Jurnalul.ro Ştiri Externe Încurajați de Putin, rușii se întorc unii împotriva altora din cauza războiului

Încurajați de Putin, rușii se întorc unii împotriva altora din cauza războiului

de Şerban Mihăilă    |   

Încurajați direct de Kremlin, rușii care susțin războiul din Ucraina încep să se întoarcă împotriva „dușmanului din interior”. Cetățenii se denunță unii pe alții, într-un ecou straniu al terorii lui Stalin, stimulați de retorica oficială a statului și noua legislație care incriminează disidența. Delațiunile în avalanșă ilustrează polarizarea în creștere din rândul societății rusești.

Relatări despre elevi care își denunță profesorii și oameni care își pârăsc vecinii și chiar pe cei de la masa alăturată, încep să apară în presa rusă și internațională.

Paranoia, în creștere

Marina Dubrova, profesoară de engleză pe insula rusească Sahalin, din Pacific, le-a arătat luna trecută elevilor săi, din clasa a VIII-a, un videoclip de pe YouTube, în care copiii cântă despre o „lume fără război”, în rusă și ucraineană, scrie ziarul „The New York Times”.

După ce l-a difuzat, câteva fete au rămas în timpul pauzei în clasă și au chestionat-o pe profesoară în legătură cu opiniile sale. „Ucraina este o țară separată, o țară aparte”, le-a spus Dubrova, în vârstă de 57 de ani. „Nu mai este!”, a ripostat una dintre fete.

Câteva zile mai târziu, poliția a venit la școala din orașul portuar Korsakov. În instanță, profesoara a ascultat o înregistrare a acelei conversații, realizată, aparent, de una dintre eleve.

Judecătorul i-a dat o amendă de 400 de dolari pentru „discreditarea publică” a Forțelor Armate ale Rusiei. Concomitent, școala a concediat-o pentru „comportament imoral”.

„Este ca și cum toți au plonjat într-un fel de nebunie!”, a declarat Dubrova, într-un interviu telefonic, referindu-se la atmosfera pro-război din jurul ei.

Într-un centru comercial din vestul Moscovei, textul „Nu războiului!”, afișat într-un atelier de reparații de calculatoare și raportat de un trecător, a provocat reținerea, de către poliție, a proprietarului magazinului.

În Sankt Petersburg, un post de știri local a relatat despre furia declanșată de suspiciunile de simpatie pro-occidentală de la biblioteca publică. Aceasta a izbucnit după ce un funcționar al bibliotecii a confundat imaginea unui savant sovietic de pe un afiș cu cea a lui Mark Twain.

Încurajarea delațiunii

În regiunea vestică Kaliningrad, autoritățile le-au trimis locuitorilor mesaje text prin care îi îndeamnă să furnizeze numere de telefon și adrese de e-mail ale „provocatorilor” în legătură cu „operațiunea specială” din Ucraina, au relatat ziarele rusești, citate de „The New York Times”.

Oamenii pot face acest lucru în mod convenabil, printr-un cont specializat în aplicația de mesagerie Telegram. Un partid politic naționalist a lansat un site web care îi îndeamnă pe ruși să raporteze „paraziții” din rândul elitelor.

„Sunt absolut sigur că va începe o epurare!”, a declarat Dmitri Kuznetsov, deputatul care se află în spatele site-ului, prezicând că procesul se va accelera după ce se va încheia „faza activă” a războiului. El a precizat apoi: „Nu vrem să fie cineva împușcat și nici măcar nu vrem ca oamenii să ajungă la închisoare”.

Istoria execuțiilor în masă și a închisorilor politice din epoca sovietică, precum și denunțarea concetățenilor încurajată de stat sunt însă cele care planează acum asupra climatului de represiune din Rusia.

 

Putin a dat tonul, într-un discurs din 16 martie, declarând că societatea rusă are nevoie de o „autopurificare” în care oamenii să „distingă adevărații patrioți de gunoaie și trădători și să-i scuipe pur și simplu ca pe o muscă ce le-a intrat accidental în gură”.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri