Jurnalul.ro Ştiri Social Mesaj de la ATI: „Goniți-ne din țară, alții abia așteaptă să primească medici și asistente din România”

Mesaj de la ATI: „Goniți-ne din țară, alții abia așteaptă să primească medici și asistente din România”

de Monica Cosac    |   

În ciuda promisiunilor făcute de guvernanți, și anume că nu le vor fi tăiate salariile, medicii nu mai au încredere în declarațiile politicienilor, care s-au dovedit, de altfel, de atâtea ori, că sunt doar vorbe goale și le transmit decidenților să nu își facă iluzii că nu vor exista urmări dezastruoase pentru sistemul medical. Demisia în bloc și organizarea în societate liberală, care va acorda servicii de specialitate spitalelor, pe bază de contract, dar și emigrarea sunt două dintre variantele pe care doctorii le-au luat deja în calcul în cazul în care Guvernul Cîțu va reduce veniturile din Sănătate.

Memorandumul croșetat de ministrul Muncii și de ministrul Finanțelor, și avizat, printre alții, și de ministrul Sănătății, a stârnit reacții virulente în rândul medicilor.

„Știu, este halucinant, dar există (n.r. – un proiect de reducere a veniturilor din sănătate), în ciuda faptului că nu există personal suficient, iar cei ce vedem numai pacienți infectați de un an suntem obosiți și în pragul epuizării, cu zile de concediu de odihnă neluate, între 75 și 100. Avem și noi dreptul la odihnă. Goniți-ne din țară, că alții de - abia așteaptă să primească medici, dar și asistente din România. Goniți-ne, că tot ne-ați umilit și ne-ați făcut criminali fără niciun fel de discernământ”, scrie dr. Laura Zarafin, medic primar în Anestezie Terapie Intensivă.

„Este o mizerie și o nemernicie, nici Mobutu nu ar fi făcut așa ceva personalului medical în cea mai mare criza din istoria recentă. Și mai ales celor care au dus greul: ATI, UPU, Ambulanța”, este de părere dr. Dan Stănculescu, medic urgentist din Craiova, care spune că memorandumul respectiv este „un fitil care va aprinde o bombă nucleară”.

Un alt doctor ATI-ist crede că „blonda ministereasă chiar ne ia de proști”, deoarece, în declarația făcută la Antena 3, Raluca Turcan vorbește și dă asigurări că nu vor fi tăiate salariile medicilor, când, de fapt, toată discuția este despre sporuri și, în final, de venituri. Reamintim că aproape jumătate din veniturile medicilor ATI, de exemplu, sunt primite sub formă de sporuri, în ciuda faptului că aceștia au cerut în repetate rânduri ca aceste sporuri să fie introduse în salariul de bază, deoarece ei nu sunt funcționari publici.

 

„Ne-a ajuns cuțitul la os”

Doctorii ATI mai spun că, în condițiile actuale, în care personalul medical este cu mult sub necesarul din spitale, și un sfert dintre ei dacă vor pleca „se va vedea dezastrul”. „Medicina este o profesie LIBERALĂ, domnilor ziși «de dreapta» - pe care v-am susținut o viață, din păcate. Există o ofertă de ATI-iști de aproximativ 1.000, o cerere enormă, de peste 4.000, în acest moment. Nu mai spun de cererea de anesteziști care există în toate țările UE. Atunci să vedem cum se vor regla lucrurile, conform principiului care le reglează în doctrina liberală: raportul cerere/ ofertă”, mai scrie pe pagina sa de Facebook, dr. Zarafin.

 

„Minciuna sporului COVID”

Medicii amintesc, de altfel și de „minciuna sporului COVID”, spor pe care, anul trecut, Guvernul Orban a anunțat cu surle și trâmbițe că îl vor primi toți cei aflați în linia întâi, în lupta cu coronavirusul, dar pe care puțini l-au și văzut. „Acest spor se dă unde se dorește, cui se dorește și cum se dorește. Noi suntem ATI COVID de un an. Tot personalul de la ATI COVID a luat exact aceiași bani ca și înainte de pandemie”, explică dr. Zarafin, de la Spitalul Colentina din Capitală. „Eu lucrez pe zona roșie și am primit o singură dată, în iunie, 7 (șapte) lei. Nici acum nu știu cum au calculat”, afirmă și un medic cardiolog din București, legat de atât mult-vehiculatul spor de COVID.

 

Au pregătit o soluție de „Exit” din sistem

„E incalificabil ce face clasa politică” în cea mai mare criză sanitară din istoria modernă, spunea, în acest weekend, și prof. dr. Dorel Săndesc, președintele Comisiei ATI din Ministerul Sănătății și vicepreședinte al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI), care a anunțat că are deja pregătită o soluție de „Exit” din sistem, în cazul în care se vor tăia salariile. „În cazul în care veniturile medicilor vor fi reduse, specialiștii din domeniul terapiei intensive vor demisiona în bloc și se vor constitui în grup sau societate liberală, care va oferi servicii spitalelor, considerând incalificabil ca, în plină criză sanitară, clasa politică să atenteze la veniturile personalului medical. Dacă această tendință se confirmă, reacția comunității ATI va fi una pregătită de mult: demisia în bloc și organizarea noastră ca grup/societate liberală care să ofere servicii de specialitate spitalelor”, a spus specialistul ATI, sâmbătă, pe grupul „Medici la datorie”.

Săndesc a mai precizat că s-a lucrat la această soluție „Exit” încă de dinainte de creșterea salariilor, și că au fost consultați juriști și chiar Consiliul Concurenței. Propunerea a fost primită cu entuziasm de medici și a fost adusă la cunoștința autorităților. „La urma urmei, o asemenea soluție, practicată în multe țări, inclusiv de colegii din Polonia, pe care i-am consultat, ne-ar absolvi de responsabilitățile pentru toate deficiențele sistemului (care acum ni se pun în mod nedrept în spate), rămânând ca noi să răspundem doar de ceea ce facem, de profesionalismul nostru. Și astfel, grupul nostru, independent, liberal, va deveni un agent mai eficient al schimbării, pentru că va impune, contractual, respectarea standardelor”, a explicat prof. Săndesc.

 

Medicii și asistenții medicali specializați în anestezie și terapie intensivă și medicină de urgență sunt printre cei mai căutați specialiști din domeniul asistenței medicale acute, nu numai în Europa, ci și peste Ocean. Spre exemplu, în New York, în timpul pandemiei, cererea de medici ATI și urgentiști a crescut de zece ori, în timp ce nevoia de asistenți medicali temporari a crescut cu 500%.

„Țara asta mai are în jur de 1.000 de ATI-iști. Vă garantez că nu mai rămân 500 dacă umblați la banii lor, după ce i-ați și denigrat public în plină criză sanitară, când prea mulți suntem deja obosiți și șocați de ce vedem”, avertizează Dr. Laura Zarafin, medic ATI.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri