Jurnalul.ro Ştiri Observator Instanţele, blocate de dosarele pensionarilor nedreptăţiţi de stat

Instanţele, blocate de dosarele pensionarilor nedreptăţiţi de stat

de Mariana Zaharia    |   

Mii de dosare pentru recalcularea pensiilor sunt în lucru la acest moment la Tribunalul Argeș. De ele se ocupă şase judecători, iar secția de litigii de muncă a devenit cea mai încărcată din acest motiv. Magistrații spun că toate nemulțumirile pensionarilor sunt trimise către ei și așa s-a ajuns ca un judecător să aibă de dat hotărâri în peste 366 de astfel de cauze. O legislație mai clară și mai ușoară ar rezolva situația, mai spun judecătorii, în timp ce în județ sunt avocați care s-au specializat pe astfel de dosare și nici nu mai au nevoie de altele.

 

La sfârșitul anului 2019, la Tribunalul Argeș erau înregistrate 2.200 de dosare în care sunt implicați pensionari. Dintre acestea, 1.600 sunt cereri de recalculare a pensiilor, iar 600 au alte obiecte legate de pensii.

 

Merg în instanță pentru bani mai mulți

În mare parte, oamenii s-au prezentat, inițial, la Casa de Pensii, cu adeverințe prin care să arate că au mai multă vechime în muncă decât cea la nivelul căreia le-au fost calculate veniturile, dar au fost nemulțumiți de răspuns, așa că au mers mai departe, în instanță. Un exemplu concret în acest sens îl reprezintă cei care, în comunism, au studiat la școli profesionale și apoi s-au angajat, iar legea permite ca anii de școală să fie considerați vechime în muncă.

„Oamenii iau de la societăți (comerciale - n.r.) adeverințe pe care nu le acceptă Casa de Pensii. Mulți vin chiar și cu patru sau cinci adeverințe, de care fac rost foarte greu, pentru că multe firme s-au desființat și este un efort enorm să obții acele hârtii. În momentul în care sunt respinși, vin la instanță și să știți că cei mai mulți dintre ei câștigă. După ce magistrații decid că adeverințele sunt valabile, dispun recalcularea. Practic, trimit înapoi la Casa de Pensii. Cei mai mulți dintre ei sunt, evident, oameni în vârstă, trecuți de 60 de ani, care pierd zile întregi la instanță ca să își câștige banii. Unii sunt bolnavi, dar tot sunt nevoiți să vină”, ne explică avocatul argeșean Alin Anton.

 

Mulți avocați se ocupă doar de dosare de pensii

Având în vedere că sunt 2.200 de dosare, la un calcul simplu, reiese că fiecare dintre cei şase magistrați ai secției Litigii de Muncă are de soluționat peste 366 de dosare. Iar încărcătura mare a dus la apariția unei noi categorii de apărători, cei care lucrează doar în astfel de cauze.

Fiind vorba despre un număr mare de cereri, avocații s-au specializat pe așa ceva pentru că se constituie complete specializate în aceste cauze săptămânal, iar clienții sunt mulți și ușor de găsit. Iar în astfel de cazuri, publicitatea din gură în gură este cea mai folositoare. Avocații spun că le vin alte persoane după ce au câștigat procese de acest fel. Şi reprezentanții Casei de Pensii consideră că ar fi nevoie de o legislație mai clară în cererile de recalculare.

 

Pensionarii care merg în instanță vin cu adeverințe pe care Casa de Pensii nu le-a luat în considerare. Până acum, toți au câștigat la tribunal.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri