Jurnalul.ro Timp liber Culinar Idei de conserve deosebite pentru iarnă: Ceapă caramelizată, usturoi murat sau pesto de leurdă

Idei de conserve deosebite pentru iarnă: Ceapă caramelizată, usturoi murat sau pesto de leurdă

de Andreea Tiron    |   

Vara, prin bogăția sa, ne pregătește pentru iarnă, oferindu-ne posibilitatea de a aduce în casele noastre măcar o parte din gustul și parfumul ei. Răspunsul este conservarea fructelor și legumelor pentru lunile reci, când natura nu mai oferă aceeași diversitate de produse proaspete.

Când natura ne-a dat prea multe, roșiile sunt transformate în pastă de tomate sau bulion, castraveții devin castraveciori murați, iar fructele de pădure se transformă în delicioase dulcețuri!

În timpul verii, toată lumea se mobiliza, pe vremuri, pentru a face gemuri, dulcețuri, compoturi și murături. Acum, majoritatea dintre noi le luăm din supermarket. Dar mai sunt și grădini de zarzavaturi de unde ar fi păcat să nu pregătim conserve. Sau măcar pentru păstrarea unei tradiții! 

Cumvaplace.ro prezintă câteva exemple de conserve mai puțin obișnuite, care pot adăuga varietate și interes stocului de alimente conservate pentru iarnă și pe unele vă garantăm că nu le găsiți în supermarket!

Ceapă caramelizată conservată

Aveți nevoie de ceapă, zahăr brun, oțet balsamic, ulei de măsline, sare.

Ceapa tăiată solzișori fini se călește în ulei până devine aurie. Se adaugă zahăr brun și oțet balsamic, continuând gătirea până când ceapa se caramelizează. Se pune în borcane și se sterilizează.

Ardei copți în ulei

Se coc, se curăță de coajă și semințe, se pun în borcane împreună cu felii de usturoi, un strop de oțet și sare. Se acoperă cu ulei de măsline și se sterilizează borcanele.

Sunt numai buni pentru:

Usturoi murat

Aveți nevoie de căpățâni de usturoi și o soluție de oțet, apă, zahăr, sare, condimente (coriandru, boabe de muștar, piper) care se fierbe și se adaugă fierbinte peste usturoi și se sigilează borcanele.

Îl puteți folosi la:

  • Topping pentru salate
  • În sandviciuri la pentru burgeri
  • Îmbunătățirea sosurilor și marinadelor

Fasole verde în oțet

Aveți nevoie de păstăi de fasole verde ușor blanșate și o soluție fierbinte din oțet, apă, sare, zahăr, condimente (usturoi, mărar, boabe de muștar). Se adaugă condimente după gust și se sterilizează borcanele.

Poate fi folosită pentru:

Știuleți de porumb în saramură

Aveți nevoie de știuleți tineri, apă, sare, condimente (opțional: frunze de dafin, boabe de piper). Se sterilizează borcanele la bain-marie. 

Pot fi folosiți la:

Hrean ras conservat

Rădăcină de hrean rasă se amestecă cu o soluție fierbinte de oțet, apă, sare, zahăr. Se pune în borcane și se păstrează la frigider.

  • Cu carne friptă sau cârnați, iarna
  • Lângă jambon afumat și fiert, primăvara
  • Sos de hrean cu smântână: lângă o friptură, coaste de porc la cuptor sau burgeri

Pesto de leurdă

Aveți nevoie de leurdă, ulei de măsline, nuci sau semințe de pin, parmezan (opțional), sare.

Se poate folosi cu:

  • felie de pâine prăjită
  • alături de o friptură de pui 
  • pește la cuptor

Lămâie murată

Tăiați lămâile în cruce, aproape până la bază, astfel încât să se deschidă în patru secțiuni. Umpleți fiecare lămâie cu o lingură generoasă de sare grunjoasă, apoi presați-le ușor pentru a scoate puțin din suc. Se așază apoi lămâile într-un borcan sterilizat, presându-le ușor, pentru a încăpea cât mai multe și a mai lăsa din zeamă. Sigilați borcanul și lăsați-l la temperatura camerei 2-4 săptămâni, agitând din când în când. Cam ca și la varză! Lămâile murate sunt gata de utilizare atunci când devin moi și translucide. Gustul lor complex, sărat și acrișor le face perfecte pentru o varietate de preparate culinare.

  • Aromatizarea tocanelor și taginelor marocane
  • Marinade pentru carne și pește
  • Îmbunătățirea salatelor
  • Sosuri și vinegrete
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri