Jurnalul.ro Special Anchete Dragoş Băsescu şi-a “tras” afacere nou-nouţă, cu o săptămână înainte de condamnarea tatălui său

Dragoş Băsescu şi-a “tras” afacere nou-nouţă, cu o săptămână înainte de condamnarea tatălui său

de Ion Alexandru    |   

În ciuda problemelor penale cu care se confruntă familia de la malul mării a fostului preşedinte, cu Mircea Băsescu în puşcărie pentru că a cerut “morman” de la Clanul Bercea Mondial, şi cu fiul riscând să-i calce tatălui pe urme, într-un dosar de şantaj, apar afaceri noi puse la cale de această familie. Dragoş Băsescu şi-a înfiinţat o firmă având ca obiect de activitate gestiunea şi exploatarea tehnicii de calcul, cu doar o săptămână înainte ca Mircea Băsescu să fie încarcerat în Penitenciarul Poarta Albă. Deşi noua societate are sediul în Bucureşti, Dragoş Băsescu a cerut instanţei care îl judecă în dosarul penal să modifice termenii controlului judiciar, în sensul ca vizitele regulate la poliţie să aibă loc la sediul IPJ Constanţa.

Rămas fără slujba de la KPMG România, după ce DNA a început urmărirea penală împotriva sa, şi cu afacerile vechi puse pe butuci, Dragoş Băsescu îşi face planuri de viitor. În 8 iunie 2016, mezinul lui Mircea Băsescu a decis să se asocieze cu un bucureştean într-o societate proaspăt înfiinţată.

 

Firmă cu 300 de lei capital social

Este vorba despre SC Umbrella Mining Corporation SRL, cu sediul în Sectorul 1 al Capitalei. Potrivit extrasului din data de 9 iunie 2016 al Oficiului Registrului Comerţului al Municipiului Bucureşti, societatea în cauză a fost autorizată spre constituire, înmatriculare şi înregistrare, având ca domeniu principal de activitate “servicii în tehnologia informaţiei”, iar activitatea principală fiind “managementul (gestiunea şi exploatarea)  mijloacelor de calcul”.

Societatea are un capital social de 300 de lei, împărţit în 30 de părţi sociale a câte 10 lei fiecare. Fondatorii sunt Dragoş Băsescu, cu domiciliul în Municipiul Constanţa, şi un anume Dumitru-Ion Manea, cu domiciliul în Sectorul 1 al Capitalei. Dragoş Băsescu a fost numit, încă de la înfiinţarea societăţii, în funcţia de administrator cu puteri depline, pe o perioadă nedeterminată. Despre noul partener de afaceri al lui Dragoş Băsescu nu există prea multe informaţii, în afară de faptul că are vârsta de 37 de ani, că este membru cooperator în cadrul Societăţii Cooperative de Consum Pantelimon şi că activează sau are legătură cu domeniul web. În mod paradoxal, această firmă a luat fiinţă cu fix opt zile înainte ca instanţa Curţii de Apel Constanţa să pronunțe sentința prin care Mircea Băsescu a fost condamnat la închisoare cu executare în dosarul celor 600.000 de euro pe care i-a primit de la membrii familiei Anghel, sub promisiunea că îl va scoate din puşcărie pe Bercea Mondial. Mircea Băsescu a fost condamnat, în data de 16 iunie, la patru ani de puşcărie.

 

Acum doi ani, mezinul Băsescu şi-a mutat afacerile la Bucureşti

Mişcarea pe care fiul lui Mircea Băsescu a făcut-o, prin dezvoltarea acestei noi afaceri, vine la câteva luni după ce “Jurnalul Naţional” a dezvăluit că familia fostului preşedinte şi-a mutat afacerile de la Constanţa, la Bucureşti. Spre exemplu, una dintre companiile familiei lui Mircea Băsescu, SC Global Business & Investments SRL, implicată în scandalul referitor la un teren al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Constanța, şi-a modificat sediul social din locuinţa familiei Băsescu de la malul Mării Negre într-un apartament din strada Candiano Popescu, din centrul Capitalei. Înfiinţată în 2005, de Adriana Opreanu, o apropiată a lui Mircea Băsescu, firma se ocupa, la vremea respectivă, cu dezvoltarea şi promovarea imobiliară. În 2005, societatea în cauză a încheiat un contract de asociere, pentru o perioadă de 15 ani, cu Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Constanța, având ca obiect cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică în domeniul pomicol. Miza, 30 de hectare de teren amplasate în incinta Fermei nr. 10 Agigea.

În 2009, Adriana Opreanu a majorat capitalul social al SC Global Business & Investments SRL, de la 200 de lei, la 90.000 de lei, prin aport la capitalul social al lui Mircea Băsescu, acesta din urmă devenind asociatul majoritar cu 85% din beneficii şi pierderi. Tot atunci, în firmă au intrat, pe post de cenzori, sora lui Dragoş Băsescu, Raluca Băsescu, şi un controversat afacerist constănţean, Sorin Traşcă. Un an mai târziu, în 2010, Dragoş Băsescu preia administrarea companiei şi schimbă obiectul de activitate în “consultanţă pentru afaceri şi management”.

În 2014, Dragoş Băsescu a decis să introducă printre obiectele de activitate ale companiei în cauză şi “comerţul cu ridicata al fructelor şi legumelor”, decizând să mute firma la Bucureşti.

De remarcat este şi faptul că, de la intrarea în societate a lui Dragoş Băsescu, SC Global Business & Investments SRL a înregistrat în fiecare an pierderi, acestea totalizând, potrivit bilanţurilor contabile depuse la Ministerul Finanţelor Publice, pierderi cumulate de 848.405 lei.

 

Şi tatăl a făcut acelaşi lucru

Dosarele penale în care sunt implicaţi membrii familiei Băsescu nu i-au împiedicat pe aceştia să scape, pe rând, de afacerile pe care şi-au construit averea în ultimii ani. Nu doar Dragoş Băsescu a mutat afacerea falimentară la Bucureşti, ci şi tatăl său, Mircea Băsescu. Ultima activitate a fratelui lui Traian Băsescu în libertate a fost aceea de “angajat al unei firme cu sediul în Portul Constanţa, respectiv fosta fabrică de procesare a produselor din carne de pasăre Plusfood Constanţa SRL. Înfiinţată în anul 2003 de compania olandeză Plusfood Groep B.V., societatea a fost achiziţionată, în 31 martie 2010, de către SC MB Consult Company SRL, aparţinând lui Mircea Băsescu. Această din urmă firmă are sediul social în incinta Hotelului Belona, din Eforie Nord. În mai 2010, Mircea Băsescu decide schimbarea denumirii companiei preluate de la olandezi din Plusfood Constanţa SRL, în SC Fattoria Terranica SRL, iar, în 13 octombrie acelaşi an, Mircea Băsescu majorează capitalul social al firmei cu peste 100.000 de euro.

În data de 8 martie 2013, SC MB Consult Company, în calitate de asociat unic al SC Fattoria Terranica SRL, decide schimbarea sediului social al acesteia din urmă din Agigea, Zona Liberă Constanţa Sud, în Bucureşti, strada Candiano Popescu nr. 63C, adică în apartamentul unde, un an mai târziu, avea să îşi mute sediul şi firma fiului lui Mircea Băsescu. Cu acest prilej, domeniul de activitate al Fattoria Terranica este modificat din prelucrarea şi conservarea cărnii, în depozitări. În prezent, compania se află în procedura insolvenţei.

Afacerea la Bucureşti, controlul judiciar mutat la Constanţa

Un aspect contradictoriu al acestei afaceri referitoare la înfiinţarea noii firme a lui Dragoş Băsescu în Bucureşti este acela că acesta a cerut Tribunalului Bucureşti să modifice unele obligaţii ale controlului judiciar pe cauţiune, instituit pe numele său, în dosarul în care este judecat pentru şantajarea unui om de afaceri cu suma de un milion de euro. Astfel, la o lună de la înfiinţarea societăţii cu sediul în Bucureşti, Dragoş Băsescu a solicitat înlocuirea organului de poliţie desemnat cu supravegherea sa, respectiv ca locaţia la care acesta să se prezinte conform programului de supraveghere să fie Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa. Magistraţii Tribunalului Constanţa au admis cererea în data de 12 iulie, când Dragoş Băsescu a fost reprezentat în instanţă de un apărător din oficiu. Procurorii DNA, deşi aveau posibilitatea să atace, în termen de 48 de ore, cu o contestaţie decizia de modificare a controlului judiciar, nu au făcut acest lucru.

Dragoş Băsescu, împreună cu un recidivist pe nume Ciprian Nistor, au fost trimişi în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic de influenţă. Fiul lui Mircea Băsescu este acuzat că i-a cerut omului de afaceri Sandu Staicu suma de un milion de euro pentru a-l scăpa de un dosar privind infracţiuni de evaziune fiscală, instrumentat la DIICOT de procurorul Remus-Jurj Tudoran.

 

A renunţat şi la procesul împotriva firmei care l-a concediat

Banii pe care Sandu Staicu ar fi trebuit să-i plătească lui Dragoş Băsescu nu urmau să fie daţi direct, ci prin încheierea unui contract de consultanţă pe care firma lui Staicu, în cazul în care acesta ar fi acceptat oferta, trebuia să-l încheie cu o societate la care lucra Dragoş Băsescu. Surse judiciare susţin că firma prin care urma să se rostogolească aceşti bani este chiar cea la care Dragos Băsescu a fost angajat, respectiv KPMG România SRL, unde nepotul fostului preşedinte, Traian Băsescu, a activat din 2010 ca Asistent Manager şi Manager de Investiţii.

După ce a implicat numele angajatorului său în afacerile sale penale, Dragoş Băsescu a fost pur şi simplu sancţionat şi concediat. Anul trecut, compania KPMG România SRL, sucursala Constanţa, a decis să înceteze raporturile contractuale cu acesta, la scurt timp după ce Dragoş Băsescu a fost trimis în judecată. Decizia angajatorului l-a deranjat atât de tare pe Dragoş Băsescu, încât acesta a acţionat în judecată compania, în două dosare. Astfel, la data de 2 decembrie 2015, Dragoş Băsescu i-a dat în judecată pe foştii angajatori de la KPMG România SRL, cerând, pe de o parte, anularea sancţiunii şi, pe de altă parte, anularea deciziei de concediere. Cererile au fost conexate. Ulterior, în luna martie a acestui an, Dragoş Băsescu a renunţat de bunăvoie la judecată.

SC Umbrella Mining Corporation SRL a fost înființată de Dragoş Băsescu, împreună cu un bucureştean, cu opt zile înainte ca tatăl său, Mircea, să fie condamnat definitiv la patru ani de închisoare pentru că a cerut bani de la clanul lui Bercea Mondial

După izbucnirea scandalurilor penale, afacerile de la malul mării ale lui Dragoş şi Mircea Băsescu au fost mutate la Bucureşti. În ciuda acestui amănunt, Dragoş Băsescu a cerut Tribunalului Bucureşti şi a şi obţinut mutarea controlului judiciar la Constanţa.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri