Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelienii cred că Iranul a decis să atace direct statul evreu în curând

Israelienii cred că Iranul a decis să atace direct statul evreu în curând

de Redacția Jurnalul    |   

Iranul ar putea efectua un atac asupra Israelului în zilele următoare, posibil chiar înainte de summitul de joi privind negocierile de oprire a focului în Gaza.

Cea mai recentă evaluare a comunităţii israeliene de informaţii, formată în ultimele 24 de ore, indică faptul că Iranul a decis să atace direct Israelul ca represalii pentru asasinarea şefului biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh.

Anunţul reprezintă o schimbare semnificativă faţă de evaluările recente, care sugerau că presiunea internaţională împiedică Iranul să execute o lovitură directă împotriva Israelului.

O sursă la curent cu situaţia a dezvăluit pentru JW Post că, în ultimele zile, a avut loc o dezbatere internă în Iran între Gardienii Revoluţiei şi noul preşedinte iranian şi consilierii săi. Dezbaterea se axează pe natura şi calendarul răspunsului la asasinarea lui Haniyeh. Gardienii Revoluţiei au pledat pentru un răspuns mai sever şi mai larg decât atacul din 13 aprilie, în timp ce preşedintele şi consilierii săi consideră că un răspuns atât de dur ar trebui evitat.

O sursă la curent cu detaliile a precizat pentru CNN că situaţia este „încă fluidă”, iar dezbaterea internă din Iran continuă. Este posibil ca decizia iraniană să se schimbe în continuare.

Aproximativ 30 de rachete au traversat dinspre Liban, a raportat IDF în urma sirenelor care au sunat în nordul Israelului luni noaptea.

În raport, IDF a declarat că proiectilele au fost identificate traversând dinspre Liban, câteva dintre ele căzând în zone deschise. Nu au fost raportați răniţi sau pagube.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Israel atac iran gaza incetare foc
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri