Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Festin cu fructe de mare, la Dalboca

Festin cu fructe de mare, la Dalboca

de Diana Scarlat    |   

Foarte aproape de Vama Veche, la Dalboca, în Bulgaria, a fost scos din anonimat un loc despre care nimeni n-ar fi crezut că va ajunge vreodată pe harta turismului european. Un mal stâncos, abrupt, greu accesibil, unde nu e nici zonă de plajă, nici nu au fost ridicate hoteluri, e vizitat de zeci de mii de turiști, după ce aici a fost amenajată una dintre cele mai cunoscute ferme de scoici. Și ar fi rămas tot în anonimat, dacă întreprinzătorii nu ar fi inventat cel mai atractiv restaurant de la malul Mării Negre.

 

Pe terasa de la Dalboca, mereu neîncăpătoare, platourile cu zeci de feluri de mâncare gătite  din scoici și rapane se servesc zilnic în sezonul estival. Chelnerii sunt ca într-un furnicar, mereu în mișcare, mereu pe fugă. Bucătăria lucrează „la foc continuu”, iar comenzile curg, una după alta, pentru că e foarte greu să găsești aici o masă liberă. Vestea restaurantului de pe malul Mării Negre, de la vecinii bulgari, s-a dus foarte repede, iar zona a fost luată cu asalt de turiști. De cele mai multe ori se așteaptă eliberarea unei mese, pentru a avea parte de un adevărat festin cu midii și melci de mare, dar nu e grea așteptarea, pentru că peisajul pe care-l oferă marea, lovindu-se de stânci, e magnific.

 

La coadă, pentru o masă

 

Astfel, îmbinând frumusețea naturii sălbatice cu arta culinară, cu servicii de cea mai bună calitate, cu foarte multă creativitate și foarte mult umor, bulgarii de la Dalboca au reușit să atragă turiștii chiar și pentru un prânz reușit și râvnit de mulți. În primul rând, aici se poate vedea clar cât de proaspete sunt fructele de mare și care este proveniența lor, pentru că bucătăria deschisă spre clienții de la terasă e alimentată o dată la 30 de minute de bărcile care se deplasează până la ferma de scoici din larg. Pentru cei „care nu știu de ce au ajuns aici” - așa cum scrie în meniul terasei de la Dalboca – se mai pot prepara și cartofi prăjiți, pulpe de pui, ceafă de porc sau altele... Deși e puțin probabil să meargă cineva până acolo, pentru a mănca altceva decât scoici și rapane.

 

Românii sunt unii dintre cei mai numeroși clienți de la Dalboca, iar meniul este și în limba noastră. Și chelnerii vorbesc bine limba română, tocmai pentru a ne face pe plac.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri