Prin intermediul invitaților de pe afișul spectacolului, publicul prezent la Operă pe 8 mai va putea descoperi fațete diverse ale componisticii românești, în diverse formule stilistice și timbrale, ce ilustrează elemente de pe parcursul a peste un secol de istorie a uniunii înființate în 1920 de George Enescu. Printre aceștia, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, dirijor col. Aurel Gheorghiță, Corul de Copii Radio, dirijor Răzvan Rădos, duoul jazzistic Nadia Trohin (voce) și Mircea Tiberian (pian), Ansamblul Flaut Power, dirijor și solist Ion-Bogdan Ștefănescu, într-o desfășurare scenică girată regizoral de Alexandru Nagy, în care muzica va alterna cu momentele de premiere.
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) există din anul 1920, când a fost constituită sub numele de Societatea Compozitorilor Români (SRC). UCMR a acordat premii până acum de 51 de ori, gala din 8 mai fiind a 52-a. Nu vom dezvălui acum numele premianților, ci doar secțiunile pentru care se vor acorda distincții, respectiv: premiile pentru lucrare simfonică, concertantă și camerală acordate de secția de muzică instrumentală și multimedia, premiul pentru muzică de fanfară, premiile pentru muzică vocală - lucrare corală amplă și respectiv vocal-simfonică -, trei premii pentru jazz-pop, respectiv pentru muzică de jazz sau instrumentală, melodie și spectacol, premiile de muzicologie - acordate pentru sistematică muzicală, etnomuzicologie și folclor, cercetări de muzică sacră, istoriografie, lexicografie, ediții critice, antologii și publicistică, precum și premiul filialei Cluj.
Compozitorul Dan Dediu, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România declara în pregătirea acestei gale : „Împreună cu colegii din conducerea UCMR încercăm să facem ceva dinamic, scurt, concentrat, dar scânteietor și memorabil. Fără suspansul nominalizărilor, dar cu strălucirea momentelor muzicale trepidante. Avem invitați de marcă, iar premianții noștri sunt pe măsură! Sper să ne iasă un eveniment memorabil.”