Jurnalul.ro Ştiri Social Pericolul drogurilor sintetice! „Sugi doi centimetri pătrați și ai consumat o doză”

Pericolul drogurilor sintetice! „Sugi doi centimetri pătrați și ai consumat o doză”

de Redacția Jurnalul    |   

Adrian Abagiu, medic specializat în tratamentul dependențelor de droguri, atrage atenția asupra pericolului tot mai mare reprezentat de drogurile sintetice. Acestea sunt dificil de urmărit și combătut din cauza cantităților extrem de mici necesare pentru a crea mii de doze. De exemplu, doar 100 de miligrame de carfentanil sau 5 grame de catinone pot produce până la 10.000 de doze.

„Traficanții pot vinde 10.000 de doze cu doar 1,5 kilograme de heroină sau 750 de grame de ecstasy. Însă, pentru catinone le sunt suficiente doar 5 grame, iar pentru carfentanil doar 100 de miligrame,” explică Abagiu la Antena 3 CNN. „Aceste droguri sunt dizolvate și vândute sub formă de foițe. Sugi doi centimetri pătrați și ai consumat o doză.”

Medicul subliniază că prevenția trebuie să înceapă încă din clasele primare. „Este esențial să îi învățăm pe copiii din clasele 1-4 să refuze primul consum fără teama de a fi excluși din grup. Aceasta este cheia succesului în combaterea acestui fenomen”, concluzionează Abagiu.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri