Jurnalul.ro Ştiri Observator Fostul deținut politic Paul Andreescu a murit

Fostul deținut politic Paul Andreescu a murit

Fostul deținut politic Paul Andreescu a murit la vârsta de 83 de ani. Paul Andreeescu a fost preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România - filiala Constanţa, iar la începutul lunii martie a fost numit cetăţean de onoare al judeţului Constanţa prin decizia Consiliului Judeţean Constanţa.

Paul Andreescu s-a născut în 19 iulie 1939, în comuna Negreşti, județul Constanţa. A fost arestat la vârsta de 17 ani, la data de 6 noiembrie 1956 și condamnat la închisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale”.

Alături de alți tineri a fondat o organizație anticomunistă urmând să răspândească manifeste care conțineau revendicări esențiale adresate celor care au luat ostatice libertatea de exprimare şi statul de drept. A urmat procesul extrem de scurt, în care băiatul de 17 ani a primit sentinţa: 5 ani de temniţă.

Paul Andreescu s-a maturizat forţat, într-un cincinal petrecut în închisorile de la Jilava, Gherla, Periprava, Strâmba, Stoeneşti sau Grădina.

„Închisorile erau adevărate lagăre de exterminare. Torţionarii se întreceau să adauge pedepse şi să inventeze metode de supliciu la un regim de tortură deja greu de imaginat, ordonat din laboratoarele puterii comuniste şi monitorizat de Securitate. Te băteau până deveneai carne vie. Iar tratamentul pe care ţi-l prescria medicul închisorii era compresă cu apă rece. Cinic. La Gherla era comandant temutul Goiciu, pe care îl aşez printre cei mai mari criminali ai comunismului. Avea un pluton, de la ofiţer până la ultimul gardian, care executa cu plăcere sadică ordinele. Istrate, Diniş, Mihalcea, fraţii Şomlea cărora li se spunea «Vacile negre», Bunea, Cîrţu… Era o competiţie între ei pentru acte de cruzime“, rememorează Andreescu pentru Adevărul

După cinci ani de lagăr, în 1962 Andreescu a fost trimis la Rubla într-un sat de deportaţi. A stat acolo doi ani. În 2008 şi-a cerut dosarul de la CNSAS şi a aflat că şi după cei doi ani de domiciliu forţat a mai fost urmărit timp de 26 de ani de Securitate.

„Am descoperit că am fost un om fără intimitate, pentru că Securitatea m-a supravegheat până şi în dormitor“, mai spunea deţinutul politic pentru Adevărul. 

Dosarul lui avea numele de cod „Calculatorul" pentru că, după 1963 a reuşit să se angajeze la Centrul de Calcul din Constanţa. Pentru toate suferinţele, Andreescu a fost primul deţinut despăgubit de stat pe Codul Civil. 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri