Generalul Vlad a explicat că militarii români nu dispun de cadrul legislativ necesar pentru a acționa împotriva acestor drone intruzive. El a subliniat că dronele nu ar trebui tratate ca aeronave, ci ar trebui asimilate muniției, întrucât nu sunt pilotate și nu pot răspunde semnalelor standard de avertizare ale avioanelor. Astfel, modificările propuse la patru legi, printre care Legea Apărării Naționale și Legea privind Regimul Armelor și Munițiilor, ar permite operațiuni militare în timp de pace, în situații excepționale, cum ar fi interceptarea dronelor de atac.
„În momentul de faţă, Armata României nu poate să ducă operaţii de luptă pe timp de pace. Trebuie dată o stare excepţională, stare de asediu sau stare de război. Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucţie pe care le avem în momentul de faţă”, a declarat şeful Statului Major al Apărării la Inteviurile one2one.
Generalul Vlad a evidențiat că anul trecut, în plus față de problemele legislative, Armata Română s-a confruntat și cu lipsa de mijloace pentru a contracara amenințarea reprezentată de aceste drone. Abia recent, a fost semnat un contract cu un furnizor din Coreea de Sud pentru achiziționarea de sisteme de combatere a acestor amenințări.