Jurnalul.ro Ştiri Locale Galaţi: Dunărea a depăşit cota de atenţie

Galaţi: Dunărea a depăşit cota de atenţie

Nivelul Dunării a atins joi, la Galaţi, 561 centimetri, cu un centimetru peste cota de atenţie şi cu zece centimetri în creştere faţă de miercuri, au anunţat reprezentanţii Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi.

Potrivit AFDJ Galaţi, deocamdată nu sunt probleme deosebite pe Dunăre în zona Galaţiului, dar navigatorii au obligaţia să reducă viteza de deplasare a navelor, astfel încât să nu creeze valuri care să macine malurile de pământ, caz în care s-ar putea produce surpări sau breşe în digurile de apărare.

Cât priveşte circulaţia în punctul de Trecere Bac de la Galaţi către Tulcea, aceasta se derulează în mod normal. Bacurile sunt trase la cheul special amenajat pentru cazul în care nivelul Dunării este ridicat. Mai mult, din cauză că la Bacul de la Brăila s-au introdus restricţii de mare tonaj, autovehiculele mari trec Dunărea pe la Galaţi şi de aceea nu mai aşteaptă să traverseze fluviul la interval de 30 de minute, cum este programul normal, ci imediat cum se încarcă.

La Galaţi, cota de atenţie a Dunării este de 560 centimetri, cota de inundaţie este de 600 centimetri, iar cota de pericol este de 660 centimetri. Cota de inundaţie s-a depăşit, ultima oară, pe 29 mai 2014, când s-a înregistrat un nivel de 606 centimetri şi un debit de 14.000 mc/secundă. Cel mai ridicat nivel al Dunării s-a înregistrat pe 5 iulie 2010, când la Galaţi s-a atins cota de 680 centimetri, cu 20 cm peste cota de pericol şi cu 16 cm peste cota istorică înregistrată până la acel moment - cea de 664 cm, înregistrată în 2003. Totuşi, nici în iulie 2010 Galaţiul nu a fost inundat pentru că de-a lungul Dunării s-a ridicat un dig de apărare, din saci cu nisip, lung de 4,5 kilometri şi înalt de 1,5 metri, proiectat să reziste până la o cotă a Dunării de 715 centimetri. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri