență actuală și la criza viitoare. Cred că la momentul la care von der Leyen și echipa și-au construit planul de buget multianual și au inventat „Green Deal”, pur și simplu nu au realizat că Europa va deveni epicentrul pandemiei de COVID-19 și că economia europeană se va îndrepta abrupt spre o prăpastie.

         Revin asupra unei idei pe care am mai enunțat-o aici: Uniunea Europeană se află în fața celui mai tragic test al său: trebuie să dovedească funcționalitatea blocului european și solidaritatea din cadrul său în sprijinirea sistemelor de sănătate vulnerabile și lipsite de resurse (cum este și cel românesc) și în finanțarea redresării economiilor sărace, deficitare (cum este și cea românească). Uniunea Europeană trebuie să intervină concret și imediat pentru a salva vieți: vieți ale cetățenilor săi europeni și „vieți” ale firmelor și corporațiilor europene, oriunde s-ar afla ele, la Mizil, la Codogno sau la Paris.     

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri