Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie riscă să intre în recesiune

Marea Britanie riscă să intre în recesiune

de Redacția Jurnalul    |   

Institutul Național de Cercetări Economice și Sociale a declarat că Marea Britanie este pe cale să experimenteze cinci ani de creștere economică „pierdută”, după „triplul șoc”: Brexit, COVID și războiul din Ucraina, potrivit Sky News.

Marea Britanie este pe cale să experimenteze cinci ani de creștere economică „pierdută” și riscă să intre în recesiune anul viitor, potrivit unui grup de reflecție economică.

Institutul Național de Cercetări Economice și Sociale (Niesr) a declarat că până în 2024 inegalitatea veniturilor va fi crescut, împreună cu șomajul și nivelul de îndatorare.

Conform cercetătorilor, „costurile ridicate ale locuințelor, energiei și alimentelor” vor crește și anul viitor, în timp ce produsul intern brut (PIB) - un indicator cheie al producției economice a unei țări - abia dacă va crește.

Potrivit acestora, PIB-ul se află în prezent cu 0,5% sub nivelul de dinaintea pandemiei și nu va depăși acest nivel decât peste un an, dar au avertizat, de asemenea, că perspectivele sunt „foarte incerte”.

„Există, de fapt, chiar șanse ca creșterea PIB-ului să se contracte până la sfârșitul anului 2023 și un risc de aproximativ 60% de recesiune la sfârșitul anului 2024”, a avertizat think tank-ul.

Ultima sa prognoză din februarie a prezis că Marea Britanie va evita o recesiune în 2022 - dar a spus că presiunea provocată de criza costului vieții va face ca aceasta să fie „simțită” ca și cum ar avea loc.

Perspectivele lui Niesr sunt mai pesimiste decât previziunile Băncii Angliei de săptămâna trecută, care au venit în contextul în care aceasta a majorat rata de bază pentru a 14-a oară consecutiv.

Banca a sugerat că o recesiune este puțin probabilă în următorii ani, dar a sugerat că economia va stagna efectiv până în 2026.

Economistul său-șef, Huw Pill, a avertizat recent și că prețurile alimentelor ar putea să nu revină la nivelul de dinaintea războiului din Ucraina.

În ceea ce privește inflația din Marea Britanie, Niesr a prognozat că aceasta va rămâne peste ținta de 2% a băncii până în 2025, dar a spus că ar putea scădea la 5,2% până la sfârșitul acestui an.

Potrivit previziunilor, se așteaptă, de asemenea, ca salariile în termeni reali din multe regiuni din Marea Britanie să se situeze sub nivelurile anterioare pandemiei până la sfârșitul anului 2024.

Cele mai sărace gospodării vor înregistra, de asemenea, un deficit de 17% din veniturile disponibile în 2024, comparativ cu cinci ani mai devreme, în timp ce cele mai bogate gospodării vor înregistra o scădere de doar 5%, au prezis cercetătorii.

Profesorul Stephen Millard, director adjunct al Niesr pentru modelare și prognoză macroeconomică, a declarat că „triplul șoc al ofertei” reprezentat de Brexit, pandemia COVID și invazia Rusiei în Ucraina au fost factori majori care au stat la baza perspectivelor economice dezastruoase.

El a spus că „înăsprirea monetară care a fost necesară pentru a reduce inflația” a jucat, de asemenea, un rol.

Profesorul Millard a adăugat: „Nevoia de a aborda performanța slabă a creșterii economice din Regatul Unit rămâne principala provocare cu care se confruntă factorii de decizie politică în timp ce ne apropiem de următoarele alegeri”.

Aceasta vine după ce săptămâna trecută cancelarul Jeremy Hunt a declarat că lucrează la planuri pentru a readuce economia britanică pe drumul cel bun.

El a declarat pentru Sky News: „Ceea ce veți vedea din partea mea în declarația de toamnă este un plan care arată cum ieșim din capcana creșterii scăzute și cum ne transformăm într-una dintre cele mai antreprenoriale economii din lume”.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: Marea Britanie recesiune
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri