Jurnalul.ro Ştiri Externe Un fost agent al KGB avertizează: Putin „suferă de demență și este înnebunit de paranoia!”

Un fost agent al KGB avertizează: Putin „suferă de demență și este înnebunit de paranoia!”

de Şerban Mihăilă    |   

Deși secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, insistă că starea de sănătate a liderului de la Kremlin este „excelentă”, recentele apariții publice ale președintelui rus au stârnit numeroase speculații pe această temă. Starea de sănătate a liderului în vârstă de 69 de ani este monitorizată intens, pe fondul zvonurilor că acesta s-ar simți foarte rău. Putin suferă probabil de demență în stadiu incipient, în timp ce este înnebunit de paranoia și de frica de trădători, avertizează un fost agent KGB.

Pe măsură ce invazia în Ucraina s-a poticnit, iar armata rusă nu pare să reușească să-și atingă obiectivele propuse în urmă cu trei luni, reputația lui Putin de mare maestru al jocurilor geopolitice primește lovitură după lovitură, fiind contestată din toate direcțiile.

Campania militară, aparent precipitată și prost gândită, i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva un om considerat cândva un excelent strateg are acum o capacitate de discernământ serios afectată de o sănătatea precară, scrie presa britanică. 

Putin, comparat cu Stalin

Boris Karpihkov, fost agent KGB și dezertor rus care trăiește acum în Marea Britanie, susține că obsesia lui Putin de a-și proteja imaginea de „om puternic” a avut drept efect faptul că până și membrii cercului său intim ar fi fost ținuți în beznă în privința stării de sănătate a liderului de la Moscova.

Fostul agent dublu spune că paranoia lui Putin face ca acesta să îi considera „trădători” pe toți cei din jurul său, scrie publicația „The Sun”. Karpihkov afirmă că Putin este nebun, sau cel puțin acționează ca unul, și este obsedat de idei paranoice. 

„El vede literalmente pe toată lumea, inclusiv pe cei din interiorul serviciilor de securitate rusești și chiar din cercul său apropiat, ca fiind «trădători»”, precizează fostul spion rus, citat de publicația britanică. „Este atât de suspicios și atât de obsedat de ideile sale de paranoia, încât poate fi comparat acum cu Stalin!”, adaugă el.

Potrivit lui Karpihkov, este foarte probabil ca Putin să sufere de „numeroase” probleme de sănătate, cum ar fi Parkinson și stadii incipiente de demență. S-a crezut că aceste afecțiuni de sănătate ar fi putut fi provocate de accidentări sportive din timpul anilor de tinerețe ai lui Putin, mai spune Karpihkov, precum și de problemele sale cauzate de îmbătrânire - cum ar fi demența.

„O altă problemă ar putea fi - judecând după modul în care se mișcă președintele - ca Putin să sufere de stadii inițiale ale bolii Parkinson sau de o altă tulburare gravă provocată de o formă de cancer, cum ar fi, spre exemplu, o tumoare pe creier!”, mai spune Karpihkov, citat de aceeași sursă. 

Dat de gol de televizor

În timp ce oficialii de la Kremlin continuă să nege că ar fi ceva în neregulă cu liderul lor, Putin a părut confuz și fără suflu, în timp ce rostea ultimul său discurs, cel în care a amenințat Occidentul cu armele nucleare, remarcă și publicația „The Mirror”.

De asemenea, președintele a părut epuizat și dădea impresia că se chinuie să-și recapete respirația, deoarece s-a oprit de mai multe ori în timpul discursului, mai scrie ziarul britanic. 

Săptămâna trecută, imagini de la discuțiile cu ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, l-au arătat pe liderul de la Kremlin apucând masa și aplecându-se, gest care a generat noi zvonuri că președintele ar putea suferi de Parkinson, constată „The Mirror”.

Profesorul Erik Bucy, expertul în limbajul corpului la „Texas Tech University”, susține că înregistrarea video arată un Putin „uimitor de slăbit” în comparație cu felul în care apărea în urmă cu câțiva ani. „Un președinte sănătos nu ar fi avut nevoie să se țină sprijinit cu o mână întinsă pentru a face pârghie și nu ar fi fost preocupat de menținerea ambelor picioare pe pământ”, spune Bucy, citat de ziarul britanic. 

O altă înregistrare video recentă îl arată pe Putin întâmpinându-l pe președintele din Belarus, Alexander Lukașenko, la Kremlin, cu mâinile tremurând serios, mai scrie „The Mirror”. În imagine, Putin este văzut ținând o mână la piept, în timp ce cealaltă este strânsă în pumn. În timp ce mâna începe să tremure incontrolabil, președintele rus o apropie de piept, într-o aparentă încercare de a opri tremurul.

„Deși este puțin probabil ca secretosul lider rus - care spune că nu permite nicio formă de intruziune în viața sa personală - să facă publice prea curând fișe medicale credibile despre el însuși, experții și medicii din fața televizoarelor au speculat imediat în privința unei posibile boli Parkinson a președintelui!”, mai comentează „The Mirror”.

 

„Putin este atât de suspicios și atât de obsedat de ideile sale de paranoia, încât poate fi comparat acum cu Stalin!”

Boris Karpihkov, fost agent al KGB

Subiecte în articol: Dmitri Peskov vladimir putin
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri