Jurnalul.ro Special Anchete Judecătorii, rugați să caute limuzina pierdută a Elenei Udrea

Judecătorii, rugați să caute limuzina pierdută a Elenei Udrea

de Ion Alexandru    |   

Lichidatorii judiciari caută bunurile firmei Agro Green Nana SRL, pe care Elena Udrea a înființat-o în anul 2013 și care, pentru o perioadă, a lucrat în arendă terenurile familiei Băsescu din localitatea Nana, județul Călărași.

 Astăzi, firma se află în plin proces de insolvență, însă lichidatorul judiciar nu reușește să afle ce s-a întâmplat cu patrimoniul societății. Deși compania figurează ca având în patrimoniu un autoturism de lux, marca Mercedes S500 4Matic, nici mașina, nici documentele referitoare la acestea nu sunt de găsit. Lichidatorul judiciar a fost „trimis la plimbare” de compania de leasing care a furnizat această mașină, motiv pentru care a cerut instanței să oblige această companie să furnizeze documentele solicitate, necesare pentru inventarierea patrimoniului falimentarei SC Agro Green Nana SRL.

„Jurnalul” a intrat în posesia ultimului Raport întocmit de lichidatorul judiciar al firmei cu care fosta „Blondă de la Cotroceni”, Elena Udrea, a încercat să intre în afaceri cu agricultura, în urmă cu mai bine de zece ani. Este vorba despre celebra SC Agro Green Nana SRL, aflată, în prezent, în procedură de insolvență, conform Dosarului nr. 12514.3/2023, judecat la Tribunalul București.

Raportul citat are numărul 428 din data de 3 iulie 2024 și a fost întocmit de lichidatorul judiciar C.I.I. Paicu Ilie și se referă la mențiunile privind desfășurarea, în luna iunie a anului curent, a activităților în cadrul procedurii de faliment în formă simplificată a societății debitoare SC Agro Green Nana SRL, conform Hotărârii din 21 iunie 2023, pronunțată de Tribunalul București în dosarul insolvenței și corespunzător prevederilor Legii privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență nr. 85 din 2014.

În acest document, se arată că, la termenul din data de 29 martie 2024, judecătorul sindic a dispus continuarea procedurii de faliment a firmei Elenei Udrea și a acordat un nou termen de judecată, pentru data de 1 noiembrie 2024, în vederea inventarierii patrimoniului societății Agro Green Nana SRL și a desfășurării adunării creditorilor.

Firma de leasing refuză să pună la dispoziție contractul

În acest sens, lichidatorul judiciar precizează că a contractat administratorul SC Agro Green Nana SRL, pe apropiata Elenei Udrea, Anca Triff, cea care l-a înlocuit pe Tudor Breazu. Anca Triff i-a transmis lichidatorului judiciar că „toate documentele contabile sunt în posesia administratorului unic”, adică în posesia Elenei Udrea, încarcerată în Penitenciarul Târgșor.

În același raport, scrie că singurul bun identificat scriptic ca făcând parte din patrimoniul firmei respective este un autoturism marca Mercedes, care apare în evidența Serviciului de Înmatriculări și la Direcția de Taxe și Impozite a Primăriei Sectorului 1. Acest autoturism, însă, a fost preluat de la societatea de leasing Mercedes – Benz Financial România de către însăși Elena Gabriela Udrea, în calitate de persoană fizică.

„Cu adresa nr. 781 din 28 noiembrie 2023, am solicitat informații și de la societatea Mercedes - Benz Financial România. Societatea de leasing (…) ne-a transmis că «Nu vă putem ajuta cu documentele solicitate, deoarece contractul FL – 09016 – Agro Green Nana SEL, cu seria de șasiu (…) a fost închis anticipat, la data de 20 aprilie 2016, pe societatea SC Agro Green Nana SRL»”, se mai arată în acest raport.

Ca atare, lichidatorul judiciar precizează că „rugăm instanța să solicite de la societatea de leasing Mercedes – Benz Financial România contractul FL 09016 – Agro Green Nana SRL (…Î), închis anticipat în data de 20 aprilie 2024, pe societatea Agro Green Nana SRL”.

Mercedes S540 4Matic de 50.000 de euro, second-hand

În același document, se mai precizează că lichidatorul judiciar continuă demersurile pentru a intra în posesia bunurilor societății debitoare sau a documentelor din care să rezulte că acestea au fost înstrăinate. 

Conform site-urilor specializate consultate de „Jurnalul”, conform seriei de șasiu, mașina pe care o caută lichidatorul judiciar al SC Agro Green Nana SRL nu figurează cu poliță RCA valabilă la data de 312 iulie 2024. Mașina în cauză este un autoturism marca Mercedes Benz S500 4Matic, fabricat în anul 2014, având norma de poluare EURO 6, cu o capacitate cilindrică a motorului de 4.663 de centimetri cubi. Mașina a avut inspecția tehnică periodică valabilă expirată la data de 1- martie 2018.

Valoarea de piață a unui astfel de autoturism second-hand este de aproximativ 50.000 de euro. Un astfel de autoturism nou, fabricație recentă, poate depăși 120.000 de euro.

În Raport se suspectează folosirea bunurilor firmei în interes propriu

De altfel, și compania SC Agro Green Nana SRL, care se află în insolvență începând cu data de 21 iunie 2023, a fost înființată de protejata lui Traian Băsescu în 8 octombrie 2023, având ca obiect de activitate cultivarea cerealelor (exclusiv orez), a plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase. Asociatul unic al companiei este Elena Gabriela Udrea, iar în 2017, figura cu datorii de 1.546.844 de lei. Firma deținea active circulante de 357.578 de lei.

Lichidatorul judiciar menționa, într-un raport anterior, că „se presupune că administratorii statutari au folosit bunurile persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane, precum și că au efectuat activități de comerț în interes personal sub acoperirea persoanei juridice”.

De asemenea, mai arată că „în ceea ce privește situația patrimonială a SC Agro Green Nana SRL, menționăm că, până în momentul de față, am primit răspuns de la Serviciul Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor, în care se precizează că societatea debitoare figurează în patrimoniu cu un autoturism, așa cum rezultă și conform adresei nr. 43015523 din 25 aprilie 2023, de la Primăria Sectorului 1, care mai precizează că există și obligații fiscale de 53.494.56 lei”.

SC Agro Green Nana SRL nu a mai depus bilanțuri contabile, potrivit site-ului Ministerului Finanțelor, din anul 2018.

Arendașa moșiei prezidențiale, până când DNA a declanșat ancheta „Gala Bute”

Reamintim că, după divorțul de Dorin Cocoș, Elena Udrea și-a înființat mai multe societăți în domeniul agricol, printre care și SC Agro Green Nana SRL, inspirată fiind de numele localității călărășene unde Ioana Băsescu a cumpărat, cu credit de la CEC, 291 de hectare de teren arabil. 

Firma Elenei Udrea a fost desemnată arendașul acestor terenuri. Societatea a preluat în arendă cele 291 de hectare de teren achiziţionate, prin mijloace ce sunt şi astăzi investigate de Parchetul General, printr-un credit de către fata cea mare a lui Băsescu, Ioana, în localitatea Nana, judeţul Călăraşi. După reţinerile operate de Direcţia Naţională Anticorupţie, în 2014, în dosarul „Gala Bute”, Traian Băsescu a renunţat la contractul de arendă cu firma Elenei Udrea.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: firma Elena Udrea arenda terenuri
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri