Jurnalul.ro Ştiri Externe Democrația SUA se clatină. Majoritatea americanilor se tem pentru viitorul țării lor

Democrația SUA se clatină. Majoritatea americanilor se tem pentru viitorul țării lor

Circa 76% dintre americani consideră că instabilitatea politică este cea mai gravă ameninţare la adresa ţării, iar 58% sunt speriați pentru viitorul democrației, arată un sondaj realizat de Universitatea Quinnipiac, scrie AFP:.

Astaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021 a avut un impact puternic asupra populației privind soliditatea instituțiilor statului. 

Totodată, 83% dintre activiştii și simpatizanţii democraţi sunt îngrijorați și 66% dintre republicani, precum şi 80% dintre tinerii de 18-34 de ani.

De asemenea, 53% dintre americani estimează că diviziunile din cadrul societății se vor agrava în anii următori, comparativ cu doar 15% care prevăd o îmbunătăţire.

"Teama de un inamic intern, mai degrabă decât de o ameninţare străină subliniază o constatare amară a americanilor cu privire la o democraţie în pericol şi la adâncirea diviziunilor politice", spune prof. Tim Malloy de la Universitatea Quinnipiac.

Cercetarea a fost realizată pe 1.313 de adulţi americani, între 7 şi 10 ianuarie.

La începutul lunii ianuarie 2022, 75% dintre americani erau de părere că atacul partizanilor fostului președinte republican Donald Trump de la Capitoliu a fost "un semn al unei violenţe politice în creştere" iar democraţia americană era "ameninţată" și în prezent.

Însă și actualul președinte democrat Joe Biden dezamăgește populația, doar 33% dintre americani fiind mulțumiți de felul în care conduce țara. Majoritatea dezaprobând campania anti COVID-19 dar și politica externă. 49% dintre participanții la studiu consideră că actuala administrație divizează țara. Și Congreul SUA pierde din popularitate.

Subiecte în articol: sua democraţie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri