"Anumite ţări, chiar prietene, obţin adesea preţuri astronomice. Asta creează o problemă", a reproșat ministrul Economiei de la Berlin, Robert Habeck, într-un interviu pentru Neue Osnabruecker Zeitung.
Totodată, Habeck a reamintit că "Statele Unite au făcut apel la noi când au explodat preţurile petrolului iar o astfel de solidaritate ar fi utilă şi pentru amortizarea preţurilor gazelor". Joe Biden a apelat la rezerva strategică a Statelor Unite în primăvară pentru a reduce presiunea asupra prețurilor. Totodată AIEA a sprijinit SUA.
Demnitarul a cerut Comisiei Europene să discute despre acest aspect cu statele respective și a solicitat UE să achiziționeze coordonat gaze la prețuri mai mici.
"UE trebuie să îşi pună în comun puterea pe piaţă şi să orchestreze un comportament de achiziţii inteligent şi sincronizat, astfel încât diferitele state din Uniune să nu liciteze unele împotriva altora".
Livrările de gaze naturale din Rusia au fost sistate către Germania în luna septembrie, în contextul războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.
Autoritățile de la Berlin au anunțat asistență de 200 de miliarde de euro pentru plafonarea prețului la gaze, măsură criticată de Franța și Italia care au acuzat Germania că ia măsuri fără să se consulte și cu partenerii europeni.
Cea mai mare economie europeană era dependentă în proporție de 55% de importurile din Rusia înainte de izbucnirea conflictului, motiv pentru care a trebuit să se reorienteze spre alte piețe. Astfel că au crescut importurile de gaze lichefiate GNL, de la 28% în 2021, la 45% în prezent, care sunt mai scumpe și mai slabe calitativ.
Cel mai mare exportator de gaze lichefiate către Europa este acum Statele Unite.