Însă medicii spun că, în ciuda numelui înfricoșător, metapneumovirusul uman (hMPV) nu este un virus nou, ci unul comun, cunoscut de mai bine de 20 de ani, care provoacă infecții respiratorii sezoniere și că nu există riscul unei alte pandemii asemănătoare Covid-19.
După ce, la finalul anului trecut, autoritatea chineză pentru controlul bolilor anunța o creștere a infecțiilor respiratorii generale, începând cu jumătatea lunii decembrie, precum și faptul că a introdus un sistem-pilot de monitorizare pentru pneumonia de origine necunoscută, care să ajute în gestionarea unor agenți patogeni mai puțin cunoscuți, mai multe imagini care prezintă mulțimi de oameni în ceea ce păreau spitale chineze au început să circule pe rețelele de socializare. Postările virale au fost însoțite, de multe ori, și de afirmații despre faptul că s-ar fi declarat stare de urgență în China din cauza metapneumovirusului uman (hMPV) - un „nou virus mortal care ar putea fi mai periculos decât COVID-19”, în ciuda faptului că oficiali chinezi au anunțat că este vorba doar despre infecții respiratorii care „tind să atingă un vârf în timpul sezonului de iarnă”.
Mai mulți medici și specialiști în sănătate publică dau asigurări că nu există niciun motiv de panică în privința hMPV, deoarece este deja prezent în mai multe țări și de mulți ani.
„Cred că acum suntem mai atenți la focare”, a spus dr. Jacqueline Stephens, lector superior în sănătate publică la Universitatea Flinders din Australia, citată de The Guardian, precizând că această creștere aparentă a cazurilor se datorează parțial și noilor tehnologii care detectează și identifică mai ușor acest virus care face parte din aceeași familie cu virusul respirator sincițial (RSV) și provoacă simptome asemănătoare gripei sau răcelii.
„Toată lumea este hipervigilentă și auzi acest termen metapneumovirus uman și sună cam înfricoșător”, a mai spus ea, precizând că, de fapt, hMPV este unul dintre mai multe virusuri adesea grupate sub o definiție largă a „răcelii comune”, care nu fac obiectul unei monitorizări speciale, așa cum este virusul gripal, spre exemplu.
Provoacă infecții ușoare, „ce se rezolvă în 7 zile”
„Nu ar trebui să vă faceți griji”, spune și medicul Tudor Ciuhodaru, explicând că acest virus nu este nou și, în general, provoacă infecții ușoare „ce se rezolvă în 7 zile”.
Potrivit medicului urgentist, hMPV este un virus cunoscut, din familia Pneumoviridae, care există din 2001 - deși „unele dovezi serologice sugerează că virusul a fost răspândit cel puțin din 1958” – și reprezintă o cauză comună de îmbolnăvire în lunile mai reci: „este pe locul doi după virusul respirator sincițial în ceea ce privește prevalența!!! dar nu este ceva pentru care pacienții sunt testați în mod obișnuit”.
Se răspândește în principal prin contactul apropiat cu o persoană infectată, dar și prin atingerea suprafețelor contaminate, iar perioada de incubație este de 4 - 6 zile.
Simptomele sunt în general ușoare, asemănătoare răcelii (tuse, febră, congestie nazală și dificultăți de respirație) la adulții și copiii sănătoși (care de obicei se rezolvă de la sine fără tratament sau doar tratament simptomatic în 2 până la 5 zile), mai spune Ciuhodaru, „dar are potențialul de a provoca și forme clinice severe la grupele de risc”. În aceste grupe se încadrează vârstele extreme (vârstnicii și copiii sub 14 ani), precum și persoanele imunocompromise (pacienții oncologici, cei cu medicație imunosupresivă sau cei cu afecțiuni respiratorii preexistente).
„Complicații precum bronșiolita și pneumonia apar la 5-15% din cazuri și pot fi severe, în special la sugari, copii mici, adulți mai în vârstă și persoanele cu sistem imunitar slăbit”, precizează medicul, adăugând că aproape fiecare copil va fi infectat cu hMPV până la vârsta de 5 ani, dar pot apărea și reinfectări la adulți.
În prezent, nu există niciun vaccin pentru acest virus și nici o terapie antivirală specifică, astfel că tratamentul este doar simptomatic. Prin urmare, prevenția este cea mai importantă și „include aceleași măsuri valabile pentru orice infecție respiratorie acută”.
„Nu este un virus nou! Este un virus respirator comun care provoacă infecții ale căilor respiratorii inferioare și superioare. Majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată de acest virus, deși a fost identificat la oameni de zeci de ani. Este o boală sezonieră care apare de obicei de la sfârșitul iernii până la începutul primăverii, similar cu virusul respirator sincitial și gripa”, spune dr. Tudor Ciuhodaru.
De ce hMPV nu poate provoca o nouă pandemie
Experți în boli infecțioase afirmă, de asemenea, că hMPV nu este ca SARS-CoV-2, tocmai pentru că circulă de câteva decenii și există un nivel de imunitate în populația globală față de infecțiile din trecut, în timp ce Covid-19 a fost o boală nouă.
„Nu cred că suntem neapărat îngrijorați de o pandemie cu acest virus, dar creșterea numărului de cazuri și impactul pe care îl are sunt semnificative”, a spus profesorul Paul Griffin, director de boli infecțioase la Matter Health Services din Brisbane (Australia), pentru The Guardian, menționând că „se poate lua o lecție (bună din pandemie) pentru a reduce răspândirea, în special având în vedere că nu avem vaccinuri sau antivirale pentru HMPV”.
„Cu siguranță nu sugerez să ne întoarcem la restricțiile dure ale Covid, dar rămânerea acasă, practicarea unei bune etichete pentru tuse și strănut și igiena mâinilor sunt atât de importante în timpul sezonului de iarnă”, a subliniat specialistul în boli infecțioase.