Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandal monstru în sănătate: Subfinanțarea va produce rezultate dezastruoase. Pacienții cronici vor ajunge să își cumpere medicamentele la prețuri exorbitante

Scandal monstru în sănătate: Subfinanțarea va produce rezultate dezastruoase. Pacienții cronici vor ajunge să își cumpere medicamentele la prețuri exorbitante

de Redacția Jurnalul    |   

Prin prisma evenimentelor derulate în ultimele 24 de ore în contextul actualei crize din sănătate, corpul medicilor din Ambulatoriul de specialitate Constanța reprezentat prin APMA vine cu următoarele precizări:

  1. Subfinanțarea ambulatoriilor de specialitate și a medicinii de familie va produce rezultate dezastruoase in ceea ce privește accesul pacienților la serviciile medicale.
  2. Segmentul cel mai afectat va fi cel al pacienților cu boli cronice ( pacienții diabetici, cardiaci, cei cu afecțiuni neurologice, gastroenterologice, hematologice, lista rămânând deschisă) ce vor avea mari dificultăți în obținerea medicației , de cele mai multe ori foarte scumpă și care, in lipsa accesibilității la medicul specialist din ambulatoriile de specialitate și apoi, la medicul de familie, va fi constrâns să o procure direct din farmacii la niste costuri exorbitante.
  3. Cele două sectoare medicale sus amintite reprezintă in prezent baza serviciilor  medicale din România și soluționează aproximativ 75% din cazuistică, degrevând in acest fel sistemul public de sănătate care, la acest moment, nu poate absorbi acest număr mare de pacienți.
  4. Facem un apel clar către autorități , dar și către mass-media să conștientizeze clar diferența dintre cele două sectoare  - Ambulatoriul de specialitate și Medicină de Familie – și să perceapă cu maximă responsabilitate importanța fiecăreia dintre ele.
  5. In acest context dorim sa reiterăm reprezentarea distinctă a celor două grupuri profesionale medicale – AMBULATORIUL DE SPECIALITATE și MEDICINA DE FAMILIE – ambele cu un interes comun , oferirea unor servicii medicale de calitate pacienților din România.
  6. Este foarte important de precizat că fiecare din sectoarele medicale menționate gestionează lunar in jur de 5 milioane de prezentări lunar, ceea ce arată clar importanța covârșitoare și în același timp EGALĂ a celor două corpuri medicale.
  7. Solicităm soluționarea NEDISCRIMINATORIE a finanțării corecte în ambele sectoare medicale, AMBULATORIUL DE SPECIALITATE și MEDICINA DE FAMILIE , cu aducerea valorii punctului la un cunatum care să permită desfășurarea activității medicale într-un climat de normalitate.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: subfinantare sanatate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri