Aproximativ 8% dintre angajaţii români consideră că stresul la locul de muncă este scăzut sau lipseşte, în timp ce două treimi dintre angajaţi susţin că nivelul de stres impus de angajatori este ridicat sau chiar nesustenabil de mare, potrivit unui sondaj realizat de platforma de recrutare online BestJobs.
Rezultatele sondajului arată că unul din doi angajați resimt un nivel ridicat de stres la locul de muncă actual, iar 15,4% afirmă că este chiar nesustenabil de mare. Pentru alți 27% stresul este moderat și doar 7,7% declară că este scăzut sau lipsește. Pe de altă parte, mediul de lucru dezorganizat și haotic, supraîncărcarea și primirea de responsabilități care ies din aria lor de competențe reprezintă principalii trei factori de stres invocați de jumătate dintre angajați.
De asemenea, patru din zece angajați explică stresul ridicat prin faptul că sunt nevoiți să preia din responsabilitățile colegilor, iar 37% sunt stresați de comunicarea slabă dintre manageri și echipă.
Peste 50% dintre angajații care au răspuns la sondaj spun că firma nu face nimic pentru a reduce stresul la locul de muncă, iar 42% nu sunt siguri că angajatorul face ceva în acest sens.
Circa 30% dintre angajaţi așteaptă prea mult ca superiorii să ia anumite decizii și reclamă lipsa lucrului în echipă. Alți factori de stres pentru doi din zece respondenți sunt faptul că li se impun obiective greu de realizat, deadline-uri nerealiste precum şi faptul că nu dispun de informațiile necesare pentru a-şi îndeplini sarcinile cerute.
În plus, e-mailurile sau SMS-urile primite de la superiori în afara orelor de program contribuie, de asemenea, la gradul ridicat de stres al angajaților.
Conform sondajului BestJobs, nivelul de stres este dublu față de acum 3 ani, iar cei mai mulți angajați declară că au ajuns la epuizare.