Jurnalul.ro Ştiri Externe Dualitate de putere în Republica Moldova: Maia Sandu nu exclude chemarea susţinătorilor Blocului ACUM la proteste

Dualitate de putere în Republica Moldova: Maia Sandu nu exclude chemarea susţinătorilor Blocului ACUM la proteste

Premierul ales de deputaţii Partidului Socialiştilor (prorus) şi ai Blocului ACUM (PAS plus PPDA), Maia Sandu, a declarat după şedinţa de luni a guvernului său că ia în calcul să cheme susţinătorii blocului la Chişinău pentru susţinerea noului guvern, dar speră că nu se va ajunge la o astfel de situaţie, potrivit portalului Noi.md şi Radio Chişinău.

Noul premier moldovean învestit în weekend de către coaliţia majoritară formată de socialiştii proruşi şi Blocul ACUM, care se declară proeuropean, a făcut un nou apel către funcţionarii statului, în special către cei din instituţiile de forţă, să nu îndeplinească 'ordine ilegale'.

'E mai bine pentru toţi ca ei să înceteze să îndeplinească ordinele ilegale şi totul să intre în normalitate', a declarat Maia Sandu.

Referitor la faptul că premierul la final de mandat Pavel Filip a convocat, de asemenea, o şedinţă de guvern, lidera PAS a declarat că aceste acţiuni sunt ilegale.

'Guvernul votat de un parlament legitim s-a convocat în şedinţă (la sediul legislativului). Restul acţiunilor sunt ilegale. Cei care au fost demişi trebuie să plece din funcţie fără a crea situaţii de conflict. În caz contrar, vor răspunde în faţa legii', a afirmat şefa noului executiv de la Chişinău.

'Sperăm ca foarte curând să mergem la guvern şi celor care obstrucţionează activitatea noastră le spun că ar fi bine să înceteze. Există presiune externă şi, dacă nu este de ajuns, vom chema oamenii la proteste. Sperăm că cei care au uzurpat puterea vor pleca cât mai curând', a mai spus Maia Sandu, citată de Radio Chişinău.

De asemenea, ea a spus că va trimite luni o scrisoare Comisiei de Veneţia referitor la deciziile Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, care a declarat ca neconstituţionale măsurile luate de noul legislativ, şi la acţiunile structurilor de forţă care au blocat accesul membrilor guvernului său în instituţiile statului.

Maia Sandu a mai declarat că următorul pas important pe agenda activităţii guvernului său este crearea unei comisii parlamentare pentru investigarea devalizării sistemului bancar.

De altfel, deputaţii Partidului Socialist şi ai Blocului ACUM au votat luni constituirea unei comisii de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor devalizării sistemului bancar şi investigării fraudei bancare. Acesta a fost singurul subiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei legislativului de luni, transmite portalul IPN.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis la 9 iunie suspendarea temporară a preşedintelui Igor Dodon, întrucât a refuzat să dizolve parlamentul rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, în condiţiile în care legislativul nu a reuşit să formeze în termen de trei luni o coaliţie majoritară care să susţină un nou guvern, iar Pavel Filip, în calitate de premier cu mandatul expirat, a fost desemnat 'preşedinte interimar'.

Pavel Filip a anunţat duminică dizolvarea parlamentului şi semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate, după ce Partidul Socialist şi blocul ACUM - care au împreună 61 de mandate de deputat din totalul de 101- au creat o coaliţie şi au învestit un nou guvern, la conducerea căruia a fost numită lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu. Noul guvern a fost invalidat de Curtea Constituţională, care, potrivit unor observatori şi presei de la Chişinău, este aservită controversatului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

AGERPRES

Subiecte în articol: republica moldova maia sandu proteste
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri