Putin a ordonat prima mobilizare din Rusia de la cel de-al Doilea Război Mondial, avertizând Occidentul că, dacă va continua ceea ce el a numit "șantajul nuclear", Moscova va răspunde cu puterea întregului său arsenal.
Vestea a propulsat indicele dolarului, care măsoară valoarea dolarului verde în raport cu alte monede importante, cu peste 0,5% mai sus, la 110,87 - cel mai ridicat nivel din 2002.
Monedele europene au fost cele mai afectate de vânzările de pe piețele valutare, deoarece comentariile lui Putin au exacerbat îngrijorarea cu privire la perspectivele economice ale unei regiuni deja afectate puternic de livrările de gaz rusesc către Europa.
Euro a coborât la un minim al ultimelor două săptămâni de 0,9885 dolari, la mică distanță de minimele de două decenii atinse la începutul acestei luni. Ultima dată a scăzut cu 0,6%, la 0,9912 dolari.
Lira sterlină, care a scăzut cu 0,4%, a coborât la un nou minim al ultimilor 37 de ani, de 1,1304 dolari, chiar înainte ca Putin să înceapă să vorbească.
În cursul zilei de miercuri, Rezerva Federală este așteptată să majoreze ratele dobânzilor cu trei sferturi de punct procentual pentru a treia oară consecutiv și să semnaleze cât de mult și cât de repede ar putea fi nevoie să crească costurile de împrumut pentru a domoli inflația.
Decizia de politică va marca cea mai recentă mișcare dintr-o schimbare sincronizată de politică a băncilor centrale globale care testează rezistența economiei mondiale și capacitatea țărilor de a gestiona șocurile ratei de schimb, în timp ce valoarea dolarului crește vertiginos.
Indicele dolarului a crescut cu aproape 16% în acest an și este pregătit pentru cel mai mare salt anual din 1981 încoace.
Analiștii au declarat că fundalul incertitudinii geopolitice sporite nu a făcut decât să contribuie la întărirea dolarului.
Dolarul australian și cel neozeelandez au atins miercuri minimele multianuale. Dolarul australian a atins un minim de 0,6655 dolari, cel mai scăzut nivel din iunie 2020, în timp ce kiwi a scăzut la 0,5877 dolari, cel mai scăzut nivel din aprilie 2020.
(sursa: Mediafax)