Jurnalul.ro Ştiri Externe Europol: ISIS pregăteşte noi atentate în Europa

Europol: ISIS pregăteşte noi atentate în Europa

Analiştii Europol sunt convinşi că gruparea Statul Islamic pregăteşte atacuri noi în statele membre ale Uniunii Europe¬ne, în special în Franţa şi Marea Britanie. Avertismentul a fost lansat de directorul Europol, Rob Wainwright, care a prezen¬tat un amplu raport despre gruparea jiha¬distă cu ocazia deschiderii la Amsterdam a unui nou Centru European de Contratero¬rism. Concluziile sunt că ISIS are atât capacitatea, cât şi motivaţia de a lansa atacuri asupra civililor fără apărare.

ISIS a dezvoltat capaci¬tăţile necesare de a lansa atacuri de mare amploare în toate statele lumii, ţinta principală fiind statele membre ale UE, se arată în raportul prezentat de Rob Wainwright, ieri. Eventualele atentate vor avea aceeaşi formă precum cele de la Paris, din 13 noiem¬brie, deoarece ISIS a învăţat că atacarea civililor lipsiţi de apărare provoacă o lovitură de mare impact emoţional, aver¬tizează Europol. „ISIS are atât motivaţia, cât şi capacitatea de a organiza noi atacuri în Europa. Evident, autorităţile naţionale lucrează pentru a împiedica acest lucru”, a declarat directorul instituţiei, Rob Wainwright.
Cu ocazia deschiderii Cen-trului European de Con-traterorism la Amsterdam, Wainwright a dat citire unui raport întocmit de experţi din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. O comisie specială a fost formată pentru redactarea acestui raport la trei săptămâni după atentatele de la Paris din 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi. „Atacurile vor fi îndreptate, în special, împotriva ţintelor lipsite de apărare, luându-se în calcul impactul pe care astfel de acţiuni îl generează.
Atât atacurile din Paris, din noiembrie, cât şi doborârea unui avion de cursă rusesc, în octombrie, sugerează adoptarea de către ISIS a unei strategii globale”, se arată în raport.
Experţii avertizează că ISIS a dezvoltat centre de comandă în statele europene în care plănuieşte atacuri şi dispune de oameni antrenaţi să comită atentate. Raportul a minimalizat însă temerile potrivit cărora teroriştii gru-pării s-ar putea infiltra printre refuguaţii care continuă să vină în număr mare din Orientul Mijlociu în Europa.
„Nu există dovezi clare că teroriştii utilizează în mod sistematic valul de refu¬giaţi pentru a intra în Europa fără să fie detectaţi”, se arată în raport. Experţii atenţionează, însă, că refugiaţii nou-ajunşi în statele membre UE sunt supuşi riscului de radicalizare şi că aceştia pot fi recrutaţi – în acest sens, spune raportul, există dovezi că membrii ISIS văd centrele de refugiaţi drept un loc din care se pot face recrutări.

Una din sarcinile principale ale noului Centru de Contraterorism va fi colectarea de informaţii despre cei aproximativ 5.000 de cetăţeni europeni care au plecat în Siria şi Irak pentru a se alătura forţelor Statului Islamic. Wainwright a declarat că, în prezent, se ştiu detalii despre aproximativ 3.700 de cetăţeni europeni implicaţi în lupte în Siria şi Irak.
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri