Ce este discriminarea la locul de muncă?
Discriminarea la locul de muncă este o abordare diferită în raport cu un angajat față de ceilalți. Această atitudine defavorizează persoana și o face să se simtă marginalizată și în afara grupului din care face parte.
Situații în care poate să apară discriminarea
- Stabilirea condițiilor de muncă;
- În timpul stabilirii și negocierii salariului;
- La definirea sarcinilor de serviciu și a responsabilităților;
- Atunci când se selectează candidați pentru programe de formare și dezvoltare profesională;
- La o nouă treaptă - promovarea unui candidat.
- În timpul procesului de recrutare și selecție
Cele mai frecvente motive ale discriminării la locul de muncă
- gen (concediu parental, promovare, remunerare)
- origine rasială sau etnică
- religie sau convingeri
- handicap
- vârstă
- orientare sexuală
Tipuri de discriminare la locul de muncă
Discriminarea directă se referă la situațiile în care angajatorul manifestă o atitudine incorectă față de angajat sau față de un aplicant, pe baza unuia din motivele menționate mai sus. Angajatorul poate avea reticențe și chiar poate să refuze angajarea sau promovarea unei persoane, din motiv că aceasta face parte dintr-o minoritate etnică sau are alte convingeri religioase.
Discriminarea indirectă poate fi observată lesne, în cazurile în care o practică sau o politică stabilită (aparent simplă și dezinteresată),care este aplicată asupra întregului colectiv, poate avea un impact negativ și chiar distructiv pentru un anumit grup de persoane sau pentru o persoană în parte.
Hărțuirea este una dintre cele mai des întâlnite forme de discriminare la locul de muncă. Acest fenomen se manifestă printr-o atitudine agresivă și crearea unui mediu stresant pentru un anumit angajat. Un exemplu elocvent este cazul în care superiorul sau alți angajați face constant glume cu caracter discriminatoriu la adresa unei persoane, care fie că face parte dintr-o minoritate sexuală, fie că are alte convingeri religioase.
Victimizarea se manifestă cel mai mult în cazul în care colegii sau chiar superiorul exercită acțiuni de marginalizare asupra unei persoane, care a sesizat și a depus o plângere privind o situație de discriminare.
Un exemplu clar ar fi atunci când o persoană a fost concediată sau nu i s-a oferit o poziție mai avansată, ca urmare a faptului că a depus o plângere împotriva superiorului.
Forme de discriminare la locul de muncă, apărute în ultima perioadă de timp
mobbing-ul – marginalizarea și presarea la nivel psihologic, care se manifestă prin crearea condițiilor de izolare sau chiar ignorarea completă a unui angajat în cadrul colectivului. Poate fi atac la persoană, înjosire, critică neconstructivă. În asemenea caz de discriminare, persoana acceptă condițiile incorecte, neegale de lucru și salarizare și se supune situației.
bullying-ul – este comportamentul de presing excesiv, constant și persistent în majoritatea situațiilor, manifestat de regulă de o persoană care are o poziția superioară, față de victimă.
Dacă ești în căutarea unui job, îți amintim că de un real folos îți va servi platforma delucru.md, unde găsești o varietate largă de locuri de muncă după categorii (cum ar fi: arhitectură, confecții, horeca, vânzări, crewing, asigurări, achiziții etc).
Dacă sunteți în căutarea unui loc de muncă în funcție de specialitatea pe care o aveți, vă recomandăm să cautați locuri de muncă după profesii. În acest sens, menționăm că persoanele de la resurse umane/managerii, trebuie să acorde o atenție sporită, atunci când completează și plasează anunțurile de angajare, astfel încât utilizatorul să găsească cu ușurință un anunț de angajare sau altul, în conformitate cu criteriul ales.
Un mediu de lucru plăcut este esențial pentru starea de bine și productivitatea oricărui angajat. În cazul în care ați fost ținta unui act de discriminare sau unul dintre colegi este marginalizat, luați în considerare că vă puteți adresa la CNCD sau la Instanța de judecată.
Nu contează circumstanțele și nici tipul de discriminare la care e supusă o persoană sau alta. Esențial este să cunoști că orice act de discriminare la locul de muncă este nejustificat, iar orice acțiune de asemenea tip e necesar să fie stopată prin măsuri severe și o atitudine corectă.