Jurnalul.ro Ştiri Externe Scopul scuză mijloacele: Donald Trump sfidează tot pentru a fi reales

Scopul scuză mijloacele: Donald Trump sfidează tot pentru a fi reales

de Şerban Mihăilă    |   

Sfidând în mod deschis reglementările statului Nevada și directivele de sănătate ale propriei administrații, președintele Donald Trump a organizat o reuniune electorală în spațiu închis, anunțând în fața simpatizanților săi, adunați claie peste grămadă într-un depozit, în majoritatea lor fără măști, că națiunea se află „pe ultima turnantă” înainte de „marea victorie” asupra noului coronavirus.   

 

Avid să-și asocieze imaginea cu reîntoarcerea la normalitate, liderul de la Casa Albă a organizat, duminică seară, un miting de campanie, primul desfășurat într-un spațiu închis după cel din luna iunie, din Tulsa, Oklahoma, în urma căruia președintele s-a ales cu un potop de critici. Foarte puțini dintre cei prezenți la adunarea electorală din Nevada purtau măști, remarcă AP, cu o excepție ostentativă: persoanele din spatele președintelui, aflate de multe ori în prim-planul televiziunilor americane. Foarte probabil, din rațiuni de imagine, apropiații lui Trump au fost sfătuiți să poarte măști. Din același considerent, participanților li s-a luat temperatura la intrarea în sala din complexul industrial aflat în Henderson și, deși au fost încurajați să poarte mască, foarte puțini dintre ei au respectat această recomandare, relatează AP.

„Nu mai închidem țara! O nouă închidere ar însemna distrugerea vieții și a visurilor a milioane de americani!”, a strigat președintele, înainte de a-și rosti sloganul inflamator la adresa pandemiei: „Vom învinge foarte ușor virusul din China!”. Realitatea pare însă cu totul alta. În acest moment, SUA conduc în topul țărilor cele mai afectate de pandemie, cu aproape 200.000 de morți și o rată de aproape 1.000 de decese pe zi, iar Trump este acuzat că, deși a știut încă de la începutul anului despre efectele devastatoare ale noului coronavirus, a minimizat intenționat gravitatea pandemiei, din rațiuni electorale.

Trump mai fusese acuzat că a contribuit din plin la explozia cazurilor de coronavirus, în Oklahoma, după organizarea, în iunie, a ultimului său miting desfășurat în spațiu închis. Adunarea electorală din Tulsa, prima de acest fel după trei luni de la pătrunderea virusului pe teritoriul SUA, avea să se dovedească în cele din urmă un dezastru pentru Trump, atât din cauza numărului mare de locuri goale din sală, cât și a creșterii ulterioare a cazurilor de persoane infectate cu COVID-19 în rândul participanților, inclusiv în cel al membrilor echipei de campanie a președintelui. Herman Cain, om de afaceri, fost candidat prezidențial și unul dintre suporterii proeminenți ai lui Trump, avea să fie ucis de COVID-19, câteva săptămâni mai târziu, deși nu se poate spune cu exactitate dacă a contractat virusul la miting, amintește AP.

 

Mai presus de lege

Realizând că ar fi încălcate prea multe restricții recomandate de experții virusologi și, în plus, numeroși suporteri se tem încă să participe la adunări mari, în interior, membrii echipei de campanie a președintelui optaseră în ultimele luni pentru organizarea unor mitinguri mai mici, în spații deschise, desfășurate de obicei în hangare de avioane. Însă în ultimele săptămâni, de când rivalul democrat al președintelui a luat un avantaj consistent în sondaje în fața lui Trump, mitingurile electorale au crescut simțitor ca număr de participanți și nu țin cont de distanțarea socială sau de purtarea măștilor, remarcă AP.

Mai mult, guvernatorul statului Nevada, democratul Steve Sisolak, a limitat la 50 numărul de persoane care participă la adunări desfășurate în spații deschise și închise. Decizia sa fusese luată încă din luna mai, pe baza recomandărilor formulate pentru redeschiderea țării chiar de către Casa Albă. De altfel, într-o declarație dată publicității duminică, înainte de începerea mitingului, Sisolak preciza că Trump „desfășoară acțiuni nechibzuite și egoiste, care pun în pericol nenumărate vieți, aici, în Nevada!”.

„Să o spunem direct: Trump nu a avut curajul să ia decizii dificile. A lăsat asta pe seama guvernatorilor și a statelor. Acum a hotărât că nu trebuie să respecte legile statului nostru. Ca de obicei, el crede că e mai presus de lege!”, afirmă Sisolak.

 

Primăria din Henderson a informat complexul industrial care a găzduit mitingul că acesta încalcă directiva guvernatorului. Trump a replicat însă imediat, promițând că îi va apăra el pe suporterii săi.

Subiecte în articol: donald trump SUA alegeri casa alba
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri