Jurnalul.ro Special Anchete După ce Mihai Chirica a devenit liberal, iluminatul public din Iași este modernizat de clienții de casă ai primăriei lui Boc

După ce Mihai Chirica a devenit liberal, iluminatul public din Iași este modernizat de clienții de casă ai primăriei lui Boc

de Ion Alexandru    |   

Nici nu s-a uscat bine tușul pe buletinele de vot de la alegerile locale care au avut loc în 27 septembrie, că proaspătul liberal, fost PSD-ist, Mihai Chirica, de la Iași, reales primar, a și atribuit un contact de peste două milioane de euro, pe care l-a încredințat unei companii abonate la banii publici ai primăriilor din vestul țării. În principal ai Primăriei Cluj-Napoca, păstorită de actualul coleg de partid al edilului de la Iași, Emil Boc.

Afacerea din capitala Moldovei se referă la modernizarea sistemului de iluminat public, în sensul înlocuirii becurilor consumatoare de multă energie, cu unele noi, pe LED, dar și la un dispecerat de management al acestui sistem care să fie corelat cu sistemul de management al traficului rutier. De precizat este că prestatorul, compania Elba-Com SA din Timișoara, oraș păstorit, până luna aceasta, de liberalul Nicolae Robu, a mai derulat contracte și cu Primăria Arad, condusă, până anul trecut, de un alt liberal, Gheorghe Falcă, actual europarlamentar.

Primăria Municipiului Iași a atribuit, prin procedură simplificată și fără organizarea unei licitații electronice, un contract în valoare de 11.459/160,5 lei, cu tot cu TVA, (aproximativ 2.387.325.12 euro), pentru proiectarea și execuția lucrărilor aferente proiectului „Reabilitarea, modernizarea, extinderea, eficientizarea rețelei de iluminat public”. Afacerea a fost parafată prin contractul nr. 101971 din data de 7 octombrie 2020. Conform anunțului de atribuire postat, de către autoritatea contractantă, pe portalul SICAP (Sistemul Informatic al Achizițiilor Publice), compania care va executa aceste lucrări se numește SC Elba-Com SA, din Timișoara. Din datele furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), af lăm că societatea în cauză este controlată, în calitate de director general, de către omul de afaceri
timișorean Bogdan Ciocan, iar compania Elba-Com SA este parte a grupului Elba SA, entitate privatizată, în anii ’90, prin metoda MEBO. Tot de la Registrul Comerțului, mai aflăm că Elba-Com SA și Elba SA Timișoara mai dețin, împreună cu alte persoane fizice, acțiuni la societatea denumită SC Rosign SA.

Contractul pus la bătaie de primăria lui Mihai Chirica, imediat după alegeri, are în vedere elaborarea unui proiect tehnic și a detaliilor de execuție, verificarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, a documentației pentru obținerea avizelor, acordurilor și autorizațiilor, la care se adaugă asistența tehnică din partea proiectantului. Investiția este finanțată, în proporție de 85 la sută, din fonduri nerambursabile, 13 la sută provin de la bugetul de stat, iar bugetul local acoperă un procent de 2 la sută.

 

Cum va arăta noul sistem de iluminat după modernizare

Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziții, document avizat personal de primarul Mihai Chirica, prin acest proiect se urmărește înlocuirea lămpilor cu un consum ridicat de energie electrică, prin montarea unor lămpi cu LED. De asemenea, se vor achiziționa și instala sisteme de telegestiune a iluminatului public la nivel de corp de iluminat și se vor utiliza surse regenerabile de energie, respectiv panouri fotovoltaice și kituri cu baterii acumulatoare autonome.

De asemenea, proiectul mai vizează modernizarea punctelor de aprindere, precum și telegestiunea acestora împreună cu telegestiunea individualizată prin corpurile de iluminat modern. La toate acestea, se adaugă strategii de conducere operativă pentru eficiența energetică superioară, față de „dimmarea tradițională”, la orele târzii ale nopții, respectiv interconectarea logică a sistemului de iluminat cu sistemul de management al traficului și cu stațiile meteo locale.

În cadrul proiectului este inclusă modernizarea tuturor celor 287 de puncte de aprindere, înlocuirea a
75.185 de metri liniari de rețea de iluminat public, 41 de surse de energie regenerabilă, 4.088 de corpuri de iluminat, 4.122 de puncte luminoase echipate cu module de telegestiune și 18.800 de puncte luminoase controlate prin telegestiune centralizată. Valoarea inițială pe care Primăria Municipiului Iași o anunțase că este dispusă să o cheltuie pe acest proiect era de 17.634.613,356 de lei fără TVA, sumă care nu conținea și valoarea aferentă cheltuielilor suplimentare.

Din această sumă, 4.248.135 de lei fără TVA era valoarea estimată a lucrărilor, 13.080.478,63 de lei fără TVA era valoarea estimată a echipamentelor, 143.000 de lei fără TVA era valoarea estimată a serviciilor de proiectare și de verificare tehnică, 80.000 de lei fără TRVA era suma estimată pentru serviciile de întocmire a documentației, 70.000 de lei fără TVA era valoarea estimată a serviciilor de asistență tehnică, la care se adăugau 8.000 de lei fără TVA pentru organizarea de șantier și 5.000 de lei pentru pregătirea personalului de exploatare.

 

Prestatorul a livrat, în vară, beculețe de Crăciun pentru colegul liberal al lui Chirica

Compania Elba-Com SA, care se ocupă de acest proiect la Iași, este un client fidel al contractelor Primăriei Cluj-Napoca. Reamintim că, în plină stare de alertă, la finalul a două luni de stare de urgență, în care multe companii private au fost nevoite să-și suspende activitatea, măsură generatoare de șomaj tehnic sau chiar de șomaj definitiv, primăria condusă de Emil Boc a atribuit un contract de aproape un milion de euro pentru închirierea iluminatului ornamental de sărbători. Mai exact, 4,2 milioane de lei cu TVA este suma pe care Primăria Municipiului Cluj-Napoca a atribuit-o, pe data de 20 mai 2020, reluând, practic, o afacere similară pe care a încheiat-o în urmă cu trei ani. Atunci, Primăria Municipiului Cluj- Napoca a finalizat procedura de licitare a unui contract privind achiziția sistemului de iluminat ornamental de sărbători. Contractul, încheiat în aceeași zi, având numărul 241081/20.05.2020, a fost atribuit către compania Elba-Com SA din Timișoara, la un cost pentru municipalitate de 3.584.557,5 lei fără TVA, adică 4.265.623,5 lei cu TVA inclus (888.671,5 euro), conform unui anunț de atribuire publicat de autoritatea contractantă pe portatul SICAP (Sistemul Informatic al Achizițiilor Publice).

Conform caietului de sarcini, contractul atribuit constă în execuția, montarea, demontarea, transportul și operațiunile legate de prestarea serviciilor de închiriere a sistemului de iluminat ornamental, la menținerea instalațiilor în stare de funcționare de către echipe de intervenție. Documentul arată că, până în data de 15 iulie a fiecărui an, prestatorul acestor
servicii are obligația de a prezenta cel puțin trei variante cu propuneri de iluminat ornamental festiv pentru străzile și piețele din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca. O parte din străzi trebuie să beneficieze de propuneri dedicate, în timp ce alte străzi trebuie să beneficieze de elemente decorative diferite de celelalte zone. Aceste elemente decorative implică și soluții 3D proiectate pe sol.

 

Clujul a lucrat din „greu” cu timișorenii

Nu este pentru prima dată când primăria condusă de Emil Boc, coleg de partid cu Mihai Chirica, de la Iași, a achiziționat astfel de servicii, chiar de la aceeași companie prestatoare, însă, ca noutate, în 2020, achiziția a avut loc în plină perioadă de criză și, mai mult, în condițiile în care sărbătorile de iarnă, ca motiv pentru încheierea contractului, nu sunt mâine-poimâine.

În 2017, tot prin licitație deschisă, instituția condusă de Emil Boc a atribuit un contract similar către SC Elba-Com SA Timișoara, la un preț, este drept, ceva mai mare decât în 2020. Atunci, funcționarii Primăriei Cluj-Napoca estimau că servciile vor costa 5,1 milioane de lei fără TVA, pentru ca, la data de 10 octombrie 2017, să încheie cu firma timișoreană contractul în valoare de 6.040.035,2 lei cu TVA inclus (ceea ce, la momentul respectiv, însemna 1.342.230 de euro). Ca și anul acesta, și în 2017 fondurile pentru finanțarea proiectului erau asigurate de la bugetul local.

 

Client și la Arad, pe vremea lui Gheorghe Falcă

Compania Elba-Com SA Timișoara, care a câștigat toate aceste contracte puse la bătaie de primăria condusă de Emil Boc, și, mai nou, de liberalul Chirica, de la Iași, nu se află la prima afacere de acest fel în Cluj-Napoca. Potrivit unui alt anunț, publicat tot sistemul centralizat al achizițiilor publice, firma în cauză a mai derulat cu municipalitatea un contract multianual, încheiat la data de 28 august 2013, pentru care a încasat suma de 9.270.734,6 lei cu TVA inclus, adică 2.060.163,2 euro. Și atunci, SC Elba-Com SA Timișoara a fost singura societate privată care a participat la licitația organizată, în acest sens, de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Iar lucrurile nu se opresc aici. Firma în cauză are legături și cu o altă primărie din vestul țării, condusă de colegul de partid al lui Emil Boc, Gheorghe Falcă – fost edil, actual europarlamentar. Publicația „Critic Arad” prezintă un raport al Curții de  Conturi care dezvăluie faptul că Primăria Municipiului Arad a efectuat plăți nelegale, în valoare de 3,7 milioane de lei. Raportul a fost întocmit în data de 6 septembrie 2017. Din auditul extern al raportului, Curtea de Conturi a sesizat 20 de abateri de la legalitate și regularitate privind gestionarea banilor din bugetul Primăriei Arad. Cea mai mare sumă reținută în acest raport a fost direcționată către timișorenii de la Elba-Com SA, clienții lui Emil Boc. Astfel, conform acestui raport al Curții de Conturi, „s-a constatat faptul că, prin încheierea contractului de concesionare cu asocierea SC Elba SA – SC Elba-Com SA, au fost angajate cheltuieli pentru realizarea lucrărilor de modernizare și extindere a sistemului de iluminat public în valoare de 2.477.252 de lei, la care se adaugă un beneficiu nerealizat în valoare de 647.450 de lei, fără ca ordonatorul de credite să se asigure că măsura luată respectă principiile unei bune gestiuni financiare, în special cel al economiei cheltuielilor. Această deficiență a fost cauzată de interpretarea eronată de către factorii de decizie din instituție a reglementărilor legale privind efectuarea cheltuielilor în sistemul bugetar”. Documentul arată că o consecință economico-financiară a acestei abateri de la prevederile legale rezidă din diminuarea resurselor bugetului local, ca urmare a achitării unor sume către asocierea celor două companii Elba, pentru care concesionarul nu a prezentat documente care să justifice temeiurile înscrierii acestora în tarifele aplicate pentru lucrările efectuate.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri