După apariția atâtor dispozitive digitale care au pătruns în aproape fiecare aspect al vieții, de la computere la smartphone-uri și tablete, mulți oameni au început să petreacă perioade lungi de timp privind în ecranele luminoase ale acestora.
În urma utilizării continue a ecranelor digitale, ochii au ajuns să fie expuși la niveluri fără precedent de stimuli vizuali și lumină albastră. În consecință, multe persoane au dezvoltat o serie de semne și simptome inconfortabile, specifice oboselii digitale a ochilor.
Din cauza acestui fenomen în creștere, cercetătorii și profesioniștii din domeniul oftalmologic au început să studieze cauzele exacte ale oboselii oculare digitale și să dezvolte strategii pentru a atenua impactul acesteia asupra sănătății vizuale. De exemplu, mulți specialiști recomandă picături de ochi care lubrifiază, hidratează, calmează, protejează și revigorează ochii uscați, deshidratați și obosiți.
Cum puteți recunoaște oboseala digitală a ochilor?
Există o serie de semne și simptome diferite ale oboselii oculare digitale, precum și factori care pot crește riscul de apariție a acestei afecțiuni. Oboseală digitală a ochilor provoacă unele sau toate următoarele simptome:
- ochi uscați
- probleme de concentrare
- stare de somnolență
- dureri sau mâncărimi la nivelul ochilor
- durere de cap
- dureri de gât sau umeri
- vedere încețoșată sau dublă
- sensibilitate la lumină
Factori de risc
Factorii de risc uzuali sunt:
- folosirea unui dispozitiv digital timp de trei ore sau mai mult pe zi
- menținerea computerului sau a unui alt dispozitiv digital mai aproape de o lungime de braț de față
- folosirea unei lumini slabe sau strălucitoare în timpul utilizării dispozitivul digital
Cum puteți preveni și gestiona oboseala oculară?
De la menținerea ecranului curat până la ajustarea spațiului de lucru, există multe moduri simple prin care puteți reduce impactul ecranelor asupra ochilor.
Îmbunătățiți ergonomia biroului
Fie că este vorba de locul de muncă sau de spațiul personal de joacă, modul în care vă organizați zona în care se află computerul poate avea o influență mare asupra sănătății ochilor și confortului general. Asigurați-vă că monitorul computerului este la o distanță de un braț de față. Poziționați monitorul astfel încât să fie la nivelul ochilor sau ușor sub nivelul ochilor și setați-i o luminozitate cât mai redusă.
În plus, așezați-vă pe scaun astfel încât gâtul, umerii și brațele să fie într-o stare continuă de relaxare. Spatele trebuie sprijinit de spătarul scaunului, iar coapsele trebuie să fie paralele cu solul, cu picioarele întinse pe podea (sau sprijinite pe un suport pentru picioare).
Reglați luminozitatea ecranului
Ecranul ar trebui să fie în concordanță cu mediul înconjurător: nu prea luminos, dar nici atât de întunecat încât să nu puteți distinge textul. Îmbunătățirea contrastului sau ajustarea culorilor ecranului pot fi de mare ajutor, de asemenea. Unele monitoare dispun de o funcție care “protejează ochii” prin faptul că reduc luminozitatea sau îi oferă ecranului o nuanță galbenă.
Mărirea dimensiunii textului pe ecran poate fi de asemenea utilă. Cu toate acestea, dacă simțiți în mod continuu nevoia să creșteți dimensiunea fontului de pe computer, acest lucru ar putea fi un semn de presbiopie.
Faceți în mod constant pauze (aplicați regula 20-20-20)
Pauzele scurte, regulate, pot contribui în mare măsură la îmbunătățirea confortului ochilor. Regula 20-20-20 reprezintă o modalitate bună de a vă aminti să le oferiți ochilor o pauză atât de necesară. Mai exact, la fiecare 20 de minute, faceți o pauză de 20 de secunde pentru a privi către un obiect aflat la 20 de metri distanță.
Purtați lentile de protecție
Lentilele anti-orbire sau lentilele care filtrează lumina albastră pot ajuta la blocarea tipurilor de lumină care provoacă oboseală oculară. Lentilele anti-orbire pot ajuta la blocarea luminii strălucitoare, ceea ce poate fi util atunci când vă expuneți la luminile puternice emise de ecranul computerului.
De mare ajutor pot fi și lentilele de filtrare a luminii albastre. Lumina albastră este un tip de rază de lumină naturală care este emisă de soare și de dispozitivele digitale precum monitoarele de computer, tabletele și smartphone-urile. Lumina albastră poate provoca oboseală digitală a ochilor, deoarece reduce contrastul, făcând ca ecranele să devină mai dificil de citit. Există atât ochelari, cât și lentile cu filtre de lumină albastră, deși ochelarii reprezintă de obicei cea mai eficientă opțiune, deoarece protejează întregul ochi.
Tratamente pentru ochi uscați
În cazul în care oboseala oculară este însoțită de uscăciune, tratamentele pentru ochi uscați pot fi eficiente. Picăturile pentru ochi sau lacrimile artificiale pot ajuta la reducerea disconfortului în timpul zilelor lungi petrecute în fața computerului. Medicul specialist vă poate recomanda cea mai bună opțiune de tratament și poate determina dacă uscăciunea oculară este provocată de oboseala digitală a ochilor sau dacă există o altă cauză.