Jurnalul.ro Special Instanța supremă a ONU lansează audierile privind războiul din Ucraina 

Instanța supremă a ONU lansează audierile privind războiul din Ucraina 

de Adrian Stoica    |   

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a ONU, cu sediul la Haga, a anunțat că va începe audierile publice în legătură cu acțiunile militare ale Federației Ruse împotriva Ucrainei.

 Acestea se vor desfășura în perioada 7-8 martie, arată instituția într-un comunicat. Audierile au loc după ce Ucraina a intentat Federației Ruse un proces la instanța supremă a ONU. Ucraina susține că Moscova a încălcat Convenția pentru prevenirea şi reprimarea crimei de genocid adoptată în 1948  și a cerut oprirea invaziei, se arată într-un comunicat al CIJ.

 

Duminică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat cererea înaintată de Kiev la CIJ pentru ca Moscova „să fie trasă la răspundere pentru manipularea noțiunii de genocid pentru a justifica agresiunea”. „Solicităm o decizie urgentă prin care să ordone Rusiei să înceteze activitatea militară acum și ne așteptăm să înceapă procesele săptămâna viitoare”, a scris atunci Zelenski pe Twitter. În cerere, Ucraina a acuzat Rusia că „planifică acte de genocid în Ucraina” și „ucide și provoacă răni grave în mod intenționat cetățenilor de naționalitate ucraineană”. De când Rusia a declanșat atacul, cel puțin 136 de civili, inclusiv 13 copii, fuseseră uciși până marți seară și alți 400, inclusiv 26 de copii, fuseseră răniți, potrivit cifrelor ONU. De asemenea, aproximativ 660.000 de persoane au fugit din Ucraina în țările vecine, a anunțat marți organismul internațional. În replică la agresiunea declanșată împotriva Ucrainei, Uniunea Europeană, SUA, Regatul Unit, Canada și Japonia au pus în aplicare o serie de sancțiuni economice împotriva Moscovei.

ONU estimează că până la 4 milioane de refugiați ar putea avea nevoie de ajutor în următoarele luni și încă 12 milioane vor avea nevoie de asistență în țară.

Nu vor fi formulate acuzații

CIJ, care are sediul în capitala Olandei, Haga, nu are mandat de a introduce acuzații penale împotriva liderilor ruși aflați în spatele invaziei, dar este cea mai înaltă instanță din lume pentru soluționarea plângerilor legale între state privind presupusele încălcări ale dreptului internațional. Procurorul Curții Penale Internaționale Karim Khan anunțase deja că demarează o anchetă privind „situația din Ucraina” în urma invaziei Rusiei. „Există argumente solide pentru a crede că în Ucraina au fost comise atât presupuse crime de război, cât şi crime împotriva umanităţii”, a spus Khan într-o declarație făcută la începutul acestei săptămâni. 

Canada a anunțat că va solicita Curții Penale Internaționale (CPI) să investigheze potențiale crime de război și crime împotriva umanității comise de Rusia în invazia sa în Ucraina, a declarat ministrul de externe canadian, Melanie Joly. 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri