x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Alexandru Rafila: Trebuie să evoluăm de la servicii excesive de asistență medicală spitalicească către partea ambulatorie și de spitalizare de zi

Alexandru Rafila: Trebuie să evoluăm de la servicii excesive de asistență medicală spitalicească către partea ambulatorie și de spitalizare de zi

de Redacția Jurnalul    |    17 Iul 2024   •   18:54
Alexandru Rafila: Trebuie să evoluăm de la servicii excesive de asistență medicală spitalicească către partea ambulatorie și de spitalizare de zi
Sursa foto: Lucian Alecu

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a discutat despre viitorul asigurărilor de sănătate private în România, în cadrul Conferinței Naționale România Inteligentă “VIITORUL ASIGURAT – Viața și sănătatea românilor, pe mâini bune”, organizată de Antena 3 CNN și UNSAR.

Rafila a subliniat necesitatea schimbării sistemului actual, din cauza realităților economice și a limitărilor financiare. „Trebuie să evoluăm de la servicii excesive de asistență medicală spitalicească, întrucât 45% din banii din asigurări merg la spitale, ceea ce este foarte mult, către partea ambulatorie și de spitalizare de zi," a afirmat ministrul.

El a explicat că tehnologiile moderne permit diagnosticul și tratamentul ambulatoriu sau de spitalizare de zi, reducând necesitatea spitalizării de lungă durată, aspect care va influența și asigurările private de sănătate. Centrele multifuncționale și ambulatorii oferă o gamă largă de servicii, eliminând necesitatea internării prelungite, cu excepția urgențelor medico-chirurgicale, care vor continua să fie tratate în spitale.

„E clar că lucrurile trebuie să se schimbe și o să trebuiască să se schimbe. Nu că ni se pare bine nouă, ci pentru că viața, realitatea și mai ales limitarea finanțării care există în momentul de față va impune acest lucru. Așa cum o să evoluăm, de la servicii excesive de asistență medicală spitalicească, în România...45% din banii din asigurări merg la spitale, ceea ce este foarte, foarte mult, spre partea ambulatorie și de spitalizare de zi, asta este evoluția, care nu este numai o evoluție de natură economică.

Este și de natură economică, pentru că un spital e o chestiune foarte scumpă și se caută soluții ca să mai diminueze cu spitalizarea. Ori, tehnologiile care există în momentul de față, care permit diagnosticul și tratamentul în regim ambulatoriu sau de spitalizare de zi, înlocuiesc spitalizarea de lungă durată.

Și lucrul ăsta schimbă, inclusiv în zona de asigurări private de sănătate. Centrele multifuncționale, ambulatorii, cu capabilități foarte mari, îți oferă o gamă de servicii așa de mare încât nu simți nevoia să stai neapărat internat. Asta n-are legătură cu urgențele, să ne înțelegem. Nu are legătură cu urgențele medico-chirurgicale, care sunt examinate, internate, și tratate în spital.”, a precizat Alexandru Rafila, la eveniment.

×