x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii Cum să te protejezi mai bine în cuplu: cele mai bune metode contraceptive despre care nu știai

Cum să te protejezi mai bine în cuplu: cele mai bune metode contraceptive despre care nu știai

18 Iul 2024   •   10:24
Cum să te protejezi mai bine în cuplu: cele mai bune metode contraceptive despre care nu știai

Planificarea familială și prevenirea unei sarcini nedorite sunt aspecte extrem de importante în orice cuplu. Metodele contraceptive naturale, cum ar fi retragerea și metoda calendarului, deși folosite de mult timp și la o scară largă, nu oferă siguranța dorită. Aceste două opțiuni sunt printre cele mai riscante metode de contracepție, fiecare cu un grad de risc alarmant, de peste 20%.

O viață sexuală activă, indiferent dacă este în cuplu sau nu, crește riscul apariției unei sarcini nedorite dacă nu se apelează la o metodă contraceptivă sigură și eficientă. Cu toate astea, în continuare, multe cupluri aleg să folosească aceste două metode contraceptive foarte riscante. În contextul unei vieți sexuale active, sănătoase și responsabile, este esențial să cunoaștem opțiuni mai sigure pentru a ne proteja și a evita surprizele neplăcute.

În prezent, noi metode de contracepție sigure și eficiente câștigă popularitate printre cuplurile moderne. Printre acestea se numără și contracepția locală, exemplificată de produse precum ovulele contraceptive Contracept-M. În continuare, vom explora mai multe despre contracepția locală și alte metode contraceptive disponibile astăzi, evidențiind avantajele și dezavantajele fiecăreia pentru a ajuta cuplurile să facă alegeri informate.

Cum alegi cele mai bune metode de contracepție pentru un cuplu

Alegerea metodei de contracepţie potrivită pentru un cuplu este o decizie importantă şi personală, care ar trebui să ţină cont de nevoile, preferinţele şi sănătatea ambilor parteneri. Totodată, este foarte important ca partenerii să se consulte înainte, să discute atât între ei, cât şi cu un medic specialist, pentru a fi siguri că decizia finală este cu adevărat cea mai potrivită pentru ei.

Având în vedere numeroasele opțiuni disponibile în prezent, cuplurile pot alege metoda care se potrivește cel mai bine stilului lor de viață și preferințelor personale. Totuși, această decizie ar trebui să fie luată de ambii parteneri. Este esențial să discute deschis despre opțiunile disponibile, să înțeleagă avantajele și dezavantajele fiecărei metode și să decidă împreună ce variantă va funcționa cel mai bine pentru amândoi.

Pentru anumite metode contraceptive, sănătatea partenerilor poate juca un rol crucial în alegerea potrivită. De exemplu, femeile care au anumite afecţiuni sau care iau anumite medicamente sunt sfătuite să evite anumite tipuri de contraceptive. Totodată, unele persoane pot prefera metode contraceptive care nu necesită o administrare zilnică sau o intervenţie regulată. Altele pot fi mai confortabile cu metode care nu implică utilizarea de hormoni.

Ce este contracepția locală și ce trebuie să știi despre ovulele contraceptive?

Contracepția locală este o alternativă ideală pentru cuplurile care își doresc o metodă de contracepție simplă, la îndemână și care nu vor să folosească prezervativ sau anticoncepționale orale, pentru o experiență sexuală spontană, sigură și plăcută. 

În cadrul unei relaţii stabile, pentru cuplurile care nu se mai îngrijorează cu privire la bolile cu transmitere sexuală, partenerii pot apela la contracepţia locală.  De asemenea, este recomandata ȋn cazul femeilor ce au contraindicaţie temporară sau definitivă pentru pilulele contraceptive orale sau dispozitivele intrauterine, celor care au născut de curând și celor care alăptează, femeilor aflate în perioada de premenopauză, dar și ca modalitate de protecție suplimentară dacă se folosește prezervativul, diafragma sau steriletul. 

Contracepția locală, adusă în prim-plan de ovulele Contracept-M, este o alternativă inovatoare eficientă, mult mai prietenoasă cu organismul femeilor, cu o rată de succes de 94% conform indicelui PEARL, ce contorizează numărul de eșecuri la 100 de cazuri.

Ovulele Contracept-M acționează prin distrugerea spermatozoizilor și formarea unei bariere la nivelul colului uterin ce împiedică intrarea acestora în uter și fecundarea ovulului. Substanța activă, clorura de benzalconiu, nu trece în cavitatea uterină, nu se absoarbe în organism, nu trece în sânge sau în laptele matern și nu produce malformații congenitale. În plus, ovulele Contracept-M sunt utilizate punctual, înainte de fiecare contact sexual, eliminând astfel necesitatea unei administrări zilnice.

Ovulul contraceptiv se introduce în vagin cu 5 – 10 minute înainte de contactul sexual și asigură protecție timp de 4 ore. Înainte de fiecare contact sexual, indiferent de perioada ciclului menstrual, trebuie folosit un ovul nou.

Avantajele ovulelor contraceptive şi de ce sunt o opţiune potrivită pentru cupluri

  • Contracept-M oferă o modalitate flexibilă de contracepţie şi se foloseşte când ai nevoie şi numai atunci. Mai exact, îl foloseşti cu 10 minute înainte de un contact sexual, pentru o protecţie de până la 4 ore, ceea ce te scuteşte de grija de a lua zilnic câte o pilulă. Prin forma sa şi modalitatea de aplicare, ovulul Contracept-M rămâne la locul lui şi acţionează o perioadă finită de timp.
  • Pot fi folosite şi atunci când alte metode contraceptive, ca anticoncepţionalele orale sau steriletul, sunt contraindicate. Contracepţia locală este cu atât mai avantajoasă atunci când este contraindicat, din motive medicale sau de altă natură, alegerea altei metode cum ar fi: contracepţia orală sau instalarea unui dispozitiv intrauterin, aşa cum este steriletul.
  • Contracept-M este o metodă contraceptivă sigură şi pentru partenerii care au devenit părinţi recent. Ovulele contraceptive sunt recomandate după naştere şi în timpul alăptării deoarece nu afectează în niciun fel echilibrul hormonal şi nu trec în laptele matern. 
  • Contracepţia locală funcţionează în mod constant şi eficient la locul unde are loc fertilizarea, oferind cuplurilor un mijloc de contracepţie fiabil, care minimizează potenţialele efecte secundare.
  • Un alt avantaj al acestei metode de contracepţie este dat şi de flexibilitate şi posibilitatea de a întrerupe oricând folosirea ei. Cuplurile pot alege să întrerupă sau să elimine această soluţie în orice moment, dacă decid că îşi doresc un copil sau vor să exploreze metode contraceptive alternative.
  • Nu este nevoie de consult medical. Contraceptivele locale pot fi utilizate fără un consult medical prealabil și nu necesită monitorizare medicală ulterioară. Este important totuși să citeşti cu atenţie instrucţiunile din prospect şi să le respecţi ȋntocmai.

În cazul în care apare întrebarea dacă există anumite poziții sexuale care trebuie evitate atunci când folosești Contracept-M răspunsul este nu. Produsul ar trebui să fie la fel de eficient indiferent de poziția adoptată în timpul contactului sexual. Indiferent de unghiul de penetrare sau de gravitație, produsul își păstrează capacitatea de a acoperi colul uterin și de a crea un mediu nefavorabil pentru spermatozoizi.

Contracept-M poate fi folosit în combinaţie cu alte metode contraceptive cu scopul de a creşte eficacitatea acestora, inclusiv cu metoda retragerii și cu metoda calendarului. Ovulele Contracept-M au un preț avantajos și se găsesc la majoritatea farmaciilor din țară.

Alte metode contraceptive care pot asigura o protecție mai bună în cuplu: 

Contracepția prin metode de barieră 

Cea mai cunoscută metodă anticoncepțională de barieră este prezervativul masculin. De regulă, acestea sunt confecționate din latex însă există variante la fel de sigure din alte materiale ideale pentru cei care au alergii la această substanță. Pe lângă faptul că împiedică apariția unei sarcini neplanificate, prezervativul este singura metodă contraceptivă care protejează cei doi parteneri împotriva unei boli cu transmitere sexuale. 

Mai puțin utilizate, însă la fel de eficiente, sunt prezervativele feminine. Acestea sunt mai mari, au o formă asemănătoare unui sac și sunt prevăzute cu două inele de prindere. Cel mai mic dintre ele, cel de la capătul închis se va introduce în vagin iar al doilea va rămâne în afara acestuia.

Diafragma contraceptivă este o altă metodă de contracepție de barieră, care este introdusă în vagin înainte de contactul sexual. Acoperă colul uterin și împiedică spermatozoizii să ajungă și să fertilizeze un ovul. Este de obicei fabricată din silicon sau latex și trebuie folosită împreună cu spermicidul pentru o eficacitate maximă. Necesită o programare inițială la medic pentru ajustare și instruire în utilizare, iar printre efectele secundare se numără iritații vaginale sau infecții urinare.

Contracepția prin metode hormonale 

Astfel de metode se adresează exclusiv femeilor și funcționează prin oprirea ovulației. Cele mai utilizate contraceptive hormonale sunt pilulele contraceptive cu administrare zilnică. Acestea sunt de două feluri, respectiv combinate (care conțin estrogen și progesteron) și mono hormonale, care, așa cum le arată denumirea, conțin un singur hormon. Cele de pe urmă sunt recomandate cu precădere fumătoarelor sau femeilor care alăptează. 

Injecțiile contraceptive sunt alte modalități hormonale de prevenire a unei sarcini neplanificate. De regulă, acestea trebuie administrate la fiecare 3 luni și oferă un grad ridicat de protecție. Marele dezavantaj al acestora este că au numeroase efecte secundare neplăcute, printre care se numără prelungirea mensturației și creșterea considerabilă a fluxului menstrual, crampe și dureri de cap și de burtă, creșteri în greutate sau absența completă a menstruației. 

Plasturii contraceptivi sunt o modalitate relativ nouă și au administrare externă. Deși acțiunea lor este similară cu cea a pastilelor anticoncepționale, plasturii se schimbă la fiecare 7 zile, timp de 3 săptămâni. Aceștia se aplică direct pe piele, în prima zi de menstruație, într-o zonă fără păr și funcționează prin eliberarea de hormoni.

Când vine vorba despre alegerea celor mai sigure metode de contracepție pentru cuplu, partenerii trebuie să poarte o discuție atât unul cu celălalt, cât și cu medicii specialiști, pentru a fi siguri că decizia finală este cu adevărat cea mai potrivită pentru ei. De la pilulă, la contracepția locală cu ovule, metodele contraceptive au parcurs un drum lung în ultimii ani și acum există mai multe opțiuni disponibile decât oricând.

Poartă o discuţie sinceră şi deschisă cu partenerul despre aşteptările, preferinţele şi preocupările fiecăruia în ceea ce priveşte contracepţia. Este esenţial să vă asiguraţi că sunteţi pe aceeaşi lungime de undă şi că înţelegeţi nevoile celuilalt. Folosind metode de contracepţie sigure, cuplurile se pot bucura de o relaţie sexuală împlinită şi să prevină în acelaşi timp riscul apariţiei unei sarcini nedorite.

Pentru cuplurile care caută o metodă de contracepție eficientă, la îndemână și convenabilă, ovulele Contracept-M reprezintă alegerea ideală și oferă numeroase avantaje. Cu o eficacitate ridicată, protecție de lungă durată și flexibilitate, contracepția locală permite cuplurilor să-și gestioneze cu încredere și ușurință sănătatea reproductivă.

 

×
Subiecte în articol: metode contraceptive