Jurnalul.ro Ştiri Externe Epidemia de variola maimuţei, „cea mai mare din istorie" în Europa, cu peste 100 de cazuri

Epidemia de variola maimuţei, „cea mai mare din istorie" în Europa, cu peste 100 de cazuri

Peste 100 de cazuri de variola maimuței, o infecție virală mai frecventă în vestul și centrul Africii, au fost raportate în Europa, iar oficialii germani au descris epidemia ca fiind cea mai mare din regiune.

Cazurile au fost confirmate acum în țări precum Marea Britanie, Spania, Portugalia, Belgia, Franța, Statele Unite și Australia.

Identificată pentru prima dată la maimuțe, boala se răspândește de obicei prin contact apropiat și s-a răspândit rareori în afara Africii, astfel încât această serie de cazuri a declanșat îngrijorarea.

Cu toate acestea, oamenii de știință nu se așteaptă ca această epidemie să evolueze într-o pandemie precum COVID-19, având în vedere că virusul nu se răspândește la fel de ușor ca SARS-COV-2, potrivit Reuters.

Variola maimuței este, de obicei, o boală virală ușoară, caracterizată prin simptome de febră, precum și printr-o erupție cutanată cu umflături specifice.

„Cu mai multe cazuri confirmate în Regatul Unit, Spania și Portugalia, acesta este cel mai mare și mai răspândit focar de variola maimuței văzut vreodată în Europa", a declarat serviciul medical al forțelor armate germane, care a detectat vineri primul caz în această țară.

Fabian Leendertz, de la Institutul Robert Koch, a descris focarul ca fiind o epidemie.

„Cu toate acestea, este foarte puțin probabil ca această epidemie să dureze mult timp. Cazurile pot fi bine izolate prin depistarea contactelor și există, de asemenea, medicamente și vaccinuri eficiente care pot fi folosite în caz de nevoie", a spus el.

Nu există un vaccin specific pentru variola maimuței, dar datele arată că vaccinurile care au fost folosite pentru eradicarea variolei sunt eficiente în proporție de până la 85% împotriva variolei maimuțelor, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Din 1970, au fost raportate cazuri de variola maimuței în 11 țări africane. Nigeria a avut un focar de amploare începând din 2017 - până în prezent, în acest an, au fost înregistrate 46 de cazuri suspecte, dintre care 15 au fost confirmate între timp, potrivit OMS.

Primul caz european a fost confirmat pe 7 mai la o persoană care s-a întors în Anglia din Nigeria. De atunci, peste 100 de cazuri au fost confirmate în afara Africii.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri