Jurnalul.ro Ştiri Justitie ÎCCJ: Instanţa a dispus administrarea de noi probe în dosarul Mihaielei Moraru Iorga

ÎCCJ: Instanţa a dispus administrarea de noi probe în dosarul Mihaielei Moraru Iorga

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, miercuri, administrarea unor noi probe în dosarul în care Mihaiela Moraru Iorga, fost procuror DNA, a fost trimisă în judecată pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual în formă continuată.

Instanţa va solicita DNA - Structura Centrală înaintarea unei copii conforme cu originalul a referatului din 12 august 2016, pe care Mihaiela Moraru Iorga a susţinut că l-a întocmit în dosarul 192/P/2014 în atenţia procurorului şef secţie Marius Bogdan Bulancea, precizarea dosarului în care referatul se află în prezent, descrierea circuitului referatului şi transmiterea unor copii ale înscrisurilor care atestă fiecare etapă a acestui circuit, precum şi precizarea în mod distinct a efectelor produse de referatul în cauză.

"De asemenea, se va solicita unităţii de parchet menţionate să comunice instanţei: dacă la data de 26.09.2016 a avut loc o şedinţă de lucru a Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie şi, ca urmare a acestei şedinţe, dacă s-a întocmit un proces-verbal, iar în caz afirmativ, înaintarea unei copii, certificate pentru conformitate cu originalul, a înscrisului menţionat; dacă la data de 26.09.2016 inculpata Moraru Iorga Mihaiela a prezentat procurorului şef secţie Marius Bogdan Bulancea un referat prin care aducea la cunoştinţă existenţa unor disensiuni cu procurorul şef Lucian Gabriel Onea, în legătură cu dosarul nr. 192/P/2014 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Structura Centrală, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, iar în caz afirmativ, înaintarea unei copii, certificate pentru conformitate cu originalul, a înscrisului menţionat", se mai arată în încheierea de şedinţă.

Instanţa a mai dispus trimiterea unei adrese către Serviciul Teritorial Ploieşti al DNA, pentru a înainta copii ale declaraţiilor date în anul 2016 de doi martori, Daniel Capră şi Daniel Spirea Stoica. De asemenea, se va ataşa fişa dosarului format ca urmare a trimiterii în judecată a lui Marin Necula şi a altor inculpaţi, prin rechizitoriul emis la data de 25 mai 2015 de DIICOT Ploieşti.

Un nou termen în dosarul aflat în etapa camerei preliminare a fost stabilit pentru data de 24 mai, cu citarea inculpatei Mihaiela Moraru Iorga şi asigurarea apărării.

Pe 8 februarie, Mihaiela Moraru Iorga a fost trimisă în judecată pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual în formă continuată (patru acte materiale).

"În perioada 2015 - iunie 2017, la rugămintea expresă a unui inculpat dintr-un dosar aflat la acea vreme pe rolul DIICOT - Serviciul Teritorial Ploieşti, procurorul Moraru Iorga Mihaiela, pentru a îngreuna cercetările şi tragerea la răspundere penală a inculpatului, cu intenţie directă, l-a ajutat, prin efectuarea mai multor acte comisive şi omisive", se preciza într-un comunicat al DNA transmis AGERPRES.

Mihaiela Moraru Iorga este acuzată că a desfăşurat activităţi de anchetă în afara cadrului legal, în paralel cu urmărirea penală derulată de procurorii DIICOT care erau legal învestiţi cu exercitarea acţiunii penale împotriva persoanei respective.

"Concret, procurorul Moraru Iorga Mihaiela a purtat cu inculpatul, la vremea respectivă urmărit internaţional, mai multe discuţii informale în cadrul cărora, printre altele, i-a transmis acestuia "aibă un pic de răbdare că lucrurile nu se rezolvă peste noapte". Acelaşi gen de discuţii au fost purtate şi cu intermediari ai aceleiaşi persoane, în biroul său din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a stabili modalitatea în care poate fi ajutată", se precizează în comunicatul DNA.

Conform aceleiaşi surse, Mihaiela Moraru Iorga a făcut demersuri pentru identificarea, iar ulterior pentru preluarea nelegală spre soluţionare, a unui dosar înregistrat la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA, motivând că ar instrumenta o cauză mai veche care priveşte aceleaşi fapte.

"După preluarea cauzei privind acea persoană, inculpata Moraru Iorga Mihaiela a dispus efectuarea unei expertize judiciare financiar-contabile şi fiscale cu obiective favorabile, apte a trunchia activitatea infracţională a persoanei protejate, care s-a finalizat prin formularea unor concluzii favorabile acesteia; i-a pus sub acuzare pe inspectorii antifraudă care au întocmit procesele verbale - mijloace de probă avute în vedere de judecătorul de drepturi şi libertăţi pentru confirmarea măsurii arestării preventive dispusă faţă de persoana respectivă, la data de 06.03.2016, fără ca la dosar să existe probe care să releve, în mod rezonabil, intenţia infracţională a acestora", se mai menţionează în comunicat.

În opinia DNA, procurorul a urmărit, prin aceste demersuri, inducerea în cauză a unor dubii în ceea ce priveşte amploarea activităţii infracţionale a persoanei respective.

Mihaiela Moraru Iorga mai este acuzată că, în acelaşi context, nu a depus la dosar raportul de expertiză, după ce i-a fost predat de către experţii desemnaţi. Mai mult, ea ar fi invocat în patru ordonanţe de prelungire a măsurii controlului judiciar că raportul de expertiză nu a fost finalizat, în condiţiile în care îl primise în data de 17 octombrie 2016 şi prin ordonanţă stabilirea cuantumului onorariului final şi achitarea contravalorii expertizei, în cea mai mare parte din fondurile DNA.

După finalizarea rechizitoriului, dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri