x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Comisia Europeană, cu ochii pe selecția șefilor din companiile de stat. Guvernanța corporativă, driblată cu energie de liberali

Comisia Europeană, cu ochii pe selecția șefilor din companiile de stat. Guvernanța corporativă, driblată cu energie de liberali

de Gabi Golea    |    17 Iul 2024   •   18:37
Comisia Europeană, cu ochii pe selecția șefilor din companiile de stat. Guvernanța corporativă, driblată cu energie de liberali

Numirea clientelei politice în funcții bine plătite la companiile cu capital majoritar de stat este o practică la care partidele de guvernământ nu sunt dispuse să renunțe prea ușor. Guvernul se angaja în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) să implementeze un management profesionist în companiile de stat încă din 2011.

La finele aceluiaşi an, a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. De atunci au trecut 13 de ani, iar astăzi managerii privați la stat se pot număra pe degete. Evident, posturile cele mai vânate sunt cele din companii cu mulți bani, cum sunt cele din sectorul energetic. Majoritatea procedurilor de selecție a Consiliilor de Administrație, a Consiliilor de Supraveghere și a directorilor generali în aceste companii s-a făcut în mandatul de ministru al Energiei al lui Virgil Popescu, pe vremea când guvernul era condus de Nicolae Ciucă, iar rezultatul este „surprinzător”. Foarte mulți liberali s-au calificat să ocupe acest funcții.

Comisia Europeană consideră aceste desemnări în conducerea companiilor energetice netransparente, iar conflictele de interese sunt evidente, în condițiile în care unii candidați erau membri PNL, la fel ca și unii membri ai comisiilor de selecție. De altfel, mandatul lui Virgil Popescu la șefia Ministerul Energiei este plin de astfel de numiri în funcții bine plătite la companiile energetice, lucru despre care cotidianul Jurnalul a scris în repetate rânduri.

Dan Drăgan, patru ani în CA la Romgaz

Unul dintre cei care au beneficiat de astfel de sinecuri este Dan Drăgan. Un apropiat a lui Virgil Popescu, căruia i-a fost și consilier, el ajunge secretar de stat în Ministerul Energiei și în Consiliul de Administrație al companiei Romgaz. În primăvara anului trecut el a primit un nou mandat în CA-ul acestei companii, de această dată numirea fiind pentru patru ani. Potrivit declarației sale de avere aferentă anului trecut, el a încasat de la Romgaz 189.213 lei, echivalentul a circa 38.000 de euro, în timp ce de la Ministerul Energiei i-au intrat în cont doar 116.808 lei, echivalentul a aproximativ 23.000 de euro. Compania Romgaz este una strategică pentru statul român, ea fiind implicată în prezent, alături de OMV Petrom, în proiectul Deep Neptun din Marea Neagră. O investiție în exploatare de 4 miliarde de euro, care presupune extragerea, timp de 20 de ani, a 100 de miliarde de metri cubi de gaze din Marea Neagră, ceea ce înseamnă echivalentul consumului pe nouă ani al României.

Liviu Mihalache, pus să supravegheze activitatea Hidroelectrica

Un alt beneficiar al prieteniei cu Virgil Popescu este și Liviu Mihalache. Director în cadrul Ministerului Energiei, acesta a fost plasat tot într-o companie cu mari disponibilității financiare, mai precis în Consiliul de Supraveghere al societății Hidroelectrica. De-a lungul anilor, Liviu Mihalache a trecut prin diverse consilii de administrație ale companiilor cu capital de stat, multe din sectorul energetic. De exemplu, a fost în Consiliile de Administrație de la Uzina Mecanică Cugir, Uzina Mecanică Plopeni (ambele din industria de armament), Hidro Tarnița, CET Govora, Șantierul Naval Mangalia, Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român, Rompetrol Rafinare SA. Mihalache a fost coleg de liceu cu Bogdan Badea, fostul președinte al Directoratului Hidroelectrica, actualmente director de investiții în cadrul companiei.

Mărirea lui George Niculescu: de la PNL Constanța, la șefia ANRE

Tot cu sprijinul lui Virgil Popescu este propulsat în diverse Consiliile de Administrație și liberalul George Niculescu. El a fost în Comitetul de Supraveghere al Hidroelectrica și în Consiliul de Administrație ale companiei Nuclearelectrica, iar cu sprijinul filialei PNL Constanța accede și în Consiliul de Administrație al companiei Administrația Porturilor Maritime SA. În final, el a fost numit chiar președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), chit că nu are niciun fel de pregătire în domeniu.

 

Liberalul Nicolae Stoina revine la Hidroelectrica

Ca membru al Consiliului de Supraveghere la Hidroelectrica a fost selectat și liberalul Cristian Nicolae Stoina. Economist de meserie, fost director la Direcția Generală a Finanțelor Publice București la începutul anilor 2000, el ajunge ulterior la Curtea de Conturi, sprijinit tot de liberali. În 2018 este numit de Ministerul Energiei în Consiliul de Supraveghere de la Hidroelectrica, iar anul trecut a fost selectat pentru un mandat de patru ani, tot în Consiliul de Supraveghere.

 

Sibianul Silvian Șorici, un liberal pasionat de industria gazelor naturale

Gheorghe Silvian Șorici este membru PNL în filiala Sibiu, cea care este condusă de Raluca Turcan, actualul ministru al Culturii. Beneficiind de sprijinul liberalilor, Gheorghe Silvian Șorici a fost ales în 2020 consilier la Sibiu, iar anul trecut a reușit să fie selectat pentru un mandat de patru ani în Consiliul de Administrație al companiei Romgaz. În trecut, el a mai fost membru al Consiliului, dar cu mandat provizoriu.

 

 

×