La Conferința Europeană pentru Oncologie Medicală (ESMO), desfășurată la Barcelona, au fost prezentate cele mai recente progrese în domeniul tratamentelor împotriva cancerului, informează AFP.
Evenimentul a adunat mai bine de 30.000 de specialiști din întreaga lume și a adus în prim-plan o serie de descoperiri importante, printre care și cum ar putea inteligența artificială să fie de folos în aceste cazuri.
Un algoritm de inteligență artificială, antrenat pe baza a peste un miliard de imagini de tumori, și-a demonstrat potențialul în ceea ce privește detectarea anomaliilor moleculare.
Algoritmul a fost antrenat pe imagini cu tumori de la aproximativ 30.000 de pacienți și a demonstrat o capacitate impresionantă de a detecta anomalii moleculare și mutații care nu sunt întotdeauna vizibile cu ochiul uman.
Fabrice Andre, șeful departamentului de cercetare de la Centrul Oncologic Gustave Roussy din Franța, a spus că inteligența artificială ar putea transforma modul în care sunt diagnosticate și tratate cancerele, fiind, astfel, posibilă personalizarea tratamentelor pentru fiecare pacient în parte.
În plus, combinarea imunoterapiei cu radioterapia înainte de chirurgie s-a dovedit eficientă în îmbunătățirea supraviețuirii și salvarea organelor afectate, ceea ce ar putea duce la evitarea intervențiilor chirurgicale în anumite cazuri.
(sursa: Mediafax)