Jurnalul.ro Cultură Carte Doina Lemny publică un album inedit despre Brâncuși. Brancusi, la chose vraie se lansează la ICR Paris

Doina Lemny publică un album inedit despre Brâncuși. Brancusi, la chose vraie se lansează la ICR Paris

de Magdalena Popa Buluc    |   

Doina Lemny, specialistă a operei lui Constantin Brancusi (1876-1957), reinterpretează opera și personalitatea sculptorului într-un album inedit, publicat de editura franceză de artă Gourcuff Gradenigo.

Cuprinzând 250 de ilustrații din arhive mai puțin cunoscute, albumul Brancusi, la chose vraie dezvăluie o cronologie intimă a operelor lui Brâncuși prin intermediul unor fotografii alb-negru făcute de artistul însuși, multe dintre ele inedite. Rod al trei decenii de cercetări, această lucrare monografică pune în valoare în special specificul fotografiilor realizate de Brâncuși. « El surprinde anumite unghiuri tocmai pentru a dirija privirea celui care dorește să pătrundă secretul artistului. Brâncuși spunea că trebuie să ne uităm la sculpturile sale până când ele își dezvăluie secretul. » explică Doina Lemny.

Institutul Cultural român din Paris organizează o serată de prezentare a cărții și a operei brâncușiene pe 21 iunie la ora 18h30, în Sala Bizantină a Palatului Béhague, sediul Ambasadei României în Franța. Sunt invitați să conferențieze, alături de autoare și editorul Alain de Gourcuff, eseistul și teatrologul George Banu și Mica Gherghescu, istoric de artă.

Fost muzeograf responsabil al fondului Brâncuși de la Muzeul Național de Artă modernă - Centrul Pompidou din Paris, Doina Lemny este istoric de artă și specialistă în sculptura secolului al XXlea. În Franța, a curatoriat numeroase expoziții, printre care « Matisse – Pallady și Ia românească/La Blouse roumaine. Doi artiști sub cenzură. » sau « Brâncuși. Sublimarea formei ». Este autoarea mai multor lucrări monografice precum Brancusi, au-delà de toutes les frontières, Fage, 2012 (Brâncuși dincolo de frontiere), Lizica Codréano, une danseuse roumaine dans l'avant-garde parisienne (Lizica Codreanu, o dansatoare româncă în avangarda pariziană), Fage, 2011,  Brancusi. La sublimation de la forme (dir.) (Brâncuși, sublimarea formei), Snoeck, 2019.

Teatrologul Georges Banu, profesor universitar și eseist, a publicat numeroase cărți dedicate unor figuri exemplare ale regiei și scenei moderne (Peter Brook, Patrice Chéreau), aplecându-se deopotrivă și asupra legăturilor dintre teatru și pictură pe teme precum Le Rideau, L’Homme de dos și Nocturnes. Între ultimele titluri publicate la editura Arléa se numără  La Porte au cœur de l’intime (Ușa, o geografie intimă) și Une lumière au cœur de la nuit (O lumină în inima nopții). Între alte distincții, a primit Marele Premiu al Academiei franceze și Premiul pentru Opera omnia al revistei Observatorul cultural.

Mica Gherghescu, doctor în istoria artei, este responsabilă a polului Cercetare și programare științifică din cadrul Bibliotecii Kandinsky, la Centrul Pompidou. Alain de Gourcuff este fondatorul și directorul editurii de artă Gourcuff-Gradenigo.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri