Jurnalul.ro Special Scandalul Pantelimon, între Codul Penal și științele medicale. Procurorii acuză, doctorii ATI explică: Dozele-mamut de noradrenalină sunt toxice

Scandalul Pantelimon, între Codul Penal și științele medicale. Procurorii acuză, doctorii ATI explică: Dozele-mamut de noradrenalină sunt toxice

de Monica Cosac    |   

Cele două doctorițe de la Spitalul de Urgență „Sfântul Pantelimon” din București, acuzate de procurori că au pus în aplicare „un plan de a provoca decesul unor pacienţi”, au fost arestate preventiv, ieri, pentru 30 de zile, în timp ce asistenta care fusese reținută pentru mărturie mincinoasă a fost plasată sub control judiciar. Vicepreședintele Societății Române de Anestezie Terapie Intensivă (SRATI), medicul Dorel Săndesc, a atras atenția că doar reducerea dozei de adrenalină nu poate fi considerată o tentativă de omor deoarece, în cazul unor pacienți în șoc refractar, cum a fost cazul pacientului invocat de procurori, acele „doze mamut” pot fi toxice și pot provoca chiar ele un stop cardiac. 

Majoritatea medicilor din Secţia ATI a spitalului le-au luat apărarea celor două colege acuzate de omor calificat și, ieri dimineață, şi-au anunţat „demisia din gărzi, deocamdată”, internările în spital fiind, de asemenea, blocate. Potrivit șefei de la ATI, pacienţii aflaţi deja în această secţie vor fi în continuare îngrijiți. „Demisia din gărzi, de mâine (vineri – n.r.), demisia din spital în momentul în care reuşim să rezolvăm bolnavii din Terapia Intensivă, nu putem să-i lăsăm”, a declarat dr. Florina Pompilian, şefa secţiei ATI de la Spitalul Pantelimon, adăugând că medicii nu se tem, dar că preferă să meargă în locuri unde „nu sunt călcaţi în picioare”. 

„În total suntem 12 medici. Din cei 12, doi sunt anchetaţi, iar opt suntem cu demisiile puse. Există o doamnă doctor care se află în concediu şi o doamnă doctor care încă nu ştie deocamdată dacă îşi depune demisia”, a precizat Pompilian. Aceasta a ținut să sublinieze și că noradrenalina este o substanță care are rol în menţinerea tensiunii arteriale, însă „nu salvează viaţa”. „Dacă nu are nevoie de noradrenalină, nu pui unui pacient, nu administrezi. Nu este un medicament care salvează viaţa (...) Noradrenalina nu este un medicament fără de care nu supravieţuieşte bolnavul”, a mai spus şefa Secţiei ATI.

După discuțiile purtate cu ministrul Sănătății, potrivit căruia un spital de urgență nu poate funcționa fără Secție ATI, medicii au revenit asupra deciziei și au anunțat că își vor continua munca. 

Dorel Săndesc: Dozele mari de noradrenalină sunt toxice

În comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti s-a arătat că, în data de 4 aprilie 2024, cele două doctorițe „acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1 ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului”.

Medicul Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie Terapie Intensivă (SRATI), subliniază că ancheta procurorilor trebuie să meargă până la capăt pentru stabilirea adevărului în cazul celor două doctorițe, însă datele medicale sunt sunt esențiale în acest demers, iar „cheia problemei este noradrenalina”.

„Din punct de vedere medical, trebuie să vedem dacă felul în care s-a administrat noradrenalina poate determina decesul pacientului.(…) Uitându-ne pe doze, am constatat că dozele acelea de 20 de mililitri pe oră sunt niște doze mamut, niște doze foarte, foarte mari, dincolo de limitele dozelor standard utilizate. Ele se recomandă în situații în care, la doza standard, nu se reușește creșterea tensiunii. Că ăsta e scopul noradrenalinei: să trateze șocul, adică să crească tensiunea. Ele se recomandă ca măsură eroică, dar nu se recomandă deloc, ba sunt chiar contraindicate, pe durată lungă. Într-un șoc refractar, cum a fost cazul pacientului la care am văzut că tensiunea era prăbușită în ciuda acestor doze mamut, literatura de specialitate arată că nu se justifică menținerea acelor doze, că ele însele sunt toxice, ele pot provoca stop cardiac. Deci reducerea dozei nu poate fi considerată o tentativă de omor. Ea face parte din recomandările științifice. Dacă ăsta este subiectul, noi putem să confirmăm cu toate datele necesare faptul că reducerea dozei este justificată de evidențele medicale și aici mă întreb dacă procuratura a primit toate aceste date detaliate care să arate acest fapt”, a declarat Dorel Săndesc, la Antena 3. Potrivit medicului, doza administrată trebuia notată în fișa medicală așa cum a fost dată pacientului. 

Reprezentanții pacienţilor acuză presiuni asupra medicilor

Pe de altă parte, reprezentanții organizațiilor de pacienți fac acuzații foarte grave la adresa conducerii unității medicale care, spun aceștia, ar fi pus presiune asupra medicilor de pe Secția ATI să accepte mult mai mulți pacienți gravi decât permitea capacitatea secției, atât din punct de vedere al numărului de locuri (25 de paturi), cât și al personalului, după ce unitatea medicală s-a înscris în programul Acțiunile prioritare pentru monitorizarea, tratamentul și îngrijirea pacienților critici din secțiile ATI (AP-ATI) al Ministerului Sănătății. Practic, pentru pacienții tratați prin acest program, spitalul ar lua de 6-7 ori mai mulți bani decât pentru alți pacienți, susține președintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. 

„Noi am fost uimiți de motivul pentru care ei (medicii – n.r.) au fost încurajați să interneze pacienți, în loc să-i trimită și la alte spitale care, de multe ori, aveau paturi goale”, a declarat Vasile Barbu, președintele ANPP, la Antena3.

Acesta a precizat că i-a atras atenția numărul foarte mare de decese înregistrate, zilnic, la acest spital, prin comparație cu alte unități medicale care tratează cazuri grave. 

Ciolacu: „N-am crezut că se poate întâmpla aşa ceva în realitate”

Și premierul Marcel Ciolacu a avut, ieri, prima reacție publică după reținerea celor două doctorițe de la Secția ATI, acuzate de procurori de omor calificat cu premeditare, spunând că nu a crezut că „se poate întâmpla așa ceva în realitate”. „N-am crezut că se poate întâmpla aşa ceva în realitate, pentru că noi vorbim de nişte medici care trebuie să salveze vieţi, nu să omoare oameni. Mai ales nu vorbim de un omor accidental sau de malpraxis. Vorbim totuşi de omor premeditat. Un lucru foarte grav”, a declarat Ciolacu, ieri, la Constanța, subliniind: „de mult timp n-am văzut un comunicat atât de dur al unor magistraţi, mai ales că vorbim aici de nişte făptuitori medici”.

Întrebat despre ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care, după ancheta corpului de control din aprilie,  anunța că nu s-au găsit probleme la spital, premierul a spus că „trebuie să dăm dovadă de echilibru” și că vrea să ia „deciziile corecte”, nu emoționale: „Dacă aş fi un prim-ministru care ar lua decizii emoţionale, presupun că aş fi schimbat-o şi pe doamna ministru Deca, săptămâna trecută, când a fost scandalul de la SNSPA”.

„La toți le-au modificat Nora” 

Într-o înregistrare a unei convorbiri telefonice, care a fost depusă la Parchet în cazul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon, publicată în luna mai de cetățeanul.net, o asistentă de la secția ATI a informat-o pe Camelia Stamatoiu, directorul de îngrijiri medicale - cea care a și sesizat Parchetul București – că mai multor pacienți internați pe această secție le-ar fi fost modificată, de către unii medici, dozele de noradrenalină. 

„Asistentă: Atât de mulți pacienți, ca să eliberăm, ca să aducem UPU… unul dintre ei a decedat….

Directoarea Camelia Stamatoiu: Și 20 sunt de joi până duminică?

Asistentă: Până sâmbătă dimineața.

Directoare: Dar, la toți le-au făcut același lucru, cu Noradrenalina, le-a scăzut-o?

Asistentă: Ce v-am scris eu acolo, v-am redirecționat mesajele … în 6 patul 1, în 7 patul… la ăia la toți le-au modificat Nora (n.r. Noradrenalina).

Directoare: Și la alții le-a pus ser în loc de Nora?

Asistentă: La alții le-au pus ser fiziologic, în loc de Nora, da, exact.

Directoare: Dar, cine le făceau asta, medicul sau asistenta?

Asistentă: Medicul. Ne spunea dacă în foaie era trecut cu 20 sau cu 15 (n.r. Noradrenalina) și să meargă cu 1”, potrivit cetățeanul.net.

„Practic, e vorba de punerea în acţiune a unui plan de a provoca decesul unor pacienţi, nu ştim pe ce criterii, dar se pare că medicii decideau că un pacient sau altul nu mai are şanse, nu se mai impune continuarea acestei terapii şi scădeau brusc doza de noradrenalină”, a declarat procurorul Alexandru Anghel, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

În luna aprile, după izbucnirea scandalului, au fost demarate mai multe anchete. Practic, atât conducerea unității medicale, cât și Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor București au făcut propriile anchete la spital și au anunțat că nu au găsit niciun fel de nereguli.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri