Jurnalul.ro Ştiri Observator Firea: Vom face tot posibilul astfel încât RADET să poată oferi servicii publice de calitate

Firea: Vom face tot posibilul astfel încât RADET să poată oferi servicii publice de calitate

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, condamnă tentativele "de politizare" a crizei RADET şi dă asigurări că va face tot posibilul astfel încât regia să poată oferi cetăţenilor servicii de calitate. 

"În ceea ce priveşte încercarea continuă a opoziţiei de politizare a crizei în care se află RADET, primarul general, Gabriela Firea, condamnă categoric aceste tentative", se arată într-un comunicat de presă al municipalităţii, transmis sâmbătă. 

"În ultimii zece ani PNL a deţinut controlul RADET, iar acum acelaşi partid condamnă public situaţia instituţiei pe care a condus-o atâţia ani! Opinia publică nu poate fi minţită la nesfârşit! Aşa cum am mai afirmat public, actualii candidaţi ai PNL pentru Primăria Generală şi primăriile de sectoare sunt, de fapt, groparii RADET şi am arătat că, ani de zile, această instituţie a fost condusă de membri PNL. Pasarea responsabilităţilor nu reprezintă un gest de onoare, faptele vorbesc, situaţia actuală a RADET vorbeşte clar despre eficienţa celor care atâta vreme au avut decizia în propriile mâini. Toate aceste informaţii false şi atacuri la persoană nu ne vor opri, îi asigur încă o dată pe bucureşteni că vom face tot posibilul astfel încât, după zeci de ani, RADET să poată oferi cetăţenilor servicii publice de calitate", a declarat Firea. 

PMB menţionează că actuala administraţie a Capitalei este pregătită pentru modernizarea şi reabilitarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică. 

"Pentru prima dată în ultimele decenii, Primăria Capitalei investeşte în reabilitarea reţelelor RADET şi face toate eforturile să recupereze o perioadă de 27 de ani în care Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice nu a beneficiat de investiţii concrete", se arată în comunicat. 

Municipalitatea aminteşte că a demarat proceduri pentru dezvoltarea a două noi unităţi de producere a energiei termice în cogenerare. 

În ceea ce priveşte investiţiile în reţeaua de termoficare, PMB aminteşte că a fost elaborat în 2017 un studiu de fezabilitate care a evidenţiat necesitatea de a efectua lucrări de reabilitare pentru 501,44 km conducte (250,72 km de canal de termoficare). 

"Pentru a degreva, parţial, bugetul local de efortul investiţional pe care acest obiectiv îl presupune, o parte din lucrări - pentru 212 km de conducte - sunt cuprinse în proiectul pregătit de municipalitate pentru a primi cofinanţare din fonduri europene. (...) Valoarea investiţiei se ridică la 994.349.671 lei fără TVA (circa 213,6 milioane euro)", precizează PMB. 

Conform sursei citate, pentru alte tronsoane de reţea ce însumează 63,24 km de conducte, tronsoane ce au înregistrat în ultimul timp cel mai mare număr de avarii şi pentru care trebuie începute imediat lucrările, indicatorii tehnico-economici stabiliţi prin studiul de fezabilitate au fost aprobaţi printr-o hotărâre a CGMB din 2018. 

"Valoarea investiţiei se ridică la 274.894.009 lei fără TVA, iar contractul de proiectare cu execuţie a fost atribuit Companiei Municipale Energetică Bucureşti SA. Până în prezent, a fost finalizată etapa de proiectare a trei obiective din totalul celor şapte aferente investiţiei, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor de execuţie să fie dat la încheierea sezonului de încălzire 2018-2019, pentru următoarele tronsoane: Obiectivul 2 - Magistrala II Sud - CS1 (CET) - CS5 Bobocica, cu o lungime de 4,27 km; Obiectivul 6 - Magistrala Progresu Ferentari CF6-C14S, cu o lungime de 6,3 km; Obiectivul 7 - Magistrala I-III Vest - CD9 - CD5, cu o lungime de 950 m", explică Primăria Capitalei. 

Potrivit sursei citate, pentru restul de 226 km de conducte, începând din acest an vor fi demarate procedurile necesare în vederea elaborării documentaţiei pentru achiziţia lucrărilor de proiectare şi execuţie. Prioritizarea lucrărilor va avea loc după influenţa pe care o au în asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică, precizează municipalitatea. 

PMB aminteşte că, în octombrie 2018, au fost demarate lucrările de modernizare la Centrala Termică Amzei, prin Compania Municipală Energetică Bucureşti SA. Lucrările vor fi reluate în primăvara anului acesta, ca urmare a faptului că în sezonul rece centrala continuă să livreze populaţiei agent termic şi apa caldă. Valoarea investiţiei se ridica la 2.865.615 lei fără TVA. 

Primăria Capitalei derulează şi proiectul de modernizare a CTZ Casa Presei, care va asigura o parte din necesarul de energie termică în zona de nord a Capitalei. În 2019 vor mai fi modernizate de către PMB centralele termice de cvartal Luterană şi Rosetti, proiecte ale căror valori sunt estimate la 6.090.000 lei, respectiv 1.846.270 lei, menţionează municipalitatea.

AGERPRES

Subiecte în articol: gabriela firea radet
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri