Jurnalul.ro Special Anchete Guvernul a prins „soldurile”: își cumpără măști la jumătate de preț față de cele pentru persoanele vulnerabile

Guvernul a prins „soldurile”: își cumpără măști la jumătate de preț față de cele pentru persoanele vulnerabile

de Ion Alexandru    |   

Membrii Palatului Victoria și-au asigurat stocurile necesare de măști de protecție facială, pentru două luni, de la o companie pe care premierul Ludovic Orban a vizitat-o la debutul stării de alertă și care, în perioada stării de urgență, a primit de la ministrul Economiei, Virgil Popescu, asigurări că va fi ajutată să se dezvolte. 50.000 de măști au fost, astfel, achiziționate, fără licitație, prin Secretariatul General al Guvernului, la jumătatea lunii iulie, la un preț aproape la jumătate decât acela pentru care, luna trecută, Ministerul Sănătății a bătut palma cu o companie care activează în domeniul imobiliar, pentru achiziția de măști pentru persoanele vulnerabile. Măști care însă nici după două luni și jumătate de la instituirea stării de alertă nu au ajuns la beneficiarii legali. Furnizorul SGG de măști face parte dintr-un grup economic, Taparo, care, în 2009, a susținut financiar candidatura lui Traian Băsescu, pentru al doilea mandat la Palatul Cotroceni, iar în 2017, după ce „tehnocratul” Dragoș Pîslaru a rămas fără jobul de ministru al Muncii, l-a remunerat corespunzător pe actualul europarlamentar PLUS ca membru neexecutiv în consiliul de administrație. Patronul firmei care distribuie măști pentru „locatarii” clădirii Guvernului a câștigat, printr-o altă firmă, contracte pe bandă rulantă cu instituțiile publice, pentru asigurarea de produse anti-COVID-19.

 

În data de 14 iulie 2020, Secretariatul General al Guvernului, structură condusă de fostul trezorier PNL Antonel Tănase, unul dintre cei mai de încredere apropiați de-ai lui Ludovic Orban, a parafat actele pentru achiziția unei cantități de 50.000 de măști faciale de protecție, necesare utilizării pentru o perioadă de două luni. Achiziția a fost făcută fără licitație, fără concurs de oferte, prin negociere directă și fără publicarea prealabilă a vreunei invitații sau a vreunui anunț de participare. Conform anunțului de atribuire publicat, totuși, pe portalul SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice), SGG precizează că locul de prestare a obiectului contractului antamat este în București, Sectorul 1, Piața Victoriei, nr. 1. Adică la Guvernul condus de Orban.

Contractul are numărul 114/2020 și a fost încheiat de Secretariatul General al Guvernului, în calitate de autoritate contractantă, cu societatea SC Techtex SRL, din Târgu Lăpuș, județul Maramureș, la un preț de 40.000 de lei, fără TVA. Cu TVA, prețul ajunge la 476.000 de lei, ceea ce înseamnă că, pentru fiecare dintre cele 50.000 de măști comandate, Guvernul Orban plătește 0,95 de lei cu tot cu TVA.

Reamintim că, după sincope repetate, Ministerul Sănătății a finalizat, luna trecută, procedura de achiziție a 115 milioane de măști de protecție, pe care, conform legii, trebuia să le distribuie gratuit persoanelor defavorizate. Achiziția a fost încheiată la un preț de 192 de milioane de lei fără TVA, ceea ce înseamnă un preț unitar de 1,68 de lei fără TVA, adică aproape 2 lei cu TVA – cost dublu față de cel plătit de SGG pentru lucrătorii de la Palatul Victoria. Achiziția a fost contestată la CNSC, contestația a fost respinsă, lucrurile s-au mutat în instanță și, din datele existente, măștile nu au ajuns nici la acest moment la beneficiarii legali.

 

Furnizorul, vizitat de Orban cu două luni înaintea semnării contractului

Revenind la contractul încheiat, săptămânile trecute, de Secretariatul General al Guvernului, aflăm că firma care livrează produsele a beneficiat, la sfârșitul lunii mai, chiar de o vizită din partea premierului Ludovic Orban. SC Techtex SRL era prezentată, la acel moment, de oficialitățile guvernamentale ca fiind unul dintre producătorii autohtoni de măști de protecție și de echipamente medicale.

Cu două luni înainte, în martie, în plină stare de urgență, ministrul Economiei, Virgil Popescu, le mulțumea celor de la SC Techtex SRL, „membră a grupului Taparo”, „care produce materialul exterior al măștilor”. „Vom ajuta compania românească în continuare, pentru a produce măști în țara noastră. Împreună facem bine România”, spunea Popescu, la momentul respectiv.

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Techtex SRL a luat ființă în anul 2009, sub denumirea de SC Eurocomfil Beclean SRL Bistrița Năsăud, în care asociați erau, la acel moment, Monica Filip, din Târgu Lăpuș (cu 30 la sută), Lucia Zăgrean, din Beclean (cu 50 la sută) și Lucia Stelea, din Târgu Lăpuș (cu 20 la sută). Compania se ocupa, potrivit obiectului de activitate declarat, cu fabricarea de mobilă.

La data de 17 decembrie 2014, Lucia Stelea și Monica Filip decid să-i cedeze Luciei Zăgrean toate părțile sociale, aceasta din urmă rămânând asociat unic. Pentru ca, în 21 mai 2018, să-l găsim drept asociat unic pe Mihai Filip, fiul fostei asociate Monica Filip. Acesta a decis, atunci, să schimbe denumirea companiei din SC Eurocomfil Beclean SRL în SC Techtex SRL și îl primește în structura acționariatului, ca nou asociat, pe un anume Dan Torge, din Cluj-Napoca.

În 17 martie 2020, Mihai Filip redevine asociat unic al companiei, moment în care, pe fondul stării de urgență, schimbă obiectul secundar de activitate al firmei, introducând „fabricarea de articole de îmbrăcăminte pentru lucru”, „fabricarea de dispozitive, aparate și instrumente medicale” și „fabricarea altor produse manufacturiere”.

Câteva săptămâni mai târziu, pe data de 6 aprilie 2020, în plină stare de urgență, SC Techtex SRL încheia primul contract de pandemie, în valoare de 2.320.500 de lei cu TVA inclusă (494.000 de euro), cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, vizând furnizarea cantității de 750.000 de măști cu elastic, nețesute, cu trei straturi, care să filtreze bacteriile. Măștile au fost predate, conform contractului, la sediul Farmaciei Staționare I și al Farmaciei Staționare II, aflate în coordonarea autorității contractante.

 

Grupul Taparo, angajator, în 2017, al „tehnocratului” Dragoș Pîslaru

Așa cum am arătat mai sus, SC Techtex SRL face parte din grupul economic Taparo, furnizor de material de lucru pentru lanțul Ikea, iar patronal firmei care a livrat Secretariatului General al Guvernului măști pentru două luni, Mihai Filip, este fiul lui Ioan Filip, patronal grupului Taparo.

În 2017, după ce Guvernul Cioloș a fost trimis acasă, ca urmare a rezultatul alegerilor parlamentare, unul dintre miniștrii tehnocrați care și-au găsit un loc călduț de muncă la Taparo a fost ex-deținătorul portofoliului de la Muncă, Nicolae Dragoș Pîslaru. Acesta a fost numit, la data de 10 ianuarie 2017, în Consiliul de Administrație al SC Taparo SA Maramureș, înlocuindu-l pe un anume Adrian Vascu. Tot atunci, în CA al SC Taparo SA a fost numit şi unul dintre acţionarii companiei, Lucian Stelea. Compania, care se ocupă cu exploatarea masei lemnoase şi cu producţia de mobilier, este unul dintre principalii furnizori ai lanţului suedez de mobilă Ikea. Înfiinţată în 2004, ca societate cu răspundere limitată, Taparo SA a fost fondată de un anume Ioan Filip, iar, câţiva ani mai târziu, a fost cooptat în structura acţionariatului şi un anume Radu-Mircea Munteanu. Acesta din urmă este nimeni altul decât un fost director în cadrul Fondului Proprietăţii de Stat şi ex-consilier în cadrul Consiliului Judeţean Maramureş din partea fostului Partid Democrat Liberal şi care, după fuziunea acestui partid cu PNL, a devenit liberal.

 

 

Fost sponsor la PDL în campania lui Băsescu

Apartenenţa la fostul PDL a unuia dintre acţionarii minoritari ai firmei la care, a fost angajat ministrul tehnocrat al Muncii, Dragoş Pîslaru, actual eurodeputat PLUS, partid condus de Dacian Cioloș care negociază împreună cu USR o alianță electorală pentru alegerile locale cu PNL, justifică informaţia potrivit căreia SC Taparo SA Maramureş s-a numărat pe lista sponsorilor de campanie ai Partidului Democrat Liberal. Astfel, din Monitorul Oficial al României, partea I, publicat sub numărul 203 din data de 31 martie 2010, aflăm date referitoare la cuantumul total al sumelor provenite din finanţările partidelor politice în anul 2009, conform Legii nr. 334/2006.

Mai exact, sunt publicate finanţările primite de PDL – sediul central şi lista persoanelor juridice care au făcut, în anul 2009, donaţii a căror valoare cumulată depăşeşte zece salarii minime brute pe ţară. Pe această listă se regăseşte şi SC Taparo SA Maramureş, firma unde era acţionar Radu-Mircea Munteanu, care, în data de 12 decembrie 2009, a făcut către aceeaşi formaţiune politică o donaţie în valoare de 40.000 de lei. La momentul în care aveau loc aceste donaţii, se derulau cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, unde, din partea PDL, a candidat Traian Băsescu, iar fondurile au fost strânse pentru finanţarea campaniei electorale a acestuia. 

 

Altă firmă a familiei Filip, alte contracte cu statul la vreme de criză

Mezinul familiei Filip, Mihai Filip, care patronează compania Techtex SRL, mai deține, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, acțiuni la o altă companie Este vorba despre SC 4 Brands SRL, care fabrică saltele la Baia Mare. De la debutul crizei sanitare, această din urmă companie a câștigat contracte de circa 1,5 milioane lei cu tot cu TVA (peste 300.000 de euro), doar pentru măști de protecție simple. În total, în perioada ianuarie-aprilie, firma a vândut instituțiilor de stat marfă (de la echipamente de protecție la saci de cadavre) de circa 5,5 milioane lei, cu tot cu TVA (peste 1,1 milioane euro), prin achiziții directe.

Mihai Filip deține 55 la sută din capitalul social al SC 4 Brands SRL, iar restul sunt controlate de Călin Andrei Tuns (cu 20 de procente), Dinu Laurențiu Tuns (cu 10 procente), de Lucia Stelea (fostă acționară la Techtex SRL, cu 10 la sută) și de un anume Cătălin Andrei Pop (cu 5 procente).

Asociatul lui Filip, Călin Andrei Tuns, este un fost vicepreședinte al PSD Maramureș, în perioada 2012 - 2016. El a demisionat din formațiunea social-democrată în anul 2017, poziționându-se pe contrasens cu fosta conducere a partidului, pe motiv de OUG 13.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri