Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Durere și revoltă prin linie și culoare – despre artă și război, la Galeria ICR Tel Aviv

Durere și revoltă prin linie și culoare – despre artă și război, la Galeria ICR Tel Aviv

de Magdalena Popa Buluc    |   

Moartea unui soldat, Genocidul, Soldatul rănit, Satul în flăcări, Ruinele din Yaffa, Alarmă, Parada militară – iată doar câteva din lucrările marelui artist româno-israelian Marcel Iancu, prin care a fost ilustrată conferința Arta pe timp de război de la sediul ICR Tel Aviv, pe data de 1 noiembrie 2024. Conferința a fost susținută de Raya Zommer-Tal, director al Muzeului „Janco-Dada” din Ein Hod, împreună cu care Institutul Cultural Român și Institutul Francez din Tel Aviv organizează expoziția colectivă Vocea poporului – Jurnal de război, în perioada 7 octombrie-20 noiembrie 2024. Expoziția conține lucrările coloniei de artiști de la Ein Hod – înființată în anii de după întemeierea Statului Israel de către Marcel Iancu –, lucrări realizate după atrocitățile Hamas din 7 octombrie 2023 și pe parcursul anului care a urmat. 

Raya Zommer-Tal a deschis evenimentul cu o prezentare a muzeului pe care îl conduce, loc ce adăpostește nu doar lucrările lui Marcel Iancu, dar și expoziții temporare importante de avangardă de-a lungul anilor. Zommer-Tal a prezentat o parte dintre lucrările acestuia legate de tematica războiului, inclusiv seria de ilustrații cu soldați și cea a așezărilor distruse, fiind remarcat stilul lui Marcel Iancu, care exprimă durere sau revoltă prin linie și culoare. În a doua parte a expunerii, atenția s-a îndreptat către lucrările din cadrul expoziției colective Vocea poporului – Jurnal de război, un proiect inițiat de Muzeul „Janco-Dada” în primele două luni ale războiului. Expoziția, curatoriată de Nitsan Shuval, a fost vernisată la începutul acestui an la Timișoara și apoi la Caransebeș, ajungând la Galeria ICR Tel Aviv cu ocazia împlinirii a unui an de la fatidica zi de 7 octombrie 2023.

 

Artistul multi-disciplinar israelian originar din România, Andy Ceaușu – prezent printre artiștii care au contrubuit cu lucrări la expoziția Vocea poporului – Jurnal de război, și-a prezentat seria de caricaturi Însemnări de război, o cronică desenată a evenimentelor, gândurilor și sentimentelor trăite sau observate în acest an marcat de război. Lucrările sale variază de la scene care surprind șocul atacului (precum ceasul deșteptător ce a sunat dureros la ora 6:29, pe 7 octombrie), până la satire politice – atât interne, cât și internaționale – sau caricaturi-manifest, mai ales cele dedicate luptei pentru eliberarea cetățenilor israelieni răpiți de Hamas.

 

În expoziția Vocea Poporului – Jurnal de război, găzduită la Galeria Institutului Cultural Român de la Tel Aviv până pe data de 20 noiembrie, sunt incluse lucrările lui Michal Yehezkel, Mimi Ziv, Artyom Gorbenko, Rotem Codish, Zeev Engelmayer, Dorit Nahmias, Gilad Kahana, Adi Rahav, Gil Goren, Yaniv Zaloof, Keren Shpilsher, Andy Ceaușu, Adi Drimer, Tali Ratzker, Sharon Ramer Biel, Emi Sfard și Oren Fischer.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri