Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Exxon vrea să spună bye-bye Mării Negre pentru 1,2 miliarde de dolari

Exxon vrea să spună bye-bye Mării Negre pentru 1,2 miliarde de dolari

de Adrian Stoica    |   

Compania americană Exxon Mobil vrea să-şi vândă participaţia sa  de 50% la proiectul Neptun din Marea Neagră contra sumei de 1,2 miliarde de dolari. Ieri România a mai încasat o lovitură, după ce compania rusească Lukoil a informat că vrea să-şi vândă cota de participare de 87,8% din perimetrul EX-30-Trident din Marea Neagră.

Retragerea Lukoil ar fi motivată de faptul că forajele făcute în primăvară nu au confirmat prognozele privind rezervele de hidrocarburi. Americanii de la Black Sea Oil & Gas au rămas singurii care sunt hotărâţi să înceapă exploatarea gazelor din Marea Neagră, după ce în septembrie au lansat lucrările de instalare a conductei care va aduce gazele din perimetrul Midia la țărm.

Compania americană Exxon Mobil este în proiectul Neptun alături de OMV Petrom, fiecare deţinând 50%. De preluarea participaţiei Exxon au fost interesate mai multe companii, printre care  compania naţională de gaze naturale din Polonia, PGNiG, şi Lukoil, dar ambele s-au retras. Potrivit unor surse din piaţa de petrol şi gaze, Exxon Mobil a cerut prelungirea termenului pentru predarea raportului de cercetare geologică pentru 2021, deşi el ar fi trebuit predat în această perioadă. Pe baza acestui raport ar urma să se întocmească un raport final de cercetare, după care ar urma să se treacă la etapa următoare, de dezvoltare a zăcământului. 

1,5 miliarde de dolari reprezintă investiţiile realizate până în prezent în perimetrul Neptun de OMV Petrom-Exxon Mobil, potrivit informaţiilor publice.

Şi Lukoil pleacă

O altă veste proastă a venit ieri, după ce şi compania Lukoil a anunţat că vrea să-şi vândă participaţia de de 87,8% din perimetrul EX-30-Trident, deţinut împreună cu compania românească Romgaz. Suprafaţa perimetrului este de 1.006 km2, iar în 2015 lucrările de explorare identificaseră un zăcământ de 30 de miliarde de metri cubi, al doilea ca dimensiune, după cel descoperit în 2012 de OMV Petrom-Exxon Mobil, estimat la 42 - 84 miliarde de metri cubi de gaze. 

BSOG, singura certitudine 

Compania petrolieră Black Sea Oil&Gas (BSOG), controlată de grupul american de asset management Carlyle, este singurul concesionar de perimetre în Marea Neagră care a luat până în prezent decizia finală de a investi în exploatarea gazelor româneşti offshore. În luna august a acestui an, compania  a lansat lucrările de instalare a conductei care va aduce la ţărm gazele din perimetrul Midia, urmând ca anul viitor să înceapă producţia, ea fiind estimată la un miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Alături de perimetrul Midia, în portofoliul BSOG se mai află perimetrul Pelican.

Turcii ne fac concurenţă

În timp ce România riscă să-şi piardă investitorii din Marea Neagră, pe fondul tergiversării modificării Legii offshore în acord cu solicitările deţinătorilor de concesiuni, Turcia a anunţat în luna august că a descoperit, la circa 150 de kilometri de coasta sa și în apropierea zonei unde se intersectează granițele maritime cu România și Bulgaria, un zăcământ estimat la 320 de miliarde de metri cubi de gaze. Ulterior, în luna octombrie, Turcia a anunţat că zăcământul este estimat la 450 miliarde de metri cubi.

Zăcămintele de gaze naturale din zona offshore românească a Mării Negre sunt estimate la circa 200 de miliarde de metri cubi, potrivit unei estimări realizate de British Petroleum (BP)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri