Președintele Iohannis a plecat joi seara spre Tallin unde era programată o cină informală a liderilor din Consiliul European. A lăsat acasă un scandalul din justiție, cât Casa Poporului, pe care s-a făcut că nu îl vede , dar îl întreține.
La Tallin a dat peste un scandal de care nu mai are cum să se mai fofileze. Franța, Germania, Spania, Italia, la care s-au raliat și alte tări mai mici, printre care și România vor să impoziteze gigantii industriei digitale la locul de derulare a afacerii. Ministrii de finanțe din zece tări au cerut Comisiei Europene, săptâmîna trecută, tot la Tallin, să propună un mecanism de impozitare care să țină cont de interesul național.
Pe agenda reuniunii din 28-29 septembrie, consacrată Europei digitale, șefii de stat și guvern nu au această temă dar, asa cum nota publicația Politico, subiectul impozitării marilor companii IT se va afla în centrul discuțiilor.
Google, Amazon, Facebook susțin că plătesc impozite corecte. O sporire a fiscalității în țările europene pe activitâțile lor, ar reduce taxele pe care le plătesc în Statele Unite. Cum va reuși Klaus Iohannis,prietenul lui Trump, să iasă din această presiune, fără să-i deranjeze pe americani, dar să nu se pună rău nici cu europenii. Cei de acasă, aproape că nici nu mai contează! Partea cea mai neplăcută pentru lentul președinte pleacă și din plăcinta scandalului MICROSOFT pe care i-a pus-o denunțul fostului ministru Sandu. Cei care vor sa impoziteze la baza gigantii IT, AU ÎNCĂ UN ARGUMENT dat de acest caz. Marea companie Microsoft, nu numai că nu plătește cât trebuie, dar corupe la cel mai înalt nivel .