Jurnalul.ro Ştiri Externe Dmitri Medvedev: Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna o declaraţie de război

Dmitri Medvedev: Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna o declaraţie de război

de Redacția Jurnalul    |   

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a afirmat că aderarea Ucrainei la NATO ar însemna o declaraţie de război împotriva Moscovei şi doar "prudenţa" din partea alianţei nord-atlantice ar putea împiedica distrugerea planetei, relatează Reuters.

La summitul de săptămâna trecută al NATO, liderii alianţei s-au angajat să sprijine Ucraina pe "calea ireversibilă spre integrarea deplină euro-atlantică, inclusiv aderarea la NATO", fără a da însă indicii când s-ar putea produce aceasta.

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului securităţii ruse şi unul dintre "uliii" de la Kremlin, a declarat pentru publicaţia Argumentî I Faktî că aderarea Ucrainei la NATO ar reprezenta mai mult decât o ameninţare directă la adresa securităţii Moscovei.

"Ar fi, în esenţă, o declaraţie de război - deşi cu întârziere", a spus Medvedev. "Acţiunile întreprinse de ani de zile împotriva noastră de oponenţii Rusiei, de extindere a alianţei... duc NATO într-un punct fără întoarcere".

El a adăugat, reluând refrenul repetat de Kremlin de la invazia din Ucraina din 2022, că Rusia nu ameninţă NATO, dar va răspunde la încercările acesteia de a-şi promova interesele.

"Cu cât se vor înmulţi astfel de încercări, cu atât mai dure vor deveni răspunsurile noastre. Dacă acest lucru va face bucăţi întreaga planetă, depinde exclusiv de prudenţa din partea NATO", a notat responsabilul rus.

Acesta a reiterat poziţia Moscovei în sensul că numirea lui Mark Rutte în fruntea NATO nu va schimba nimic.

"Pentru Rusia nu se va schimba nimic, din moment ce deciziile cheie nu sunt luate de ţările membre ale NATO, ci de o singură ţară - Statele Unite", a mai afirmat Medvedev.

Subiecte în articol: nato ucraina Dmitri Medvedev
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri