Jurnalul.ro Ştiri Externe Imigranții sirieni, arma de șantaj a turcilor

Imigranții sirieni, arma de șantaj a turcilor

de Şerban Mihăilă    |   

Turcia folosește din nou imigranții pe post de armă politică, punând presiune pe comunitatea internațională pentru a obține, de această dată, o „zonă de securitate” în estul Siriei. În caz contrar, Ankara amenință cu redeschiderea barierei pentru imigranții care pot invada Europa printr-un aflux fără precedent. Aceeași amenințare fusese formulată cu o lună în urmă, când turcii au cerut dreptul de a călători fără vize în spațiul Uniunii Europene. 

 

La numai o zi după o serie de comentarii prin care a sugerat că țara sa ar avea dreptul să dețină arme nucleare, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, ieri, că Turcia trebuie să primească o „zonă de securitate” în estul Siriei. Dacă această solicitare nu va fi îndeplinită, „vom fi nevoiți să deschidem porțile” pentru imigranți spre Europa, a precizat Erdogan, citat de „The Jerusalem Post”. „Fie ne sprijiniți, fie, scuzați-ne, nu vom suporta singuri această povară. Vrem să aducem în această zonă un milion de refugiați. Nu am obținut până acum ajutor de la comunitatea internațională, respectiv de la UE”, a tunat Erdogan. În baza unui acord încheiat între UE și Turcia în 2016,   Bruxelles-ul se angaja să plătească Ankarei 6 miliarde de euro, să acorde celor 82 de milioane de cetățeni turci dreptul de a călători fără viză în spațiul blocului comunitar și, de asemenea, să reia negocierile de aderare a Turciei la UE. În schimb, turcii se angajau să oprească valul de imigranți spre Europa și să-i ia înapoi pe imigranții și refugiații care au ajuns ilegal în Grecia de pe teritoriul Turciei. În momentul de față, Turcia găzduiește aproximativ 3,6 milioane de imigranți, cei mai mulți dintre aceștia provenind din Siria, Irak și Afganistan. Erdogan susține că Turcia a cheltuit 40 de miliarde de dolari cu imigranții primiţi pe teritoriul său şi că nu a obținut din partea UE decât 3 miliarde de euro pentru găzduirea refugiaţilor sirieni. Mai mult, turcii au rămas și cu obligativitatea vizelor pentru bătrânul continent. Europenii insistă că, deși Turcia a redus fluxul de imigranți, Ankara nu a îndeplinit încă toate cerințele necesare pentru liberalizarea regimului de vize în blocul comunitar.

 

Presiune pe aliați

Instituirea „zonei de securitate” în estul Siriei, împreună cu SUA, a devenit, acum, noua prioritate a Ankarei. În această zonă, Erdogan susține că dorește să plaseze un milion de refugiați sirieni. „Ar trebuie să formăm o astfel de zonă în care noi, Turcia, putem construi oraşe adevărate, în loc de oraşe de corturi. Haideţi să-i transportăm în zonele de securitate de acolo”, a spus Erdogan, adresându-se comunității internaționale. „Asiguraţi-ne suport logistic şi putem să le construim locuinţe la 30 km în interiorul frontierei siriene. În acest fel putem să le asigurăm condiţii de viaţă umane”, a adăugat el. „Fie se va întâmpla asta, fie va trebui să ne deschidem porţile” pentru exodul imigranților spre Europa, a avertizat liderul de la Ankara.

„Scopul nostru este măcar un milion dintre fraţii noştri sirieni să se întoarcă în zona sigură pe care o vom forma de-a lungul frontierei noastre de 450 km”.

Recep Tayyip Erdogan

Subiecte în articol: turcia imigranti
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri