Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul, izolat la Varșovia. Europa rezistă

Iranul, izolat la Varșovia. Europa rezistă

de Şerban Mihăilă    |   

Percepută ca o încercare a Statelor Unite de a izola Iranul, prin crearea unui forum de apropiere între Israel și țările arabe, conferința internațională asupra Orientului Mijlociu, desfășurată miercuri și joi la Varșovia, a testat posibile noi alianțe contra Teheranului, precum și o eventuală „dislocare” a poziției aparent unitare a europenilor, care nu doresc, cel puțin deocamdată, să renegocieze tratatul nuclear încheiat cu iranienii în 2015 și abandonat unilateral, anul trecut, de către administrația Trump.

Consacrată oficial securității în Orientul Mijlociu, conferința organizată în Polonia, unul dintre aliații de bază ai SUA, s-a transformat încă din prima zi într-o tribună de atac împotriva Iranului și a rolului destabilizator al Teheranului în regiune. De altfel, anticipând derularea conferinței, Iranul, Rusia, China, Turcia și Libanul au lipsit de la evenimentul la care au participat reprezentanți a peste 60 de guverne. Mai mult, pe lista absenților s-a adăugat și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, care a condamnat atât retragerea unilaterală a SUA din tratatul nuclear internațional cu Iranul, cât și recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului, în 2017, de către administrația Trump. Din acest ultim motiv, de la Varșovia au lipsit și reprezentanții Autorității Naționale Palestiniene, a căror absență a zădărnicit în mare măsură propunerile americane în privința unui nou plan de pace israeliano-palestinian. De asemenea, s-a remarcat absența miniștrilor de Externe ai unor importante state europene, precum Franța și Spania, în timp ce Germania a fost reprezentată doar de adjunctul șefului diplomației de la Berlin. Încercarea administrației Trump de a sparge frontul comun făcut deocamdată de europeni în jurul acordului nuclear cu Iranul a început încă de miercuri, când vicepreședintele SUA, Mike Pence, și secretarul de Stat american, Mike Pompeo, le-au cerut aliaţilor europeni să se retragă din acordul nuclear cu Iranul, care, potrivit Casei Albe, permite în continuare Teheranului să dezvolte rachete capabile să transporte ogive nucleare și nu-i oprește pe iranieni să finanțeze terorismul în Orientul Mijlociu. În plus, Pence i-a acuzat ieri pe europeni că încalcă sancțiunile americane contra Iranului și le-a cerut să înceteze imediat acest lucru. Germania, Franţa şi Marea Britanie au lansat un instrument financiar pentru a ajuta firmele europene cu interese în Iran să evite sancţiunile americane, impuse tuturor companiilor care continuă să facă afaceri cu Teheranul. Jumătate din comerțul extern al Iranului cu UE este realizat cu Germania, Franța, Marea Britanie și Italia.

Noi breșe și alianțe

În pofida poziției comune exprimate până acum de europeni, SUA par să fi sesizat că blocul comunitar tinde să devină tot mai critic față de Teheran, după tentativele iraniene de asasinat pe teritoriul UE și recentele dezvăluiri privind pericolul programului balistic al Iranului. Americanii pot adânci acum această falie, care tinde să devină tot mai accentuată. Tot la Varșovia, SUA par să fi mediat o apropiere neoficială între Israel și Arabia Saudită împotriva Iranului, în condițiile în care cele două state nu au relații oficiale, dar ar putea să umple, în cadrul unor noi coaliții regionale anti-iraniene, locul lăsat liber prin anunțata retragere americană din Orientul Mijlociu.

„Nu se pot obține pacea și stabilitatea în Orientul Mijlociu, fără o confruntare cu Iranul”.

Mike Pompeo, secretar de Stat al SUA

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri