Pentru cei pasionați de manga și cultura japoneză în general, și sunt mulți în generația lor, oferta e destul de largă. De la ore de japoneză la cele de desen sau matematică soroban.
Metoda soroban de matematică mentală e una care îi stimulează foarte mult pe copii. Atunci când copiii efectuează calcule pe soroban, ei își dezvoltă emisfera cerebrală stângă, responsabilă pentru vorbit, citit, scris, dar și pentru studiul matematicii și al științelor. Efectuând calcule mentale, folosindu-și imaginația pentru a efectua calcule matematice, copiii își dezvoltă emisfera cerebrală dreaptă care gestionează intuiția, imaginația și creativitatea. E important de precizat că e o metodă utilă și pentru copiii care nu sunt pasionați de matematică, pe aceștia putându-i ajuta să își depășească aversiunea față de această materie. La cursurile față în față copiii lucrează fără calculator și așa își scurtează timpul petrecut în fața ecranelor.
Ca să rămânem în lumea niponă, există și diverse cursuri de desenat manga disponibile. Unele față în față, altele online. Copiii află și care e originea acestor desene, modul în care au evoluat, vor învăța proporțiile corpului pentru fete și băieți, exersează elemente vestimentare.
Iar limba japoneză poate să fie și ea învățată cu profesori nativi și cu tabere de vară specifice. Deși este una dintre cele mai dificile limbi, japoneza poate fi o punte de acces spre alte limbi asiatice. La început, japoneza poate să pară foarte diferită, din motive evidente. Scrierea este dificilă deoarece există trei tipuri diferite de caractere, și există mai multe grade de politețe, precum și forme diferite de vorbire în funcție de context. Dar, după ce învățăm japoneza, putem înțelege puțin din scrierea în chineză, datorită faptului că scrierea japoneză are la bază caracterele chinezești (kanji) și, de asemenea, putem studia mai ușor limba coreeană, datorită asemănărilor gramaticale.
Cei care sunt pasionați de stele pot participa la ateliere online de astronomie. Fundația Calea Victoriei propune peste vară un astfel de curs. Prima întâlnire are ca temă Observarea cerului de zi şi noapte, unde vor afla ce fenomene se produc în atmosferă pe cer în timpul zilei şi pe timpul nopţii. Pe cerul de noapte se pot observa zone numite constelaţii: copiii vor învăţa cum le pot folosi ca să se orienteze, indiferent unde s-ar afla. Vor face și o călătorie virtuală în univers, vor învăța stelele vecine cu noi şi mărimea lor comparativ cu Soarele. Copiilor le va plăcea să descopere ce sunt nebuloasele, mai ales că imaginile lor sunt foarte, foarte colorate.
Dacă le place să se joace pe calculator, copiii pot învăța să o facă și eficient și să învețe și ceva programare. La capitolul acesta oferta este destul de largă, există tabere de vară Minecraft, tabere de vară Roblox, inteligență artificială, programare, aplicații de robotică. Taberele Roblox de la Logiscool, spre exemplu, le permit copiilor să creeze orice fel de joc pe care și-l pot imagina, de la curse de karturi palpitante și curse cu obstacole riscante la puzzle-uri dificile și multe altele. Participanții vor învăța cum să folosească numeroasele instrumente din Roblox Studio și vor învăța conceptele de bază ale designului de jocuri și niveluri într-un mediu familiar. Până la sfârșitul taberei, copilul va avea o colecție de jocuri pe care să le construiască și să le împărtășească cu prietenii săi.
Pentru adolescenți ar putea fi de asemenea de interes un atelier despre ce spun hainele despre noi. Tot la Fundația Calea Victoriei Prin felul în care ne îmbrăcăm, le comunicăm celorlalţi care sunt preocupările noastre, din ce mediu facem parte, ce activităţi desfăşurăm, ce pasiuni, talente sau preocupări avem. Cunoaşterea codului vestimentar ne ajută să ştim cum să ne îmbrăcăm potrivit diferitelor contexte şi ocazii. În cele două întâlniri se discută despre despre schimbările care apar în viaţa unui adolescent, nevoia de reinventare a stilului vestimentar, dorinţa de a nu mai fi considerat copil, nevoia de exprimare prin vestimentaţie şi accesorizare. Vor învăța cum să își aleagă hainele în funcţie de conformaţie, ce e important să aibă în garderoba de bază, un necesar minim care să acopere toate situațiile impuse de codul vestimentar și cum să aleagă accesoriile în concordanță cu hainele.
Universitatea Copiilor e un proiect pus la cale de profesori de la Universitatea din București, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, Universitatea Politehnica București și Universitatea Tehnică de Construcții București. Proiectul se adresează copiilor cu vârste între 7 și 14 ani, iar detalii putem găsi pe pagina lor de internet sau pe Facebook.